Szymon132 Napisano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Witam mam taki mały problem. Zakupiłem niedawno rower z rock shox'em, który posiada charger 2 i nie wiem jak on działa. Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Jak każdy tłumik - przeciskając olej przez otwory o regulowanej aperturze tłumi zarówno kompresję jak i odbicie. W chargerach jest też gumowy kondom, który zapobiega zapowietrzaniu się oleju(/owi?) podczas pracy (taka membrana, która izoluje powietrze od oleju) bo olej wypełniony pęcherzykami powietrza ma inną lepkość więc charakterystyka tłumienia się załamuje. Wersja 2.0 to praktycznie to samo z tym, że poprawili tego kondoma bo w 1 gen pękały po sezonie/dwóch. W wersji 2.1 dodatkowo radykalnie zmniejszono opory wewnętrzne (większe są przepływy na w pełni otwartych regulacjach). Edytowane 30 Grudnia 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Jest jeszcze wersja gdzie zamiast bladera jest komora jak w Gripie Foxa. Koledze chyba chodzi o to do czego pokrętła służą. @Szymon132 opisz dokładniej z czym masz problem. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez Ilia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi