poliglota Napisano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Cześć. Kolejny raz nie poradziłem sobie z właściwym ogrzaniem moich stóp w chłodne dni. Obecnie mam letnie buty shimano spd + ochraniacz + ciepła skarpeta narciarska . Niestety dłużej niz godzinę w temp 0 nie udaje mi się wytrzymać. Możecie podrzucić jakieś dobre rady za wyjątkiem zmian butów na zimowe. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 3 Stycznia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Może wkładki elektryczne? Nigdy nie używałem i nie wiem jak się sprawują, ale typowe chińczyki są dość tanie: https://allegro.pl/listing?string=wkładki do butów podgrzewane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdz Napisano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Najlepsze byłyby zimowe i o numer większe jak zalecają w necie aby zmieścić grubszą skarpetę. Jak masz letnie i są dopasowane to moim zdaniem tylko nieco grubsza skarpeta i ochraniacze, bo jak dasz grubą to siłą rzeczy masz słabsze krążenie i marznie. Ja w letnich latam do pracy (20 km) do ok.0 stopni , czasami zakładam ochraniacze, czasami nie, zależy czy prognoza przewiduje powyżej 0 po południu jak wracam. W zimowych z grubszą skarpetą latałem do -15 i dawały radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poliglota Napisano 3 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Myślałem o ogrzewaczach z decathlon. Mają do rąk i stóp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Na GCNie pokazywali, żeby obwinąć stopę streczem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Po prostu ochraniacze zimowe - mam Shimano Trail NPU+ (z tego co pamiętam oznaczenie do -15), buty Shimano jakieś letnie turystyki SH-MT43 (stary model) i jeździłem w takim zestawie po 2h przy -25 , przy założeniu dwóch par cienkich ocieplanych skarpet z Decathlonu. To samo przy całodniowym wypadzie przy ok -3 stopni. Bez uczucia zimna w stopy. Jedyne uczucie chłodu jakie miałem to od spodu przez dziury na bloki, bo tam nic specjalnie nie uszczelniałem, tam dałbym po prostu warstwę folii aluminiowej i kilka warstw gazety , na to fabryczna wkładka - jeśli miałbym coś modyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 5 godzin temu, Danuel napisał: Na GCNie pokazywali, żeby obwinąć stopę streczem! A skóra ma super wentylację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 6 godzin temu, safian napisał: Może wkładki elektryczne? Nigdy nie używałem i nie wiem jak się sprawują, ale typowe chińczyki są dość tanie: https://allegro.pl/listing?string=wkładki do butów podgrzewane W ub. roku kupiłem sobie wkładki z pilotem. Problem z nimi jest taki, że są wysokie (w środku musi być miejsce na akumulator) i buty robią się przez to ciasne. Póki działały byłem zadowolony (rzeczywiście stopy nie marzły i było naprawdę ciepło), ale padły po ok. 20 użyciach... Mój test: http://nieoceniam.pl/testy/akcesoria/pogrzewane-wkladki-do-butow-thermacell-proflex/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tymooteusz Napisano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 W pierwszym lepszym SeondHandzie dostaniesz za grosze neoprenowy (im grubszy tym lepszy) strój do pływania w zimnej wodzie, kupujesz, wyjmujesz oryginalną wkładkę z buta, przymierzasz i wycinasz z niego dwie wkładki do butów, świetnie izolują od zimna. Mam polecam. Dodatkowo możesz wypróbować >> https://www.decathlon.pl/ogrzewacz-stop-x10-id_8373955.html?gclid=EAIaIQobChMIgKOum7Pp5gIVlemaCh2zGgQ1EAQYAiABEgJ75fD_BwE&gclsrc=aw.ds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Gruba skarpetka zimowa, w bucie dodatkowa wkładka termiczna, na but ochraniacz a jeśli nadal przewiewa, to można wsadzić gazetę między but a ochraniacz - blokuje wiatr ale pozwala stopie oddychać. Do -6 zdarza mi się tak wychodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poliglota Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Zamówiłem ogrzewacze z decathlon. Niestety miały grzać do 5 godzin a wytrzymały... No właśnie, nie wiem ile bo znowu zmarzlem. Nagrzane wsadzilem w skarpete, po 1.5 godziny były zimne. Czas na kolejne testy z gazetą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny11 Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Ja jeżdżę tak: gruba skarpeta (lub jak jest bardzo zimno to dwie: cienka i gruba; o ile jest miejsce w bucie) ogrzewacz chemiczny https://allegro.pl/oferta/wkladki-do-butow-toe-warmer-ogrzewacz-chemiczny-6367518927 (wytrzymywał jazdę ponad 4h) Ocieplacz SHIMANO S3100X NPU+ Buty SPD letnie Jak jest bardzo zimno zaklejam taśmą izolacyjną otwory wentylacyjne w butach Na jakimś GCN czy podobnym kanale słyszałem podpowiedź, żeby zakładać dodatkową skarpetę na but i dopiero na to ocieplacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 W dniu 3.01.2020 o 15:28, poliglota napisał: Możecie podrzucić jakieś dobre rady za wyjątkiem zmian butów na zimowe. Ale to jest jedyna w praktyce dobra rada Droga niestety, ale nieraz jak się podsumuje jakieś "lepsze" ochraniacze, ogrzewacze i inne skarpety z wełny kangura lub nieudane eksperymenty, to cenowo może wyjść podobnie co para takich butów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.