Gość Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Hej, Mam problem z pompką Giyo GS-2. Wkręcam ją w widelec, naciskam tą małą "wajchę" i zaczynam pompować. Problem jest taki, że ciśnienie na manometrze skacze od razu do bardzo wysokich wartości, po czym spada. Czasami jest tak że amortyzator trochę się napompuje, a czasami powietrze jest tylko w wężyku. Pamiętam że kiedyś w poprzednim widelcu miałem podobny problem, ale były to sporadyczne sytuacje. Ma ktoś pomysł o co może chodzić? Widelec to RS Recon, ale raczej nie ma to znaczenia. Da się zrobić serwis takiej pompki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Mi to wygląda bardziej na problem z zaworkiem amora. Prosty test,zablokuj kciukiem i pompuj,powinno fajnie na manometrze płynnie rosnąć,to zwykły zaworek żadnej filozofii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Gdy blokuję na wężyku, to nie ma ciśnienia w ogóle. Po wykręceniu wężyk i zatkaniu palcem, ciśnienie podskakuje ale zaraz spada. Nie wiem czy palec nie zatyka dokładnie otworu czy ucieka w innym miejscu. Zawór do RS jest taki sam jak do samochodu? W sensie kupuje się sam wkład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Więc to jednak pompka,po zablokowaniu kciukiem tak do 80 psi daję radę i utrzymuje się ciśnienie. A zaworek do spuszczania powietrza nie świruje przypadkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 A ja wiem? Ciężko powiedzieć gdzie powietrze ucieka. Skręciłem dość mocno całość, ale wątpię żeby to pomogło. Tylko zastanawia mnie, skąd przy pompowaniu te odczyty. Gdyby powietrze uciekało, to wartości nie wskakiwały by tak wysoko. Jedno naciśnięcie i manometr pokazuje około 80 psi. Z drugiej strony, ktoś jakoś napompował ten widelec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 A działało to giyo kiedyś prawidłowo,albo to pierwsze podejście ? Po wkręceniu pokazuje jakieś ciśnienie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Działało, ale od początku pojawiał się podobny problem. Nie, nie pokazuje ciśnienia. Chyba pompka jest jednak walnięta. Podłączyłem ją pod dętkę ( przez adapter Presta/ AV) i ewidentnie przy nakrętce ucieka powietrze. Edit: Jednak da się napompować dętkę, chociaż przez chwilę był ten sam problem. Sam już nie wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Jaką małą wajchę naciskasz ? Mam taką pompkę i żadnej wajchy tam nie ma . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Przy nakrętce jest taka mała wajcha. Przesuwa "popychacz" który otwiera zawór w widelcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 To jest tylko do upuszczania powietrza,i ma być wyłączony,czy jak tam konstrukcyjnie to tam jest rozwiązane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Trochę się popatrzyłem na tą pompkę i podejrzewam że problem może leżeć w tym, że pompka nie otwiera zaworu w widelcu. Znalazłem dodatkowy wężyk od innej pompki i spróbuję z nim. Wydaje mi się że sam zawór w widelcu powinien być ok. Widelec jest nowy, był napompowany, da się normalnie spuścić powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Ja tak miałem ostatnio w swojej pompce do opon aczkolwiek też schradera. Problem właśnie twkił w tym że nie wciskał tego trzepienia i ciśnienie blokowało się w pomiędzy wentylem a końcówką wężyka. Ciśnienie mi wtedy pokazywało ponad 10 bar, pomogła wymiana pompki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Eee coś tam chyba nie tak Ci idzie z tą pompką, może zbyt mało nakręcona i trzpień do odblokowania nie zwalnia zaworu w amorku. Tutaj jest chyba to co masz bo na zdjęciu nie ma żadnej wajchy. Po niemiecku więc nie mam pojęcia o czym on gada ale widać jak to ma działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davi_Serwis Napisano 1 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 2 godziny temu, skom25 napisał: Zawór do RS jest taki sam jak do samochodu? W sensie kupuje się sam wkład? Tak. Kolega był szybszy. Możliwe, że nie wciskasz tego drucika na zaworku i jak pompujesz to siła ciśnienia go wciska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Dobra, problem rozwiązany. Użyłem wężyka przedłużającego z innej pompki i wszystko działa tak jak powinno. Podejrzewam że coś jest nie tak z tym elementem wciskającym zawór w pompce ( na filmie też go widać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.