Skocz do zawartości
  • 0

[Rower spinningowy]inCondi S800i vs Atana problematyczny wybór

Gość Dawid

Pytanie

Gość Dawid
Napisano

Witam forumowiczów. Potrzebuję pomocy w rozstrzygnięciu dylematu. Otóż chcę zakupić rower spinningowy, którego będę używał do treningu uzupełniającego bieganie. Po przejrzeniu dziesiątek ofert, wyłoniłem dwa modele: inCondi S800i oraz Atana. Różnica w cenie to około 600 zł na niekorzyść Atany, która kosztuje 4200. Największa różnica między rowerami (z tego, co wyczytałem na stronie) to waga koła zamachowego, które w S800i waży 20kg, natomiast w Atanie 14kg. Natomiast na korzyść Atany przeważa system oporu, który w jej przypadku jest elektromagnetyczny, a w S800i jest magnetyczny. Najważniejsze parametry ze strony sklepu przedstawię poniżej:

inCondi S800i

• Waga koła zamachowego 20 kg
  • Regulacja oporu Elektroniczna
  • Napęd Pasowy
  • System oporu Magnetyczny
  • Poziomy obciążenia 32

Atana

• Waga koła zamachowego 14 kg
  • Regulacja oporu Elektroniczna
  • Napęd Pasowy
  • System oporu EMS - elektromagnetyczny
  • Poziomy obciążenia 32

Zorientowałem się, że od wagi koła zamachowego zależy siła oporu, czyli na mój rozum, im cięższe koło, tym cięższy trening można wykonać na tym rowerze (cięższy w sensie z większym obciążeniem). Jeśli zaś chodzi o system oporu, to mam pewną niejasność. Jeżeli opór jest elektromagnetyczny, to znaczy, że steruje nim elektromagnes, czyli waga samego koła nie powinna mieć aż takiego znaczenia, ponieważ i tak siła oporu wynika z oddziaływania pola magnetycznego na koło. Czy w takim razie system oporu elektromagnetyczny jest w stanie wytworzyć większy opór niż system magnetyczny, mimo mniejszego ciężaru koła zamachowego?

Z góry dziękuję za merytoryczne wypowiedzi.

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...