pinok Napisano 3 Lutego 2020 Napisano 3 Lutego 2020 Mam M520 i M530, w 520 dużo łatwiej mi się wpiąć, natomiast w 530 but skrzypi o tą klatkę doprowadzając mnie do szału - na szczęście tylko z jednej strony co się wiąże z wypinaniem w trakcie jazdy i obracaniem pedała Chyba czas na zakup drugiej pary 520.
abdesign Napisano 3 Lutego 2020 Napisano 3 Lutego 2020 10 godzin temu, skom25 napisał: Hmmm, tak jakby ta klatka jest bez sensu Nie jest, ale to zależy od hmmm stylu jazdy. Zaletę da się odczuć przy nieco agresywniejszej jeździe albo mniej pewnej i stosunkowo częstrzym wypinaniu. Samo "mocniejsze" podparcie hmmm jakieś tam jest ale to raczej niuanse a nie zmiana jakości. To nie 636 gdzie w miękkich butach pracuje pół stopy a podpiera cała wielka klatka. Tu raczej masz ten zysk że wbija blok pewniej, że zrobisz mocniej i pewniej te pół obrotu niewpięty. W dupokilometrach trasy xc, maratonu i twardych laczkach takie pedały nic nie dają. W podjazdach, błocie wypinaniu nóg do bandy i trafieniu po oderwaniu od terenu wypiętą nogą po hopce itd. Robią różnicę.
skilos Napisano 14 Lutego 2020 Napisano 14 Lutego 2020 Miałem podobny dylemat , ale zdecydowałem sie na LOOK X-TRACK RACE do butów SH-MT701 , teraz czekam na przesyłkę .
Gość Napisano 2 Marca 2020 Napisano 2 Marca 2020 Kilka słów po pierwszym przejeździe. Pierwsze wrażenie było takie, że w sumie pedały jak cała reszta z gamy Shimano. Podczas jazdy uczucie zupełnie "neutralne", do tego stopnia że wyleciało mi z głowy że mam wersję z klatką i nie zwracałem na nie uwagi. Dopiero w domu uświadomiłem sobie jedną rzecz. Najwyraźniej te pedały oferują nieco lepsze podparcie buta. To co trochę mnie drażniło w Shimano, to to że stopa miała tendencje do ruszania się na pedale. W momencie wchodzenia w zakręt z podniesionych tyłkiem, stopa zawsze lekko ruszała się na bok. Dawało to czasami wrażenie braku stabilności. W tych pedałach tego efektu nie ma, stopa nie lata w pedale. Mimo że to nadal tylko Mazowsze, to jednak na krótkich zjazdach i ciasnych zakrętach czułem się zdecydowanie pewniej na pedałach z klatką. Także do roweru Trail/ Enduro, jeżeli nam nie zależy na wadze, polecam wersję z klatką. Do XC nadal polecałbym tradycyjną wersję, ze względu na wagę i chyba mimo wszystko odrobinę łatwiejsze wpinanie/ wypinanie. Chociaż prawdę mówiąc to ostatnie może być przekłamane, bo dopiero dzisiaj się zorientowałem że nie zmieniłem fabrycznych ustawień siły wpięcia.
Gość Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 12 godzin temu, skom25 napisał: Najwyraźniej te pedały oferują nieco lepsze podparcie buta. JAk jezdzilem w tych gumowych butach shimano 089 i pedalunku m520to mnie ...po 50km tak bolala stopa ze musialem je rozpinac ... zmienilem pedalce na 8020 i bylo znacznie lepiej ....takze to podparcie to nie mit wedlug mnie :> Z resza na moich pedałach widac, ze miejsce Styku z butem jest uzywane i pracuje :> 12 godzin temu, skom25 napisał: Do XC nadal polecałbym tradycyjną wersję, ze względu na wagę i chyba mimo wszystko odrobinę łatwiejsze wpinanie/ wypinanie. To chyba nie do konca prawda, używam na zminę M520/M8020 i M8000 jak i jednostronnycyh a530 i różnicy we wpinaniu nie widze żadnej, a moze jest niewielka na plus przy modelach z klatką ;-)
Gość Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 Czyli tak jak pisałem, kwestia siły wypięcia. Fabrycznie było ustawione na połowę zakresu, a ja jestem przyzwyczajony do najlżejszego ustawienia.
abdesign Napisano 3 Marca 2020 Napisano 3 Marca 2020 Powiem tak... nie wiem czy jest wielu ludzi którzy prywatnie posiadają więcej typów "platformowych" spd'ów niż ja... (oczywiście mam też zwykłe). Wiem też jak trzymają spd-sl... Tak dla porównania gdzie jak się stopa opiera...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.