Mod Team durnykot Napisano 19 Stycznia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Uprzedzając ewentualne pytania- niech ktoś wrzuci ten magiczny plik XLS, który ustawia siodełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 W dniu 18.01.2020 o 10:54, Booby napisał: Na zdjęciu połowa mojej "kolekcji". Od samego patrzenia na te siodełka boli krocze. Nie lepiej kupić jedno, dwa porządne siodełka niż robić taką "kolekcję"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo91 Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 W dniu 17.01.2020 o 21:09, TheJW napisał: Nie zauważyłem tego... Wychodzi na to, że fitting robił ktoś bez pojęcia i zrobił to bardzo źle, albo masz za duży rower, albo wyjątkowo króciutkie nogi. Troche Was panowie okłamałem. Położyłem poziomice na siodełku i kierownicy i wyszło że siodło mam okolo 1cm powyżej kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booby Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 4 godziny temu, Chociemir napisał: Od samego patrzenia na te siodełka boli krocze. Nie lepiej kupić jedno, dwa porządne siodełka niż robić taką "kolekcję"? Jechałeś na którymś? Za siodełko zdarzyło mi się płacić 500pln a raz 50pln. Byłem na pomiarze dupy i uważam że jest to wywalenie pieniędzy w błoto ale to tylko moje subiektywne odczucie. Najzabawniejsze jest to że najlepsze w postępie czasu okazywały się siodełka za naprawdę małą kasę. Nie wykluczam też że przy mojej masie siodełka po prostu z biegiem czasu "siadają" i tracą swój pierwotny "charakter". Teraz jestem w trakcie męczenia wynalazku o nazwie MEDICUS TWIN 1.0 i jak na razie ideał ale biorąc pod uwagę jak kończyły inne moje wybory to tylko kwestia czasu jak trzeba będzie szukać czegoś innego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Stycznia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Mateo91 napisał: Położyłem poziomice na siodełku i kierownicy i wyszło że siodło mam okolo 1cm powyżej kierownicy Chwila....chcesz powiedzieć, ze po położeniu poziomicy przód siodełka masz uniesiony względem tyłu siodełka o 1 cm? Czy też masz siodełko równolegle do podłoża ,ale powierzchnie siodełka jest 1 cm wyżej niż kierownica? Może inaczej. 1-Sprawdź ,czy masz odpowiednią wysokość siodełka. 2- sprawdź czy masz siodełko równolegle do podłoża. 3- Sprawdź, czy masz prawidłowo ustawione siodełko względem suportu ( lub też czy masz odpowiednią odległość siodełko kierownica ). Pomiary proste i do wykonania w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 19 Stycznia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Najlepiej to wrzuć zdjęcie roweru a jeszcze lepiej roweru i Twojej pozycji na nim (ze stopą w dolnym położeniu). Jak miałeś dobry fitting to wszystko powinno być ok w kontekście ustawień. A podczas robienia tegoż wspominałeś o swoim problemie? Coś doradzili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo91 Napisano 20 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 13 godzin temu, durnykot napisał: Chwila....chcesz powiedzieć, ze po położeniu poziomicy przód siodełka masz uniesiony względem tyłu siodełka o 1 cm? Czy też masz siodełko równolegle do podłoża ,ale powierzchnie siodełka jest 1 cm wyżej niż kierownica? Może inaczej. 1-Sprawdź ,czy masz odpowiednią wysokość siodełka. 2- sprawdź czy masz siodełko równolegle do podłoża. 3- Sprawdź, czy masz prawidłowo ustawione siodełko względem suportu ( lub też czy masz odpowiednią odległość siodełko kierownica ). Pomiary proste i do wykonania w domu. Więc tak: Wysokość siodełka, ustawiałem mierząc odległość, od krocza do podłogi -10cm a wynik przełożyłem od środka suportu, wzłóż ramy aż do siodełka(taki sposób znalazłem, podobno dokładniejszy niż prostowanie nogi z piętą na pedale). Pochylenie siodełka ustawiałem za pomocą poziomicy, tzn najpierw poziom, potem dziób lekko w dół a pozycję przód tył, przy pomocy szturka i obciążnika. Korbie ustawionej wzdlóż podłoża, z rzepki spuściłem wyżej wymieniony zostaw i ustawiłem pozycję tak aby przecinał on środek pedała. A sprawdzająć siodło względem kierownicy, położyłem długą poziomice na siodle i na kerownicy i unosiłem nad kierownicę do momentu uzyskania poziomu, wynik to około 1cm. 19 godzin temu, durnykot napisał: Uprzedzając ewentualne pytania- niech ktoś wrzuci ten magiczny plik XLS, który ustawia siodełko. Racja. Chętnie zobaczę o co w tym chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 20 Stycznia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Mateo91 napisał: Wysokość siodełka, ustawiałem mierząc odległość, od krocza do podłogi -10cm a wynik przełożyłem od środka suportu, wzłóż ramy aż do siodełka(taki sposób znalazłem, podobno dokładniejszy niż prostowanie nogi z piętą na pedale Ustawianie siodełka względem podłoża nie ma sensu, różne rowery mają różny prześwit, czy inne kąty rury podsiodłowej, więc mając szosę i MTB miałbym w jednym siodełko 5 cm wyżej niż w drugim (względem suportu?) Bez sensu, dlatego tak jak pisałem wcześniej - najlepiej wrzuć zdjęcie jak wygląda Twoja pozycja, albo chociaż o jakim rowerze mówimy i jak wygląda jego ustawienie :p Poza tym skoro miałeś fitting to raczej nie ma co kombinować z pozycją siodełka, powinno być właściwie ustawione, co to za fitting był w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Autor wątku twierdzi, że był na fittingu, po czym pisze, że wysokość siodełka ustawiał od podłogi. Coś tu nie pasuje... A co do doboru siodełka: bikeffiterzy mierzą nie tylko rozstaw kości kulszowych, ale również sadzają "pacjenta" na matę tensometryczną, która pozwala wybrać siodło takie, żeby nie uciskało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaccek Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Zacznij ćwiczyć mięśnie głębokie szczególnie mięsień gruszkowaty, znajdziesz filmiki na YT jak to robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Stycznia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Mięsień gruszkowaty nie ma wpływu na drętwienie krocza. 11 godzin temu, Mateo91 napisał: Wysokość siodełka, ustawiałem mierząc odległość, od krocza do podłogi -10cm a wynik przełożyłem od środka suportu, wzłóż ramy aż do siodełka(taki sposób znalazłem, podobno dokładniejszy niż prostowanie nogi z piętą na pedale). Możliwe ,nie korzystałem. Zawsze wstępnie ustawiam siodło tym prostszym sposobem i koryguje o kilka mm w zależności od potrzeb. Pamietajmy, że wiele sposobów podanych w sieci opiera się na rowerach szosowych, które wymuszają zupełnie inna pozycję niż MTB ( mam to w praktyce). Moja konkluzja- ustawienie siodełka od zera oraz konsultacja lekarska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.