Sarmata Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć Mam problem z blokowaniem skoku w Reconie. Amortyzator jest nowy ale 3 lata lezal w magazynie. Zamontowana jest manetka pop lock. Różnice w naciągu linki (amor dostosowany jest do onelock) udało się zlikwidowac adapterem z Decatlonu. Jednak z adapterem i bez blokada działa co któryś raz i to dopiero po paru nacisnieciach na amortyzator. Jaka może być przyczyna takiego stanu? Z góry dziękuję za poradę. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Sarmata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semper_fidelis Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Z tłumikiem coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) To może dorzucę swoje 3 grosze bo montowalem ten amor. Manetke Poplock ma skok 17mm a tłumik MC w tym amorze jest dostosowany do manetki o skoku 10mm. Obecnie różnica w skoku manetki została skompensowana adapterem stosowanym w rowerach z Deca mających Rebe. Początkowo linka do manetki była zamontowana z dużym luzem. Blokada działała idealnie ale manetka miała tak duży luz że podczas jazdy dzwignia manetki strasznie halasowala. Linka została podciągnięta żeby ograniczyć luz i hałas. Myślę że manetka miała wtedy ciąg w okolicy 13-14mm i testując na 'sucho' blokada działała poprawnie. I tak po kilku treningach (ok100km.) stwierdziliśmy że blokada nie dziala zupełnie. A teraz jest tak jak pisze @Sarmata blokada raz działa a raz nie działa, a czasami amor zaczyna usztywniac się po kilku ugieciach. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 "Walory" posiadania manetki blokady Sprawdź czy ciągnąc linkę ręcznie do końca blokada działa poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Teraz, Dokumosa napisał: "Walory" posiadania manetki blokady Gdyby obeszło się bez kombinacji z inną manetką, to pewnie by działało bez problemu. Miałem SR Epixon i manetka działała bardzo dobrze, zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Właściwie chodziło mi o sens posiadania manetki jako taki. Osobiście wolę regulację kompresji niż blokadę z manetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Co kto lubi. Mi manetka bardzo pasowała, używałem jej non stop. W nowym widelcu manetki nie mam, ale wspomnianą przez Ciebie regulację kompresji. Jestem ciekawy jak to będzie działało. @Sarmata właściwie to dlaczego nie użyjesz dedykowanej manetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Teraz, skom25 napisał: @Sarmata właściwie to dlaczego nie użyjesz dedykowanej manetki? Amor kupiłem w zestawie z poplock bo taki był zestaw w dobrej cenie. Onolocka nie chciałem stosować bo mam przednią przerzutkę i musiałbym manetkę stosować na górze kierownicy co wygląda koszmarnie i pewnie ergonomicznie też jest nienajlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Zamiennikiem dla Onelock jest Pushlock. Tyle że z tym adaptera z Decathlona działa to tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki74 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Warto zrobić serwis, mimo że jest nowy - w moim wypadku wyszło to na plus. Jeżeli długość ciągu linki jest odpowiednia, to przyczyną braku blokady może być, trochę za mała ilość oleju w komorze tłumika. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Miki74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Miki74 napisał: Jeżeli długość ciągu linki jest odpowiednia, to przyczyną braku blokady może być, trochę za mała ilość oleju w komorze tłumika. Też to obstawiam. Tylko jeśli blokada działała na początku to pytanie co się stało z olejem? 300km i trzeba dolewać? Dziwna sprawa... Jak dojdą zamowione oleje to wyciągnę tłumik i się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 W dniu 17.01.2020 o 10:03, Dokumosa napisał: Osobiście wolę regulację kompresji niż blokadę z manetki. Czy możesz przybliżyć jak taką regulację kompresji wykonujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Dokonuję dźwignią na prawej goleni która pomiędzy skrajnym pozycjami ma kilka pośrednich. Zwykle w połowie zakresu pompowanie jest niezauważalne a nadal mam tłumienie większych przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnu007 Napisano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 W dniu 16.01.2020 o 22:21, Sarmata napisał: Różnice w naciągu linki (amor dostosowany jest do onelock) udało się zlikwidowac adapterem z Decatlonu. Temat stary ale potrzebuje info bo sam znaleźć nie mogę. Wie ktoś co to za adapter? Link gdzie go kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi