mrnobody Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Witam!! kupiłem w zeszłym roku rower Cube Cross Pro z tym amortyzatorem. Jeździłem na rowerze do września, potem go schowałem do mieszkania i nie używałem. Ostatnio chciałem sie na nim przejechać i się okazało ze jest problem z jakimkolwiek ugięciem amortyzatora. Po jakimś czasie go rozruszałem, ale brak jest nadal płynności pracy.Z resztą od początku nie jestem zachwycony tym amortyzatorem, bo w porównaniu do marzcochi rlo 44 (którego miałem w poprzednim rowerze) to jest przepaść. To si nadaje do reklamacji czy po prostu do serwisu amortyzatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Ja bym proponował zrobić przegląd zerowy Możliwe że jest słabo przesmarowany i stawia opór(czyli w twoim przypadki nie chodzi płynnie) Bo z tego co kojarzę to Gold jest ze sprężyn powietrzą ? Edytowane 23 Stycznia 2020 przez piter614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 tak, jest to powietrzny uginacz. W teorii (przynajmniej tak jest napisane w karcie gwarancyjnej) , ze zarówno rower jak i amortyzator przeszły serwis 0...ale jak wiadomo, papier wszystko przyjmie, wiec czeka mnie z 250-300 zl wydatku:/...cóz....chciało sie zmieniać sprzęt, wiec są rezultaty:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Czemu piszesz że tyle wydatku cię czeka? Serwis jest do ogarnięcia samemu wystarczy mieć olej i smar oraz Kika podstawowych narzędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Witam!! no właśnie ani nie mam tych rzeczy, ani miejsca ani umiejętności.....a , że ten amor jest na gwarancji, to wole oddać do serwisu, aby nie wyszła sytuacja,ze go uszkodzę a gwarant nie uzna reklamacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 20 godzin temu, mrnobody napisał: go schowałem do mieszkania i nie używałem. To jest amor smarowany kąpielą olejową. Trzeba po postoju odwrócić rower i go pouginać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 dzięki za odzew...Czy na pewno jest to amortyzator z kąpielą olejowa? nie mogę nigdzie tej informacji znaleźć. Wydawało mi sie, ze jest to zwyczajny cardridge. W ka zdym badz razie jakby faktycznie byłaby ta kąpiel, to trzeba odwracać rower? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 7 minut temu, mrnobody napisał: to amortyzator z kąpielą olejowa? nie mogę nigdzie tej informacji znaleźć Manuala ze strony sram ściągnij. RS ma wszystkie (chyba ) w kąpieli olejowej. Ps. żaden krosiarski amor nie będzie pracował jak mtb-czny. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Tak wszutkie RS mają w dolnych lagach olej Ale zmulona praca amortyzatora może być przez brak prawidłowo nasmarowane komory powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 dzięki za sugestie dotyczącą obrócenia roweru, faktycznie praca amorka sie polepszyła.Dałem do modernizacji rower do serwisu (tj do wymiany tłumik i manetka blokady) a przy okazji zostanie wykonana konserwacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrnobody Napisano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Witam!!wrócił rower a dokładniej amortyzator z serwisu i mogę powiedzieć, że to inna praca amortyzatora, płynna itd. Jednak trzeba dawać na 0 przegląd amortyzator, bo okazuje sie, że praktyką firm, jest to, ze oemowe amorki nie sa przeglądane tak jak być powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meth444 Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć, Ja z kolei na swoim Paragonie Gold przejechałem 1200 km i robię serwis. I tu moje 2 pytania: 1. czym mam odkręcić sprężynę powietrzną (solo air), zwykle jest to klucz płaski 24 a tu... wygląda jak na klucz do kasety (zdjęcie), szukałem informacji i lipa.. https://home.mycloud.com/action/share/219c7921-4dad-452d-9ce5-6600741c8c37 2. jak odkręcić tłumik slow motion (zdjęcie) - tutaj nie ma żadnej śruby, czy mam podważyć cały dekielek aż wyskoczy i pod nim jest śruba, czy też pod tą cienką "naklejką" na dekielku jest śruba, a może demontuje się to w inny sposób ?? https://home.mycloud.com/action/share/13bc4b41-8c31-4663-823c-78aa17d11795 Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez meth444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekhs Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 na stronie rock shoxa masz serwisówki, w nich jest wszystko ładnie objaśnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 3 godziny temu, meth444 napisał: 1. czym mam odkręcić sprężynę powietrzną (solo air), zwykle jest to klucz płaski 24 a tu... wygląda jak na klucz do kasety (zdjęcie), szukałem informacji i lipa.. Klucz do kaset 3 godziny temu, meth444 napisał: 2. jak odkręcić tłumik slow motion (zdjęcie) - tutaj nie ma żadnej śruby, czy mam podważyć cały dekielek aż wyskoczy i pod nim jest śruba, czy też pod tą cienką "naklejką" na dekielku jest śruba, a może demontuje się to w inny sposób ?? Podważysz delikatnie i pod spodem masz śrubkę Tutaj popatrz https://www.servicearchive.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen.0000000005739_service_manual_2016-2019_paragon_english_rev_a.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meth444 Napisano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 piter614 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi