ZX_agent Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Witam! Podczas odpowietrzania hamulca Shimano MT200 napotkałem na problem. Mianowicie nie mogę przepchać oleju przez układ. Problem leży w klamce, olej nie chce przejść do zbiorniczka wyrównawczego. Jakby ten otwór w zbiorniczku był zablokowany, próbowałem też dolać do zbiorniczka olej i klamką wstrzyknąć go do układu i nic. Obstawiam że muszę rozebrać klamkę. Powiedzcie mi proszę czy da się to naprawić, czy muszę wymieniać klamkę? Pozdrawiam! Edytowane 28 Stycznia 2020 przez ZX_agent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Podeślij proszę zdjęcia, które śruby odkręcasz przy klamce i zacisku podczas odpowietrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZX_agent Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 W klamce nie ma żadnej sruby do odpowietrzania. Wiem że należy to robić z odkreconą pokrywą zbiorniczka. Czerowny - wciskam wężyk Niebieski - odkrecam o połowe obrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 I nie chce iść? A jak odkręcisz zawór w zacisku jeszcze trochę? Jeżeli dalej nic się nie da przepchnąć, to może trzeba wymienić przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZX_agent Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Odkrecaliśmy prawie na maksa i nic. Odkreciliśmy też przewód ok klamki i przepływał więc to na 100% klamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peezett Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Jakieś "dziwne" te MT200, ja mam całkiem inne ze śrubką odpowietrzającą u góry klamki. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez peezett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 1. Ta klamka to nie jest mt200 tylko zapewne m486. Odpowietrza się ją po "staremu" ustawiając poziomo i zdejmując dekielek. 2. Jak układ byłby drożny to płyn wciska się normalnie od spodu przez zacisk i kontroluje bąbelki i poziom w zbiorniku. 3. Jak drożny jest zacisk i przewód to poza tym że klamka mogła się zwyczajnie zalepić syfem to mógł się też zastać tłoczek klamki, sparcieć uszczelka. To już leciwa klamka, nawet jak uratujesz, wyczyścisz to zaufania do takiego hamulca... zero. A nowa mt200 (funkcjonalniejsza) to grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w0jta5 Napisano 2 Marca 2020 Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Miałem kiedyś taki myk - wkręcona śruba regulacyjna w klamce do oporu i wtedy nie przepchniesz płynu. Trzeba wykręcić i dopiero zabierać się za przelewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi