Skocz do zawartości

[naped] xt 12x1 vs xt 11x2,+ i - obu napedow.

scoobel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ekipe, przyszedl czas na wymiane roweru i stoje przed wyborem, jest to jeden model roweru mtb ale w 2 rocznikach, 2019 i 2020. W tym z 2019 jest naped xt 2x11, fox float 34 a w tym z 2020 jest nowszy xt 1x12 i rs pike select+. Posiadalem juz wczesniej ta grupe xt 2x11 w HT, ale nie mialem do czynienia z tymi amorami i grupa xt 1x12, moze ktos juz to przerabial i mogby cos o tym napisac zeby mi troche ulatwic wybor 1f642.png?_nc_eui2=AeGfKciM36kfRDeKz1Hjw:)
Pozdro.
linki do obu rowerow
2019
Napisano

Mam dwa rowery, w jednym SLX 2x11, w drugim SLX 1x12.

Wczoraj powiesiłem na gwoździu łańcuch 11 rzędowy po 1400km i łańcuch 12 rzędowy po 350km. 12stka jest mniej wyciągnięta to fakt, ale 11stka po takim przebiegu była wciąż jak nowa... Mam zamiar kontynuować testy porównawcze.

W każdym razie do roweru którym dojeżdżam codziennie do pracy na razie preferuję 2x11. W rowerze do weekendowego ciorania 1x12, przynajmniej zawieszenie zachowuje się w sposób powtarzalny.

Napisano

...moje 3 grosze. Napędy 1xx są piękne, proste i efektywne, ale maja takie swoje kompromisy. Jeśli jesteś mądry to tak sobie napęd ogarniesz że do psiejżutki nigdy nie wrócisz. Prosto, skutecznie i ascetycznie. Jedna manetka to jest to. 

Napisano

A co z przekosami, mozecie potwierdzic ze naped jest glosniejszy od 2x ... Bo musze sie przyznac ze nie moge zniesc zadnych trykotan i halasow ze strony napedy jak i calego roweru (pomijajac oczywiscie bloto podczas "jazd" :P )

Napisano

przekosy....hałas .... cicho sprawnie wyśmienicie. Prostota Panie to w tym przypadku słowo klucz.  Dla mnie to ideał....co nie wjadę to wepcham ;-))) Napęd 1x12 ma wystarczający zakres dla 99% użytkowników, cała reszta marudzi, ale tym nigdy nie dogodzisz.

Napisano

Rower zamowiony, wygralo 12x1 :) do odbioru ma byc 8 Lutego :teehee: 

Dzieki za pomoc :D

Jak odbiore koze mk3 to wrzuce foto.

Pozdrowery:P

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nic jeszcze nie ustawialem, manetki, hamulce i siodelko bede obczajal w Piatek :P tlo najlepsze jakie bylo dostepne na chacie :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...