Skocz do zawartości

[Korba] Wymiana Shimano Altus FC-M311 na Alivio?

mick86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Witam wszystkich, mam pytanie przymierzam się do wymiany Korby w rowerze wraz z Kasetą, łańcuchem. I mam pytanie czy jest możliwość wymiany Korby Shimano Altus FC-M311 na SHIMANO Alivio FC-T4010 albo FC-M4000? Bo jak widzę Alivio są dedykowane do 9 stopniowej kasety, a ja posiadam 8 stopniową i nie bardzo chciałbym wymieniać kasety i manetek. 

Poniżej podaje specyfikacje napędu który posiadam:

PRZERZUTKA PRZÓD - SHIMANO ALIVIO FD-M412 
PRZERZUTKA TYŁ - SHIMANO ALIVIO RD-M430
SUPORT - NECO na łożyskach maszynowych
PIASTY - SHIMANO kasetowe na łożyskach, uszczelniane, montowane na szybko-zamykacze
KASETA - SHIMANO ALIVIO CS-HG41 8rzędowa
ŁAŃCUCH - Z grupy SHIMANO ALIVIO HG-40
KLAMKOMANETKI - SHIMANO ACERA ASTM360
KORBA -SHIMANO FC-M311 z ramionami o długości 175mm
RAMA - KANDS aluminiowa HYDROFORMING TUBE AL6061  21" CALI

Jeśli chodzi o łańcuch i kasetę to bez problemu dostane identyczną

Będę bardzo wdzięczny za pomoc 

Napisano

Spokojnie możesz montować korbę 9 rzędową, bo jej nie obchodzi co masz z tyłu.

Jest tylko jedno "ale", a konkretnie przednia przerzutka. Chodzi o to, żeby nowa korba nie miała jakoś drastycznie innych blatów niż stara, bo przerzutka może się buntować. Jeśli obecnie masz 42/32/22, a zmieniasz na 40/30/22 to pewnie nic się nie stanie, ale możesz doprecyzować swoje plany.

Suport wspomniany wyżej też jest istotny, ale tez zwykle wymienia się razem z korbą zwyczajnie, a pasował do ramy będzie.

Napisano

To jaki Suport polecasz czy ewentualnie mogę zostać przy starym czy to nie jest octalink bo nazwa nic mi nie mówi, no i przede wszystkim którą korbę lepiej zakupić SHIMANO Alivio FC-T4010 albo FC-M4000?

I jeszcze jedna rzecz łańcuch który posiadam to HG-40 a na stronie sklepu z korbą

https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-m4000-pd1193/?v_Id=71312

widzę że powinien być łańcuch HG z linii 50 mm, to znaczy że model HG-40 będzie niekompatybilny?

Napisano

HG40 będzie kompatybilny, ale nie kupuj go, bo to jest po prostu dziadostwo. Taki KMC X8.73 jest ciut droższy, a o niebo lepszy -  żywotniejszy, bo mnie się wyciąga.

Korba FC-T4010 nie podejdzie Ci do przedniej przerzutki już nie mówiąc o tym, że drastycznie utwardziłaby Ci przełożenia (ma znacznie większe zębatki). Do korby M4000 idzie suport octalink 118 mm długości i nie może zostać stary, bo obecnie masz na kwadrat, a to zupełnie inny typ. Suporty Shimano są ok.

Pozostaje jeszcze kwestia wymiany, bo jeśli nie idziesz z tym do serwisu to potrzebujesz kilku kluczy: do. kasety, do suportu, ściągacz do korb i skuwacz łańcucha.

Napisano

Dzięki za odpowiedź, chciałbym dobrać jak najbardziej optymalnie :) 

Znalazłem taki Suport

https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-bb-es300-pd1639/   

Ten będzie ok? 

i łańcuch taki

https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-kmc-x8-silver-grey-pd13925/?v_Id=129732

oraz Kaseta brać ten sam model czy coś lepszego?

https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-alivio-cs-hg51-pd16041/?v_Id=36133

Jeśli chodzi o wymianę to mam możliwość pożyczenia kluczy, ale nie wiem czy nie pójdę do serwisu

Napisano

No właśnie pytanie, które stopniowanie będzie lepsze? bo w aktualnej kasecie nie wiem jakie mam, ja głównie jeżdżę miasto, trasy rowerowe, drogi szutrowe, wiejskie, jakieś pagórki no i las 

Napisano

Nie ma, że lepsze czy gorsze. Jak Ci na podjazdach kiedykolwiek brakło biegu, to weź kasetę 11-32. Jeśli nie to zostań przy 11-28, bo strzelam, że pewnie masz najpopularniejszą.

Na pewno masz napisane na zębatkach ile masz zębów - przeczytaj i się zdecyduj.

Napisano

Sprawdziłem na zębatce i na pierwszy biegu od góry mam 2W-32T MB, a na drugim 28T MC, więc zapewne mam zakres 11-32 jeśli chodzi o biegi na podjazdach nie zauważyłem problemu z brakiem biegu. Myślę że zostanę przy tym zakresie Alivio CS-HG51 / 11-32

Napisano

No chyba, że tej zębatki 32T używasz naprawdę bardzo rzadko, to możesz zastanowić się nad 11-28. Tyle samo biegów przy mniejszej rozpiętości zmniejszy Ci skoki pomiędzy przełożeniami i będzie łatwiej dobrać wygodny bieg do prędkości.

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 23.01.2020 o 15:33, mick86 napisał:

Dzięki za odpowiedź, chciałbym dobrać jak najbardziej optymalnie :) 

Nie ma czegoś takiego jak "najbardziej optymalnie". Tak samo jak nie ma "najbardziej najlepiej". Jest optymalnie, czyli najlepiej, albo nieoptymalnie. To się nie stopniuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...