Skocz do zawartości

[szprychy] korygowanie manualne

Pafnucy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak się zastanawiam czy jest możliwość zweryfikowania poprawnego doboru szprych przy użyciu kilku sztuk.

A ściślej. Mierzę obręcz i piastę. Wklepuję w kalkulator. Kalkulator wylicza jakąś tam długość. I teraz czy mogę sprawdzić czy wyliczył właściwą kupując np. 4- 5 szprych (nie kupuję całości - np. 36 sztuk). Sprawdzam czy jest mniej więcej ok i upewniwszy się dokupuję resztę. Jeśli nie jest ok dokupuję kilka sztuk np. odpowiednio dłuższych sprawdzam - jeśli jest ok kupuję resztę w takim wymiarze.

Reasumując pytanie jest takie - ile i jak potrzebuję zamontować szprych, żeby stwierdzić że ich długość jest odpowiednia.

Napisano
1 godzinę temu, siejak1 napisał:

podaj parametry obręczy i piasty to Ci obliczę odpowiednią długość.

Dzięki za zainteresowanie, ale niestety nie znam. Działam trochę "na zaś" - ostatnio rozsypała mi się miska w tylnym kole - wymieniłem, póki co działa - ale z racji tego, że obręcz mam całkiem dobrą - zacząłem się zastanawiać nad zmianą piasty na taką z łożyskami "maszynowymi", co wiąże się z wymianą szprych i nie do końca jestem przekonany, że te kalkulatory "dadzą radę" albo, że ja się gdzieś nie pomylę w pomiarach. Chcę uniknąć sytuacji, że kupię sobie 10 kompletów szprych i może któreś będą dobre, a wiadomo że w tym wypadku ważne są już długości liczone w pojedynczych milimetrach.

Napisano

Jeśli obręcz będzie ta sama to sprawdzasz tylko rozstaw otworów w piascie. ( nowej ) od biedy samą średnicę kołnierza piasty. Bedzie roznica to ją kompensujesz szprychami. A stare szprychy masz to wiesz jakiej są długości. Tylko zerknij do netu jak się mierzy długość szprych bo nie dla wszystkich to oczywiste.

Zerknij jeszcze na swoje obecne szprychy czy mają właściwą długość. Czy kończą sie rowno z gwintem w nyplu. Bo jak są ze długie/krótkie to musisz to uwzględnić.

Napisano

Ale teraz też ma krótsze szprychy od strony kasety/wolnobiegu. To o czym mówisz - odległość kołnierza od kołnierza tak czy siak będzie  prawie takie samo - a minimalna różnica będzie marginalnie wpływała na długość szprych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...