kipcior Napisano 1 Stycznia 2020 Napisano 1 Stycznia 2020 Myślę o zakupie gravela w tym roku ale kombinacja ładny/przystępny cenowo/lekki nie występuje w przyrodzie. Czy jest ładny i za ile to widzę ale z wagą już gorzej. Niektórzy producenci w ogóle wagi nie podają, czym są u mnie skreśleni, a ewentualni testerzy też są zwykle pierdołowaci i nie mierzą takich danych. Do tego w specyfikacji są przeważnie komponenty własne producenta i nie da się ich sprawdzić w necie. Na razie patrzę za Meridą ale tu też mam sporo niewiadomych. W związku z czym mam do Was pytanie czy ktoś ma koła Meridy i może mi powiedzieć ile ważą? Interesuje mnie konkretnie koło z w tegorocznego Silex 400 i Silex 700.https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/667-1035/silex-400 Obręcze oznaczone jako MERIDA COMP SL 17mm oraz MERIDA EXPERT CX 19mm Piasty są te same VP CLK170F i VP CLK270R ale ich wagę akurat można znaleźć. Na pewno nie wymyślili koła na nowo i to samo siedzi w innych modelach albo różnice będą marginalne. Zastanawia mnie ile można zejść z wagi w takim Silexie 400 na wymianie kół. Silex 700 waży 0,5 kg mniej, ma osprzęt 2 klasy wyżej ale różnica wagi w samym grx to tylko 203g jeśli dobrze to policzyłem. Różni się po za kołami również siodełkiem i sztycą ale wagi tego też nie ma jak sprawdzić. Na wymianie kół w moim MTB zyskałem kilogram, choć przypuszczam, że tutaj tak dobrze by nie było.
kipcior Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Napisano 19 Stycznia 2020 Ponieważ nikt nic nie wie to dla potomnych: Komplet fabrycznych kół Meridy Silex 400 2020 waży 1978g +-30g, bo nie chciało mi się zdejmować opon i kasety więc bazowałem na ich wadze z internetu. A jakby ktoś chciał sam liczyć to koła uzbrojone w fabryczny komplet opon, dętek itd.: Przód - 1605g Tył - 2115g A cały rower jakieś 10,4kg więc Merida się nieco mija z prawdą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.