mick86 Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Cześć, Witam wszystkich, mam pytanie przymierzam się do wymiany Korby w rowerze wraz z Kasetą, łańcuchem. I mam pytanie czy jest możliwość wymiany Korby Shimano Altus FC-M311 na SHIMANO Alivio FC-T4010 albo FC-M4000? Bo jak widzę Alivio są dedykowane do 9 stopniowej kasety, a ja posiadam 8 stopniową i nie bardzo chciałbym wymieniać kasety i manetek. Poniżej podaje specyfikacje napędu który posiadam: PRZERZUTKA PRZÓD - SHIMANO ALIVIO FD-M412 PRZERZUTKA TYŁ - SHIMANO ALIVIO RD-M430 SUPORT - NECO na łożyskach maszynowych PIASTY - SHIMANO kasetowe na łożyskach, uszczelniane, montowane na szybko-zamykacze KASETA - SHIMANO ALIVIO CS-HG41 8rzędowa ŁAŃCUCH - Z grupy SHIMANO ALIVIO HG-40 KLAMKOMANETKI - SHIMANO ACERA ASTM360 KORBA -SHIMANO FC-M311 z ramionami o długości 175mm RAMA - KANDS aluminiowa HYDROFORMING TUBE AL6061 21" CALI Jeśli chodzi o łańcuch i kasetę to bez problemu dostane identyczną Będę bardzo wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peezett Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Witaj, zwróć uwagę na suport kwadrat / octalink. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Spokojnie możesz montować korbę 9 rzędową, bo jej nie obchodzi co masz z tyłu. Jest tylko jedno "ale", a konkretnie przednia przerzutka. Chodzi o to, żeby nowa korba nie miała jakoś drastycznie innych blatów niż stara, bo przerzutka może się buntować. Jeśli obecnie masz 42/32/22, a zmieniasz na 40/30/22 to pewnie nic się nie stanie, ale możesz doprecyzować swoje plany. Suport wspomniany wyżej też jest istotny, ale tez zwykle wymienia się razem z korbą zwyczajnie, a pasował do ramy będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mick86 Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 To jaki Suport polecasz czy ewentualnie mogę zostać przy starym czy to nie jest octalink bo nazwa nic mi nie mówi, no i przede wszystkim którą korbę lepiej zakupić SHIMANO Alivio FC-T4010 albo FC-M4000? I jeszcze jedna rzecz łańcuch który posiadam to HG-40 a na stronie sklepu z korbą https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-m4000-pd1193/?v_Id=71312 widzę że powinien być łańcuch HG z linii 50 mm, to znaczy że model HG-40 będzie niekompatybilny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 HG40 będzie kompatybilny, ale nie kupuj go, bo to jest po prostu dziadostwo. Taki KMC X8.73 jest ciut droższy, a o niebo lepszy - żywotniejszy, bo mnie się wyciąga. Korba FC-T4010 nie podejdzie Ci do przedniej przerzutki już nie mówiąc o tym, że drastycznie utwardziłaby Ci przełożenia (ma znacznie większe zębatki). Do korby M4000 idzie suport octalink 118 mm długości i nie może zostać stary, bo obecnie masz na kwadrat, a to zupełnie inny typ. Suporty Shimano są ok. Pozostaje jeszcze kwestia wymiany, bo jeśli nie idziesz z tym do serwisu to potrzebujesz kilku kluczy: do. kasety, do suportu, ściągacz do korb i skuwacz łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mick86 Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Dzięki za odpowiedź, chciałbym dobrać jak najbardziej optymalnie Znalazłem taki Suport https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-bb-es300-pd1639/ Ten będzie ok? i łańcuch taki https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-kmc-x8-silver-grey-pd13925/?v_Id=129732 oraz Kaseta brać ten sam model czy coś lepszego? https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-alivio-cs-hg51-pd16041/?v_Id=36133 Jeśli chodzi o wymianę to mam możliwość pożyczenia kluczy, ale nie wiem czy nie pójdę do serwisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 I suport i łańcuch bardzo OK. Droższa kaseta wcale jakoś lepsza nie będzie - jeśli już to lżejsza. Jak Ci przełożenia odpowiadają to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peezett Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 17 minut temu, mick86 napisał: oraz Kaseta brać ten sam model czy coś lepszego? https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-alivio-cs-hg51-pd16041/?v_Id=36133 zwróć uwagę na stopniowanie, bo nie podajesz jaką masz obecnie, może lepsza będzie 11-32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mick86 Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 No właśnie pytanie, które stopniowanie będzie lepsze? bo w aktualnej kasecie nie wiem jakie mam, ja głównie jeżdżę miasto, trasy rowerowe, drogi szutrowe, wiejskie, jakieś pagórki no i las Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Nie ma, że lepsze czy gorsze. Jak Ci na podjazdach kiedykolwiek brakło biegu, to weź kasetę 11-32. Jeśli nie to zostań przy 11-28, bo strzelam, że pewnie masz najpopularniejszą. Na pewno masz napisane na zębatkach ile masz zębów - przeczytaj i się zdecyduj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mick86 Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Sprawdziłem na zębatce i na pierwszy biegu od góry mam 2W-32T MB, a na drugim 28T MC, więc zapewne mam zakres 11-32 jeśli chodzi o biegi na podjazdach nie zauważyłem problemu z brakiem biegu. Myślę że zostanę przy tym zakresie Alivio CS-HG51 / 11-32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 No chyba, że tej zębatki 32T używasz naprawdę bardzo rzadko, to możesz zastanowić się nad 11-28. Tyle samo biegów przy mniejszej rozpiętości zmniejszy Ci skoki pomiędzy przełożeniami i będzie łatwiej dobrać wygodny bieg do prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mick86 Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Praktycznie w ogóle nie używam tej zębatki prędzej 28T, więc może zakupie wersję 11-28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 W dniu 23.01.2020 o 15:33, mick86 napisał: Dzięki za odpowiedź, chciałbym dobrać jak najbardziej optymalnie Nie ma czegoś takiego jak "najbardziej optymalnie". Tak samo jak nie ma "najbardziej najlepiej". Jest optymalnie, czyli najlepiej, albo nieoptymalnie. To się nie stopniuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.