Skocz do zawartości

[korba] z osłoną zębatki, podobna do Alfine S-501

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam korby z 42/44/45 zębami, sztywną osią, najlepiej 175mm, czarnej, z pełną osłoną zębatki. 

Czy poza Alfine S-501 jest cokolwiek innego na rynku? 

Chciałbym nieco ulepszyć sprzęt wymieniają korbę (zdjęcie poniżej) na HTII/odpowiednik. Szukałem wszelakiej maści osłon do obecnej korby ale widzę że takie aluminiowe osłony to rzadki temat. A bez tego, tylko z zębatką NW rower wygląda dużo gorzej. 

Alfine ma trochę duże zębatki, wersja 42T jest niedostępna w Shimano, sama osłona również. No i dwa - krótsze ramiona, nie wiem czy to dobre bo od zawsze miałem 175mm. 

korba.PNG

https://m.olx.pl/oferta/nowa-alu-oslona-zebatki-lekki-rockring-prowheel-mtb-do-42t-69gram-CID767-IDxxBQZ.html#position=10&page=2 A może korba 3 rzedowa, w miejscu środkowego blatu NW a w miejscu największego blatu taki Rockring? Wg sprzedającego ma on 195mm średnicy więc spokojnie 42t osłoni z zapasem.

No ten wizualnie mi jakoś nie leży. Marzy mi się taki szeroki, matowy, jak na zdjęciu - problem w tym że te do "górali" są w mniejszych rozmiarach, generalnie do 38T.

Znalazłem na allegro na 40zębów, to może i 42 w miarę estetycznie osłoni. Prawdopodobnie zaryzykuje. 

Ten "fabryczny" pasuje do korby szosowej 4x110 z asymetrycznymi mocowaniami, no i generalnie od biedy by było - Sora R3000 wygląda na pewno dużo lepiej niż 105 5700 z samą zębatką NW, ale raz że zębatki NW 4x110 są rzadkie i drogie, a dwa - najtańsza  naprawdę czarna korba to 5800/R7000 :D A do takiego pod 104mm można i MT300 wrzucić. Nie wiem czy to wagowo warte zachodu ale mentalnie odwykłem od kwadratu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...