Skocz do zawartości

[Adapter] Czy istnieją adaptery Pm-pm 180 nieprzelotowe?

Lawstorant

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie. Nie potrafię znaleźć adaptera PM-PM pod tarczę 180 który nie jest przelotowy (chciałbym nie zużywać gwintów w widelcu. Czy takie istnieją? Pod 203 (czyli +43) spokojnie mogę znaleźć ale pod 180 jakoś nie.

Napisano
1 minutę temu, skom25 napisał:

ile razy ruszasz ten gwint?

Szczęśliwiec, czy szczęściarz raczej

Na wiotkich amorkach z cienkimi lagami i  piastach qr kiepskiej jakości  to można kota dostać s ustawianiem hampli....

Napisano

Mój "poprzedni" rower był na sztywnym widelcu i zaciskach QR na imbus. Ponad 4000 km w jeden sezon, zacisków nie ruszałem.

Napisano

@dovectra oj właśnie, właśnie. Póki co musiałem ustawiać zacisk przy każdym ruszaniu koła, a nawet i bez bo taki syf sprężynowy, że wyginał się na boki przy hamowaniu. Teraz właśnie zamówiłem sztywniaka do roweru trekkingowego i myślę, ze może będzie lepiej (widelec już muszę zmienić bo się skrzywił i zacisk nie jest równolegle do tarczy). QR mam na imbusa.

Napisano

Owszem jest tego sporo ale niektóre są tak zrobione, że część zapisków nie będzie pasować. Adapter musi mieć odpowiednie wybranie bliżej krótszego słupka. Na ali widziałem takie pod marką og-evkin.

Napisano

@Dokumosa o te pewnie chodzi: AP001

Tak się kiedyś nad nim zastanawiałem, bo sam uwaliłem gwint w amortyzatorze. Tylko pytanie jak to wpływa na siły przy hamowaniu, bo przecież jest zacisk przesunięty o jakiś 1 cm do góry parząc w osi pionowej.

Napisano
9 godzin temu, Dokumosa napisał:

Shimano ma takie rawie identyczne tylko bez wspomnianego wycięcia...

https://pl.aliexpress.com/item/4000570272607.html

No ok, ale który będzie do przedniego widelca na tarczę 180mm ? Niby jest napisane, że tak.

Ale ja czegoś nie mogę pojąć, bo przecież przesuwa się wtedy zacisk jak jest montowany przez adapter nieprzelotowy.

Tak jak tu nakreśliłem, jest wyżej wtedy o tą różnicę otworów ( no chyba, że kąt adaptera ustawi mimo tego przesunięcia zacisk prawidłowo - dobrze rozumiem ? ):

00a.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...