BMXdoPieca Napisano 24 Stycznia 2020 Napisano 24 Stycznia 2020 Obręcz (Dartmoor Raider lub Raider V2, nie pamiętam a nie ma oklein) miałem w planie i tak wymienić całe koło dla nowej piasty, więc specjalnie mi nie szkoda. Pytanko czysto teoretyczne, jak to się stało się, co mogło być przyczyną? Planowałem zrobić przekładkę kółka do roweru brata tylko nie wiem czy to aby bezpieczne (pomijam uszczelnienie dziury). Nie połamie się młody? Ps, nie karćcie za luźny wentyl
Quell Napisano 24 Stycznia 2020 Napisano 24 Stycznia 2020 Obręcz bez szału jakościowego+centra koła+dodatkowe naprężenia=efekt jak na foto
Gość Napisano 24 Stycznia 2020 Napisano 24 Stycznia 2020 Teraz, Quell napisał: Obręcz bez szału jakościowego No jak to? Przecież jeszcze nie tak dawno autor zapewniał że to jedne z najlepszych obręczy jakie można dostać. 4 minuty temu, BMXdoPieca napisał: Planowałem zrobić przekładkę kółka do roweru brata tylko nie wiem czy to aby bezpieczne (pomijam uszczelnienie dziury). Pytasz na poważnie? Przecież to się nadaje na śmietnik...
Quell Napisano 24 Stycznia 2020 Napisano 24 Stycznia 2020 Teraz, skom25 napisał: No jak to? Przecież jeszcze nie tak dawno autor zapewniał że to jedne z najlepszych obręczy jakie można dostać. Nie znam tej dyskusji,ale może raczył żartować
BMXdoPieca Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Napisano 24 Stycznia 2020 Centry nie było żadnej a szprychy podciągałem, dbałem o to. Latam nie małe hopy, myślisz że to raczej wina lądowania na płasko czy raczej klinu tylnym kołem? Mały (45-50kg) skacze co najwyżej 20cm krawężniki, ewentualnie jeździ sobie na pumpie. Mogę mu przełożyć to kółko ze czystym sumieniem? Dopiero zdążyłem go zarazić bakcylem, tylko nie chce żeby stracił zapał bo się pościerał czy złamał rękę przez pękniętą w pół obręcz.
Quell Napisano 24 Stycznia 2020 Napisano 24 Stycznia 2020 Teraz, BMXdoPieca napisał: a szprychy podciągałem, dbałem o to Z tensometrem ? Właśnie takie dociąganie/przeciąganie + to co wcześniej ,i mamy efekt. Waga mało istotna,a obręcz osobiście dałbym na złom.
Gość Napisano 24 Stycznia 2020 Napisano 24 Stycznia 2020 Teraz, Quell napisał: Nie znam tej dyskusji,ale może raczył żartować Pomyłka. Pisał o Dartmoor, ale innym modelu. Teraz, BMXdoPieca napisał: Centry nie było żadnej a szprychy podciągałem, dbałem o to. A wiesz że "podciągając" w którymś momencie można zrobić więcej złego niż dobrego? Teraz, BMXdoPieca napisał: Mogę mu przełożyć to kółko ze czystym sumieniem? Spokojnie przekładaj. Jak pęknie Ci rama, to też mu daj, szkoda sprzętu.
Janu_sz Napisano 24 Stycznia 2020 Napisano 24 Stycznia 2020 Ten post to jakaś prowokacja przecież, a wy się udzielacie.
BMXdoPieca Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Napisano 24 Stycznia 2020 Teraz, skom25 napisał: Pomyłka. Pisał o Dartmoor, ale innym modelu. Zgadza się Teraz, skom25 napisał: A wiesz że "podciągając" w którymś momencie można zrobić więcej złego niż dobrego? Słuszna uwaga, ale raczej nie były napięte na max a ni luźne też nie były Teraz, skom25 napisał: Spokojnie przekładaj. Jak pęknie Ci rama, to też mu daj, szkoda sprzętu. Pęknieta rama a koło to trochę inna sprawa. Nie ukrywam że chce jak najmniej dokładać do obecnego roweru, bo jak nie straci zajawki to zaraz będzie chciał zmienić sprzęt na nowy, a dodatkowa kasa w kieszeni zawsze się przyda po zakupie sprzętu na jakieś upgrade'y etc
Gość Napisano 24 Stycznia 2020 Napisano 24 Stycznia 2020 Napiszę Ci wprost. Weźmiesz odpowiedzialność jak brat będzie jechał ulicą, wjedzie w studzienkę, koło się złoży i zablokuje się w ramie powodując wypadek z innym uczestnikiem ruchu? Są rzeczy na których się nie oszczędza, trochę wyobraźni. To koło to szmelc i jego miejsce jest na śmietniku.
BMXdoPieca Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Napisano 24 Stycznia 2020 W takim sobie powieszę obręcze na ścianie a szprychy zostawię bo są dobre a piastę dam małemu żeby się co podszkolił w serwisie bo na razie to on tylko jeździ, usterkami martwię się ja :p Nie zakładając nowego tematu, na jakie funbike'i pod ~140cm do ok. 3 tysięcy złoty warto patrzeć oprócz horneta juniora? Dirtówki nie wchodzą w grę 39 minut temu, BMXdoPieca napisał: Mały (45-50kg) Poprawka, ok 30kg.
KSikorski Napisano 25 Stycznia 2020 Napisano 25 Stycznia 2020 Teść mojego brata zginął w lipcu przez pękniętą obręcz, która spowodowała zablokowanie koła i katapultę na równym, asfaltowym zjeździe. https://nowiny24.pl/tragedia-w-bieszczadzkiej-steznicy-rowerzysta-w-kasku-uderzyl-glowa-o-asfalt-pomimo-reanimacji-zmarl/ar/c1-14257063 Szczerze, nie chciałbym widzieć mózgu brata wyciekającego spod kasku, bo szkoda Ci było 80 złotych na obręcz. Spójrz sobie na rodi tryp, są pancerne i mają ekstra cenę w jednym z znanych sklepów internetowych. 13 godzin temu, BMXdoPieca napisał: szprychy zostawię bo są dobre Serio... 32 złote za sapimy leader vs mózg wyciekający spod kasku. Spoko.
Gość Napisano 25 Stycznia 2020 Napisano 25 Stycznia 2020 Dlatego w każdym temacie piszę to samo. Jeżeli dana część, nie ważne jaka, nosi jakiekolwiek oznaki zużycia czy jest pęknięta, to jej miejsce jest na śmietniku. No ale w Polsce wszystko się spawa, klei i robi Bóg wie co jeszcze, bo może pociągnie jeden czy dwa sezony. O przypadku z tego wątku nie wspomnę, bo to przecież jest wywalona dziura a nie pęknięcie.
Mod Team michuuu Napisano 25 Stycznia 2020 Mod Team Napisano 25 Stycznia 2020 Temat uważam za wyczerpany. Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.