Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Jak podłączyć dynamo do roweru

misieg29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z podłączeniem dynama, może to banalne ale dopiero zaczynam. Przy rowerze są dwa kable (od tylnego i przedniego światła). Próbowałem podłączać na różne sposoby ale nic nie świeci. Dołączam zdjęcie dynama 

Bez tytułu.jpg

Jest jakieś oznaczenie przy punktach mocowania? Ogólnie to takie proste dynamo podłączą się na tej samej zasadzie jak jest instalacja elektryczna w samochodach/motocyklach.

Puszczasz pojedynczy kabel do żarówek - jak są dwie to łączysz końcówki i mocujesz do jednego punktu dynama. To jest "+", a "-" to jest masa, która zwykle płynie przez korpus dynama, więc wystarczy, że to jest przykręcone do ramy. Być może Twoje dynamo ma osobny styk od masy, ale wtedy wystarczy złączyć go kablem z ramą.

Dwa kable ( od przedniej i tylnej lampki ) wchodzą w jedną dziurkę. W drugą wchodzą przewody od masy.  ( też od przedniej i tylnej lampki ) Jesli nie ma przewodów z masą to za masę robi rama. Musi być przejscie - w sensie przewodzenia prądu przez ramę od przedniej i tylnej lampki do dynama. Gdy któraś nie świeci to znaczy, że masy nie ma. Wtedy trzeba znaleźć miejsce gdzie nie ma przewodzenia prądu, najczęściej styk dynamo-rama, blotnik tylny-rama, miska widelca-widelec, itp. 

Tak patrząc na opis i zdjęcie to podejrzewam, ze lampki są do instalacji jednoprzewodowej (masą jest rower), a to dynamo ma dwa oddzielne styki, czyli "minus" nie jest na obudowie dynama.

Czyli jak pisali Szanowni Koledzy wyżej, końcówki obu przewodów od lampek skręcamy razem i podłączamy do jednego (dowolnego) zacisku w dynamie, a do drugiego podłączamy kawałek kabelka który następnie podłączamy gdzieś do ramy roweru. Ważne, żeby był dobry kontakt z metalem ramy. Albo zeskrobujemy w miejscu łączenia farbę albo szukamy jakiegoś elementu który jest wkręcony w metal ramy (hamulec, śruba od mocowania bidonu, mocowanie dynama itp.)

• 2 tygodnie później...

Hej,

Potrafił by mi ktoś może zasugerować jak sprawdzić czy lampka na dynamo, którą kupiłam jest sprawna?

Wymieniłam zarówno lampkę z przodu jak i z tyłu. Lampka z przodu świeci, a z tyłu niestety nie. Zastanawiam się teraz czy powinnam odesłać ją do reklamacji czy może mam gdzieś uszkodzone przewody :/ Próbowałam użyć śrubokręta do wykrywania przepływu prądu ale on się chyba do tego nie nadanie ponieważ nie wykrywał też przepływu prądu przy kablach idących do tej przedniej lampki która świeci.

Możliwe jest też, że źle coś podpięłam ale nie wydaje mi się. Do mojego dynama podpina się dwoma przewodami przednią lampkę, a dopiero do niej tylną przy pomocy kolejnych dwóch przewodów wychodzących z przedniej. Kabel z białą wstawką wychodzący z przedniej lampki połączyłam z kablem z taką samą białą wstawką idącym w ramie roweru, a potem jego drugą stronę włożyłam do nowej lampki w tej samej pozycji w jakiej umieszczony był on do mojej starej tylnej lampce. Tak samo podpięłam czarne kable. I nic. Sprawdziłam potem na wszelki wypadek odwrotne podpięcie kabli do tylnej lampki ale to nic nie zmieniło. Tylną lampkę zmiażdżyło uderzenie fotelika dziecięcego w błotnik, więc teoretycznie mogło się przy okazji też coś uszkodzić przy przewodach... :confused:

Bedę wdzięczna za sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...