gruu Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć Mam problem z hamulcem hydraulicznym przednim. Jest to tektro dla rockrider. Czasami przy jeździe słyszę ocieranie okładzin o tarcze nie ma reguły na to czasem 10km jest ok czasem co kilkaset metrów. Tarcza jest prosta, okładziny ok rower ma ok 800km. Mial ktoś podobny problem i wie co i jak? Rower MTB XC 050 LTD 29" ROCKRIDER Edytowane 8 Stycznia 2020 przez gruu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Przykręcałeś zacisk z zaciśniętą klamką? Jeśli nie to poluzuj śruby zacisku, wciśnij klamkę i przykręć go z powrotem. To w większości przypadków rozwiązuje problem. Sprawdź czy nie masz luzu na tarczy/zacisku, dokręć wg potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Problem bywa też w zbyt mocno zaciśniętym kole w hakach widelca (szczególnie tył) ale i także w zapuszczonych zaciskach gdzie tłoczki pracują z oporem (wymagany serwis zacisków ew. ich wymiana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruu Napisano 8 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Przykrecalem za zacisnietej klamce i to samo, luzu zero Zbyt mocno nie jest dokrecone, od nowości tak było a nie od początku się to dzieje, rower nie jest zapuszczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Rower może się lśnić ale z czasem na tłoczkach w zacisku rośnie osad, którego nie zmyjesz wodą podczas mycia roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Może warto by było skręcić mocniej koło? Z tego co wiem jest sztywna oś ale może jej nie dokręciłeś przez co masz mniejszą sztywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Sztywna oś to moment ~12-15Nm czyli właściwie wcale nie mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semper_fidelis Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Wsadź rower na stojak albo obróć do góry nogami. Świecąc latarką przez szczelinę np. na białą kartkę za zaciskiem możesz zaobserwować, czy rzeczywiście masz prostą tarczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 25 minut temu, Dokumosa napisał: Sztywna oś to moment ~12-15Nm czyli właściwie wcale nie mocno. Ale może mieć ją dokręconą bardzo słabo, warto sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Niestety to wina hamulców . Nic nie zrobisz . Próbowałem zlikwidować to dzwonienie. Zakończyło się wymianą hamulców na Deore 615 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BMXdoPieca Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Nie wydaje mi się żeby to była wada konkretnie hamulców. Coś musiało się schrzanić przy montażu/użytkowaniu, trzeba wyeliminować możliwe opcje Moim zdaniem nie warto z tym walczyć jak wszystkie ewentualności wyeelimuje. To zazwyczaj przechodzi z czasem, ja przestałem zwracać uwagę na takie bardzo sporadyczne dźwięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruu Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Tarcza dokręcona, oś również(co prawda nie mam klucza dynamometrycznego ale pwoinno być ok) , zaciski dokręcone. Przy obróconym rowerze nie ma żadnych otarć wszystko idealnie ale podczas jazdy już są. Dodam jeszcze , że przy pierwszym wciśnięciu klamki słychać w zacisku tak jakby "klik" później wszystko chodzi ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Wszystko idealnie ale hamulce trzeba przeserwisować. Zdemontować zaciski, wyjąć tłoczki, wyczyścić, nasmarować smarem do tłoczków (tefonowy), podkładać, zalać, odpowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Stawiam na siłę docisku na QR. Miałem to samo z Elixirami: w jednym rowerze bicie. Po przełożeniu hamulców do innego wszystko OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Hmmm, chodzi że za mocno dowalony QR też może powodować problemy? Czy w tym przypadku było za słabo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Tak, Dokumosa o tym wczoraj pisałem na samym początku. To samo obserwuje przy M6000 na amortyzatorze z przodu - jak go zacisnę na maks. dziwnie się zachowuje hamulec przy hamowaniu ( telepania, jak by bicie tarczy ), a jeśli z odpowiednią siłą to jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruu Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Jeśli chodzi o dokręcanie to coś może być mam tak dokrecone śrubę że kluczem nie mogę odkrecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 No to masz odpowiedź wg. mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruu Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Ok to odkrece później przykrece z czuciem i w sb zobaczę jak tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Skoro tego nie odkręcałeś, to jak sprawdzałeś, czy tarcza prosta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruu Napisano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Na założonym i przykreconym kole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Przede wszystkim mocne ściąganie koła w hakach powoduje przyspieszoną agonię piast (wypaczenie i deformacja osi i/lub tulejek dystansowych w konsekwencji zniszczenie łożysk) ale i też brak równoległości haków co jest bezpośrednią przyczyną dzwonienia tarcz. W tym przypadku zacząłbym od sprawdzenia jak poluzowanie osi wpłynie na działanie hamulców ale coś mi się zdaje, że któryś tłoczek jest po prostu "leniwy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
last_witch Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Mam XC050 LTD i w moim jest to samo. W przyszlości zmienię na deorki i tyle. Czy ktoś wie jakie w tym tektro są klocki albo jaki to jest model hamulców w tym Rockriderze, będę zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huberto20 Napisano 9 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Klocki będą pasować od shimano te mniejsze tak jak w mt200, mt400, m396 itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
last_witch Napisano 30 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Chyba znalazłem przyczynę. Mam luz na łożysku w piaście przedniej. I to po jednym sezonie, gdzie rower nie jeździł po lasach a głównie po asfalcie lub ubitych ścieżkach.. Masakra. W Decathlonie nie wymieniają łożysk tylko całe koła. A więc teraz czeka mnie wymiana łożysk w piaście 😬 już znalazłem na yt jak się je wybija i wbija nowe tylko jest problem bo nigdzie nie znalazłem info jakie łożyska tam siedzą 😔 piasta sun ringle konstrukcyjnie podobna do novateca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi