MikeSkywalker Napisano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Szukam korby z 42/44/45 zębami, sztywną osią, najlepiej 175mm, czarnej, z pełną osłoną zębatki. Czy poza Alfine S-501 jest cokolwiek innego na rynku? Chciałbym nieco ulepszyć sprzęt wymieniają korbę (zdjęcie poniżej) na HTII/odpowiednik. Szukałem wszelakiej maści osłon do obecnej korby ale widzę że takie aluminiowe osłony to rzadki temat. A bez tego, tylko z zębatką NW rower wygląda dużo gorzej. Alfine ma trochę duże zębatki, wersja 42T jest niedostępna w Shimano, sama osłona również. No i dwa - krótsze ramiona, nie wiem czy to dobre bo od zawsze miałem 175mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 https://m.olx.pl/oferta/nowa-alu-oslona-zebatki-lekki-rockring-prowheel-mtb-do-42t-69gram-CID767-IDxxBQZ.html#position=10&page=2 A może korba 3 rzedowa, w miejscu środkowego blatu NW a w miejscu największego blatu taki Rockring? Wg sprzedającego ma on 195mm średnicy więc spokojnie 42t osłoni z zapasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 31 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 No ten wizualnie mi jakoś nie leży. Marzy mi się taki szeroki, matowy, jak na zdjęciu - problem w tym że te do "górali" są w mniejszych rozmiarach, generalnie do 38T. Znalazłem na allegro na 40zębów, to może i 42 w miarę estetycznie osłoni. Prawdopodobnie zaryzykuje. Ten "fabryczny" pasuje do korby szosowej 4x110 z asymetrycznymi mocowaniami, no i generalnie od biedy by było - Sora R3000 wygląda na pewno dużo lepiej niż 105 5700 z samą zębatką NW, ale raz że zębatki NW 4x110 są rzadkie i drogie, a dwa - najtańsza naprawdę czarna korba to 5800/R7000 A do takiego pod 104mm można i MT300 wrzucić. Nie wiem czy to wagowo warte zachodu ale mentalnie odwykłem od kwadratu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.