boniek11 Napisano 19 Stycznia 2020 Napisano 19 Stycznia 2020 Dzień dobry. Szukam kompletu kół 27,5 cala pod hamulce tarczowe, tylna oś 130mm w cenie ok.400- 500zł, najchętniej z aliexpress. Wszystko co znajduje z hamulcem tarczowy na tylnej osi to 135m. Czy pozostaje mi tylko zaplecenie czy nie wiem gdzie szukać?
ACTIVIA Napisano 19 Stycznia 2020 Napisano 19 Stycznia 2020 @BMXdoPieca Czy jest w ogóle koło szosowe 27,5 ????
BMXdoPieca Napisano 19 Stycznia 2020 Napisano 19 Stycznia 2020 Wiedziałem że ktoś mi zwróci za to uwagę. Są piasty 130mm do MTB?
SoloTM Napisano 19 Stycznia 2020 Napisano 19 Stycznia 2020 Raczej nie ma, ale można szosową zamontować. Tylko co to za wynalazek ta rama, żeby pomiędzy hakami było 130 mm ?
luker87 Napisano 19 Stycznia 2020 Napisano 19 Stycznia 2020 rowery szosowe dla pań małych rozmiarów mają koła 650B np. rowery canyon'a
boniek11 Napisano 20 Stycznia 2020 Autor Napisano 20 Stycznia 2020 W zeszłym roku kupiłem wypiaskowaną i pomalowaną proszkowo ramę ze sztywnym widelcem pewnie od jakiegoś starego "górala". Żeby nie rysować hybrydy i nie bać się zostawić pod sklepem złożyłem sobie na niej commutera. Jako że wykluwa się pomysł do złożenia a la gravela sprawdziłem że koło 700c z oponą 38 mm wchodzi z zapasem na wys, ok 2-3mm więc.....
woojj Napisano 20 Stycznia 2020 Napisano 20 Stycznia 2020 Ta rama to jakiś dziwoląg. Tarcze i 130mm??? Nie znam takiego przypadku. Wszystkie ramy 26 od lat 90 były w standardzie 135. Chyba że to coś było w wersji pod piasty biegowe/singlowe. Chm jeśli jest jak piszesz to przyjmie bez większych oporów 135. Jeśli się boisz to pozostaje przeróbka konusów piasty aby było 130. Każdy tokarz ci przerobi/dorobi. Musisz wybrać coś na maszynowych łożyskach, bo to łatwiej poddaje się konwersji.
RafalxM Napisano 20 Stycznia 2020 Napisano 20 Stycznia 2020 2 godziny temu, woojj napisał: Chm jeśli jest jak piszesz to przyjmie bez większych oporów 135 masz na myśli rozgięcie widełek żeby wcisnąć piastę 135? w stalowej ramie nie widzę nic złego - sam tak dużo jeździłem , ciekawi mnie tylko jak to wpłynie na osiowość zacisku do tarczy, chociaż...ustawienie zacisku można regulować co najmniej prawo-lewo , więc może da radę ustawić bez obcierania. Tylko jeszcze jedno - jak to stara rama mtb z mocowaniem pod hamulce tarczowe to ja obstawiam ze to jednak aluminum, czy wtedy takie rozginanie można/warto stosować ?
BMXdoPieca Napisano 20 Stycznia 2020 Napisano 20 Stycznia 2020 Aluminium jest sztywne, zrobić się da ale będzie to mocno narażone na uszkodzenia ramy w okolicach tylnego trójkąta. Jak ramy nie szkoda to można spróbować.
boniek11 Napisano 20 Stycznia 2020 Autor Napisano 20 Stycznia 2020 Rama jest z hamulcami na piwoty a dawcą kół było coś takiego https://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-gtx-xplosive-26-i8117064099.html
RafalxM Napisano 20 Stycznia 2020 Napisano 20 Stycznia 2020 masz ramę z piwotami, a szukasz koła z tarczą ... to tak na zapas? czy masz jakiś chytry plan na montaż hamulca tarczowego w tej ramie?
boniek11 Napisano 20 Stycznia 2020 Autor Napisano 20 Stycznia 2020 Mam starą ramę od tego gtix explosiwe, przy tylnym trójkącie jest mocowanie do hamulca tarczowego pomyślałem ż eby je odciąć i przyspawać do nowej ramy a przedni widelec wymienić na taki z mocowaniem już pod tarcze. Tym sposobem zyskał bym hamulce tarczowe i koła 27,5 ".
SoloTM Napisano 20 Stycznia 2020 Napisano 20 Stycznia 2020 Teraz wszystko jasne, chcesz mieć peżota .
RafalxM Napisano 20 Stycznia 2020 Napisano 20 Stycznia 2020 @boniek11 Jeśli masz praktyczne doświadczenie i odpowiedni sprzęt do spawania aluminium....to może by Ci się to udało, gdybyś miał resztę potrzebnych materiałów i przymiar IS do ustawienia tego mocowania zacisku przed przyspawaniem Jeśli jednak jakimś nieszczęśliwym trafem tak nie jest...to wyjdzie Ci taniej kupić gotową ramę z mocowaniem tylnego hamulca tarczowego, zlecenie takiej modyfikacji to od 300 zł w górę, jeśli ktoś w ogóle podejmie się takiej rzeźby w aluminium.
boniek11 Napisano 20 Stycznia 2020 Autor Napisano 20 Stycznia 2020 Obie ramy są stalowe. Nie mam szablonu do spawania, (to mnie trochę martwiło żeby otwory wyszły równolegle do tarczy) spawanie myślałem robić z przykręconym i zaciśniętym na tarczy hamulcem. Oczywiście nie będę upierał się jak projekt okaże się zbyt przekombinowany. Ot świerzbią mnie łapy żeby podłubać. No chyba sobie uświadamiam ze chcę mieć peżota
RafalxM Napisano 20 Stycznia 2020 Napisano 20 Stycznia 2020 Myślę że jedną z funkcji tego przymiaru jest dodatkowe utrzymanie w danej pozycji nie poddając się naprężeniom po zakończeniu spawania i wystudzaniu - na tarczy tak nie utrzymasz, pierwsze co się wygnie to właśnie tarcza. Jaką techniką miałeś zamiar to spawać? Planowałeś rozpórkę między górnym a dolnym piórem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.