miczigan Napisano 17 Stycznia 2020 Napisano 17 Stycznia 2020 Buduję rower (jazda weekendowo-rekreacyjna) na takiej ramie, o której wiadomo tyle że maks korba z przodu to 32T boost (czyli chainline +3mm = 52mm), natomiat oś tylna to 142x12mm, czyli nie-boost. W większości buildów widzę że ta rama wyposażana jest w napęd 1rzędowy,. Ale ja chciałbym mimo wszystko dać napęd 2x10/11 shimano (czyli z przodu przerzutkę E-mount, front pull). I teraz pytanie: jaka korba - jakie koło: 1. Gdybym dał korbę 2biegową nie boost, powiedzmy 34/24T, to rozumiem że nie powinienem mieć problemu z limitem podawanym przez producenta (32T boost), który prawdopodonie dotyczy napędu 1rz i niechaczenia zębatki o ramę. Rozumiem że w korbie 2rz mała zębatka jest w tym samym miejscu wzlędem ramy, co zębatka w korbie 1rz. Czyli dając 2rz z pierwszą zębatką 24T nie przekraczam tutaj limitu 32T boost producenta i mogę olać ten cały boost i dać zwykła korbę z chainline 48,8 czy ile tam 50mm. Wtedy będę mógł kupić koło tylne ze standardową piastą 142x12 z pasującym chainline i wszystko będzie się zgadzać. Dobrze myślę? czy 2. Jeśli z jakiegoś powodu dam korbę 2biegową boost z 52 mm chainline (zwaną też +3mm) - (bo ktoś tu mnie ostrzegał że łańcuch może ocierać o oponę - ale nie wiem czy to mnie dotyczy - najszersza opona jaką przewiduję to 27,5x3,0, ale pewnie dla bezpieczeństwa dam 29x2,3 ), to czy te 3mm różnicy w chainline między korbą, a kasetą to będzie dramat? Wydaje się że jest to niedużo i że jakiś problem mógłby być ewentualnie z największą zębatką na kasecie, z której za często nie będę korzystał. Czy tak będzie? wtedy ostatecznie mógłbym 3. dać kodrę 52mm i zbudować tylne koło z piastą 142x12 z 52mm chainline. Widziałem takie piasty, ale wyjdzie drożej.
Alsew Napisano 17 Stycznia 2020 Napisano 17 Stycznia 2020 Do ramy bez tylnej osi w standardzie boost tj 141x5 lub 148x12 nie pasuje korby z boostem.
Dokumosa Napisano 17 Stycznia 2020 Napisano 17 Stycznia 2020 Jak rozumiem masz ramę boost i za pomocą adapterów chcesz zamontować tam piastę nie-boost? W korbie 2x masz linie łańcucha 48,8 i jest mierzona do połowy odstępu między zębatkami (czyli mała może nie zmieścić się w ramie). Na korbie z linią 52mm i kasetą 10s usytuowaną pod 49mm nie ma tragedii jeśli masz największą koronkę 36T, im większa tym gorzej to chodzi. Na 42T jest już bardzo głośno. W przypadku napędów 11s jest tylko gorzej. Dodatkowo jeśli rama ma haki boost i montujesz tam piastę dostosowaną do nie-boost to możesz mieć problem z przerzutką - wózek musi wychylić się głębiej 3mm niż ustawa przewiduje i zdarza się, że dźwignia za którą ciągnie linka za bardzo zbliża się do oporu pancerza na przerzutce. Poza tym charakterystyka pracy pantografu jest dostosowana do zgodnej linii łańcucha i mogą pojaiwać się problemy ze zmianą przełożeń w okolicach 3-4 największych trybów kasety. Przemęczyłem sie tak jeden sezon i zmieniłem piastę na boost.
miczigan Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Napisano 17 Stycznia 2020 Dzięki @Dokumosa, trochę mi wyjaśniło 15 minut temu, Dokumosa napisał: Jak rozumiem masz ramę boost i za pomocą adapterów chcesz zamontować tam piastę nie-boost? 17 minut temu, Dokumosa napisał: Jeśli rama ma haki boost No właśnie nie. Rama (NS bikes eccentric 29 alu evo) ma haki na oś 142x12 (zmierzyłem). W opisie producenta stoi tylko że korba maks. 32T boost. Więc boost dawałbym tylko korbę - boost tylko z tego powodu, żeby przypasowała do ramy. Z tego co mówisz najbezpieczniej 10s i nie za dużą zębatkę z tyłu. No to widzę że są korby 2x10 z chainline 51,8mm (np. FC-M6000-B2). 34/24T, więc może taka by do ramy przypasowała i nie zgrzytała za bardzo z kasetą? Nie wiem jak to wszystko pomierzyć na sucho, żeby kupić od razu pasujący sprzęt.
Dokumosa Napisano 17 Stycznia 2020 Napisano 17 Stycznia 2020 Rama eccentric alu evo 29 ma haki pod piastę 148x12. Chyba, że to jakaś stara wersja tej ramy ale wtedy też nie było ograniczeń na 32T z przodu. Jak zmierzyłeś tył? Trzeba mierzyć w pomiędzy tymi niszami gdzie opiera się oś koła. Pomiędzy hakami będzie 141mm.
miczigan Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Napisano 17 Stycznia 2020 Nowa, zeszłoroczna, kupiona teraz w sklepie 7anna. Mierzę między niszami. Od powierzchni haka przerzutki w jednej niszy, do drugiej niszy. Rurka plastikowa, która tam była wstawiona na czas transportu też ma 142. Pomiędzy hakami jest 135. Wygląda na to że są dwie odmiany. GOtowe rowery w sklepach i różne buildy w internetach faktycznie piszą że jest 148, ale ja jak w mordę strzelił dostałem 142. Też nie rozumieim skąd ten dualizm..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.