maniol12 Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Hej posiadam Btwina 560 2016 https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/b_twin/48998/rockrider_560 Myślę żeby wsadzić tam inny amor, bo ten to działa 2/10 . Ogólnie problem jest taki, że nie mam pojęcia na co patrzeć by tam pasował. Rozumiem, że musi być na 1 1/8. Jakieś inne wartości mnie interesują? Budżet tak 600-800zł mogą być używane w tej kwocie. Myślałem o całym nowym rowerze, ale to za duże koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Wszystkie dane masz podane koło 27,5 ,skok 100,1 1/8,zagadaj do kolegi @Activia ,może znajdzie ci jakiegoś fajnego epixona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/275-cali_amortyzator-raidon-xc-lo-r-275-czarny-poysk-2019/2094 https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/epixon-xc/275-cali_amortyzator-epixon-xc-lo-r-275-o-9mm-czarny-mat-2019/2083 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Manitou machete nowe 700-900zł chodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Aion nowy na allegro za 500zł, skok można zmniejszyć dokładając podkładki, za reszte kasy dorwiesz kółko do tego. Lekki, dużo sztywniejszy niż w/w modele, tapered, sztywna oś, ma blokade skoku, bez problemu też się nada do roweru do cięższych zastosowań niż xc (trail, enduro) Ogólnie to najlepszy nowy amor w tej kasie. Z tego co wiem to ta rama ma główkę tapered tylko widelec jest 1 1/8, nawet jeśli nie to możesz kupić stery półzintegrowane. https://allegro.pl/oferta/nowy-amortyzator-suntour-aion-27-5-130mm-qr15-8223776839?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_TOP_new_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQiAmZDxBRDIARIsABnkbYRCeDij1av2IUTyqkAriOjiqgb0dM4F8W6XHUDdP9xkrUUTZF9XEkoaAv8iEALw_wcB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 @BMXdoPieca Aionów aż się roi w sprzedaży a także się roi w naprawie bo Aiony do 2016 OEM były z wadą fabryczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Teraz, ACTIVIA napisał: bo Aiony do 2016 OEM były z wadą fabryczną. Możesz coś bliżej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Ja swojego katuje drugi miesiąc i nic się nie dzieje. 110 psi przy 83kg wagi, seryjna sprężyna daje rade. Ogólnie to mój pierwszy ''lepszy'' pneumatyk, wcześniej latałem na domainie 302 i to jest jak niebo a ziemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 @BMXdoPieca to widocznie masz szczęście, bo do mnie cały czas trafiają te tłumiki ze względu stukania i słabych uszczelnień Dam ci drobną poradę : blokadę skoku tylko włączaj na prostej drodze i nie zalewaj dolne lagi olejem Gdybyś chciał więcej opinii o felernych tłumikach w AION LOR to możesz napisać do tego gościa: https://m.facebook.com/profile.php?id=100015566884466&tsid=0.8999798241462424&source=result Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Ja nie używałem nigdy blokady skoku bo nie muszę dojeżdżać na spoty, na kazoore mam chwilkę metrem a resztę miejscówek mam w promieniu 1.5km od domu. Olejem nie zalewałem bo lubię liniową pracę, nie potrzebuję większej progresji przy 150mm skoku. Jak dla mnie rewelacja za tą kasę, warto wziąć go pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 @BMXdoPieca Cena rewelacyjna tym bardziej że to nówka Zrób OBOWIĄZKOWO na dzień dobry przegląd zerowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Te z allegro, przynajmniej ten który kupiłem miał robiony podstawowy serwis olejowy, wymieniłem parę maili ze sprzedawcą, Jest gwarancja na 6 miesięcy od zakupu co jest dodatkowym atutem, nawet dziwne że dają na produkt OEM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniol12 Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 W dniu 19.01.2020 o 17:42, BMXdoPieca napisał: Z tego co wiem to ta rama ma główkę tapered tylko widelec jest 1 1/8, nawet jeśli nie to możesz kupić stery półzintegrowane. No właśnie na stronie z 1 postu, jest że 1 1/8 a patrząc na główkę ramy jest tapered. Wiec jestem głupi i nie wiem jaki brać. I wolałbym bez sztywnych osi bo wtedy to od razu nowe koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Bardzo często producenci dają ramę pod sterówkę Tapered, natomiast montuja amorki ze Sterówka prostą 1/1/8 z dodaną redukcją do sterów na 1/1/2" Chodzi tu głównie o oszczędzanie w kosztach amorków bo z prostą kosztuje kilkadziesiąt złotych taniej w porównaniu co do tapered Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Nie sugerowałbym się kształtem, zmierz i się upewnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Widać na dole miski od sterów więc to w połączeniu z kształtem główki ramy wskazuje na tapera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 @Dokumosa na 100% rama jest pod sterówkę Tapered lecz na pewno ma założony amorek że sterówka prostą 1/1/8 z adapterem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Owszem. Korona w miejscu połączenia ze sterówką pod tapera ma 55-56mm. Tutaj widać jest "chuda" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Teraz w różnych Markach roweru montuja amorki pod prostą sterowke z adapterem pod ramę Tapered. Przeliczając na produkcję w ilości sztuk rowerów to niezła kasa się z tego bierze jak różnica amorków między taper a prostą jest ok 30zl u producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniol12 Napisano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 @ACTIVIA - Amortyzator Raidon XC LO-R 27,5 Czarny Połysk 2019 ten z twojej strony jest spoko czy sugerować się poprzednimi postami i "do mnie cały czas trafiają te tłumiki ze względu stukania i słabych uszczelnień " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Raidon ma całkowicie inne tłumiki niż Aion. W Raidonie taki problem ze stukaniem nie występuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 @ACTIVIA Raidon ma rozbieralny tłumik? @maniol12 W aionie łatwo wyeliminować pukanie poprzez wymianę jednej uszczelki na taką innym kształcie przy okazji obowiązkowego serwisu zerowego. Co do słabych uszczelnień, chodzi o dostawanie się oleju z dolnych lag do kartridża co powoduje jego uszkodzenie bo amor nie został zaprojektowany z myślą o zalewaniu. Będzie już zaraz prawie 4 miesiąc jak śmigam na aionie i problemów na razie brak. Nadmienię że śmigam freeride i dirt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 4 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 @BMXdoPieca Raidon ma nierozbieralny tłumik a Aion rozbieralny O której uszczelce mówisz w Aionie żeby przestał pukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 4 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 4 godziny temu, ACTIVIA napisał: O której uszczelce mówisz w Aionie żeby przestał pukać Mówię o takim gumowym odbojniku, seryjnie jest nie dopracowany i kartridż lubi walić o dolne lagi, ja tego problemu w swoim nie miałem ale też ma aiona i mu to ogarnialiśmy. Jak będę w domu to poszukam w manualu i wyśle fote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 4 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 @BMXdoPieca No coś tu się kupy nie trzyma. Problem jest w tym że otwór w tej podkładce co poniżej jest sporo większy niż średnica kartridża, a szczególnie kartridż nie wystaje za rurę goleniową, czyli nie ma szans żeby tłumik stukał o dolne lagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.