goTomek Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Po korekcie pomiarów wyszło, że mam jeszcze dłuższe nogi 81-82 cm. W eMce Muirwoodsa sztycę musiałem wyciągnąć do samego znaku max, a i jeszcze z centymetr by się przydało. M więc odpadła, szczególnie, że m.in. przez krótszą główkę, miałem wrażenie że jestem bardziej pochylony niż na L. Ale za to przymierzyłem sie do XL i wbrew obawom spokojnie zmieścił mi się między nogami, przekrok raptem minimalnie wyższy niż w L. Ale jednak XL za bardzo mnie rozciągała, choć jeździło sie całkiem przyjemnie. Na podstawie kilkunastu okrążeń Hali Rowerowej w Wawrze i spędzeniu tam w sumie ok 1,5 godziny wybrałem L. I po ok 30 km w warunkach typowo miejskich wydaje mi się że to idealny dla mnie wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 A ja, cóż... Niezmiernie cieszę się że pojechałem do jednego ze sklepów obejrzeć Muirwoodsa L i porównać z Orbeą Carpe. Bo gdyby nie telefon do sklepu to nawet nie wiedziałbym że istnieje taki rower. I wróciłem z Carpe Wniosek po rundce na Muirwoodsie (w końcu w moim rozmiarze) był szybki: to nie skręca Rower jest po prostu zbyt grzeczny i zbyt dobrze jedzie na wprost. Pierwsze skojarzenie - Kona Unit. A taki rower już mam. Decyzję podjąłem błyskawicznie, aż jestem w szoku. Muirwoods ma dla mnie spory potencjał ale bardziej do bajkpakingowego szwendania się niż do jazdy slalomem w mieście. Ale będzie podejście numer dwa - faktycznie Lka jest mała. A ponieważ XL nie rośnie zbytnio na długość (ale i tak jest dłuuuga) dam jej szanse jak znajdę XL gdzieś bliżej albo dalej ale "przy okazji". Czas jednak pokaże czy nie będę szukał kolejnego roweru podobnego do Treka DS/Orbei Carpe ale full CrMo - do całorocznej poniewierki. Zobaczę też czy geo kupionego roweru się sprawdzi, bo to jest najważniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Faktycznie do przodu sunie jak przecinak, większych problemów ze skręcaniem nie zaobserwowałem, choć może faktycznie skrócenie mostka dodało by mu skrętności szczególnie że istotnie rower jest dość długi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 17 godzin temu, MikeSkywalker napisał: I wróciłem z Carpe Co chwila zwrot akcji A moja L-ka póki co na sprzedaż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 30 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 O tak, to dobre określenie. Ale wydaje mi się że dorobiłem się rasowego szosowego przecinaka, a temat Marina prawdopodobnie powróci pod koniec sezonu letniego, bo generalnie szkoda mi górala na zimę a Muirwoods z szerszą oponą byłby dobry i do codziennych dojazdów i jako zimówka w teren, z jakimś prostym napędem z piastą biegową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 15 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Ja akurat byłem w trochę innej sytuacji, bo pojechałem kupić Marina Nicasio RC, a wyjechałem na Muirwoods w rozmiarze M (mam jakieś 168cm wzrostu). Rower bardzo szybki, powiedziałbym, że taki miejski łobuz, którym fajnie jeździ mi się po lesie. Rozważałem wiele rowerów, ale w Marinie głównym atutem oprócz ceny była stalowa rama i stalowy widelec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 13 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 No i zwrot akcji nastąpił taki że zdecydowałem się także na Muirwoodsa w rozmiarze L Jest okej - XL nie była za duża ale jednak czułem się na niej mniej pewnie niż na mniejszym. Co ciekawe - na jeździe testowej i bez porównania 1:1 z jakimś fitnessem nie odczułem braku zwrotności. Jak przejdzie metamorfozę (koła, napęd, oświetlenie) to się pochwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 13 Marca 2020 Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 No i super Koniecznie sie pochwal, szczególnie napedem, też mam plan coś w tym zakresie zmienić, choć pewnie na razie dojade fabryczny napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 13 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Nexus 3 z napinaczem, przełożenia raczej miękkie bo sprzęt tylko na miasto i jako zimówka w teren. Gdyby nie to poszedłbym w 1x10, bo to chyba najlepsza i najbardziej uniwersalna opcja, zakres kasety dopasowany do ilości górek w okolicy, blat na korbie do szerokości opon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 W dniu 13.03.2020 o 13:05, MikeSkywalker napisał: No i zwrot akcji nastąpił taki że zdecydowałem się także na Muirwoodsa w rozmiarze L Czyli jednak mogliśmy się umówić te dwa miesiące temu i pewnie każdy odszedłby zadowolony z transakcji No i jednak dobrze się prowadzi? W dniu 13.03.2020 o 22:22, MikeSkywalker napisał: Gdyby nie to poszedłbym w 1x10, bo to chyba najlepsza i najbardziej uniwersalna opcja, 1x9 sporo taniej i z kasetą o zakresie 11-36 nie narzekałem na zakres. Mogła być też spokojnie 12-36. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 3 godziny temu, m0d napisał: No i jednak dobrze się prowadzi? Nie wiem. Pewnie po kilku trasach na obu wspomnianych rowerach będzie można coś więcej powiedzieć. Wstępne wnioski są wyżej, na pewno Marinowi bliżej do Kony Unit niż poprzedniego fitnessa z którego się przesiadłem. A wszytko wyjdzie po całym sezonie, jak i w przypadku poprzedniego roweru. Co do samego roweru to nowe części wykorzystam do innego roweru, a do Mariana wrzuciłem to co i tak już miałem. Czy zostanie Nexus czy Sturmey 3-biegowy, czy jeszcze inna piasta z biegami, czy singiel - wyjdzie w praniu. No i koledzy z branży dali dobry rabat 4 godziny temu, m0d napisał: 1x9 sporo taniej i z kasetą o zakresie 11-36 nie narzekałem na zakres. Jak górek nie ma to i owszem. W zimówce mam teraz 1x9 chyba nawet 11-34 bo taka kaseta była pod ręką i spokojnie wystarcza. Ale jak ktoś chce większy zakres to kaseta 10sp 11-42 jest już na tyle tania że można iść w tę stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.