Szymon132 Napisano 30 Grudnia 2019 Napisano 30 Grudnia 2019 Witam mam taki mały problem. Zakupiłem niedawno rower z rock shox'em, który posiada charger 2 i nie wiem jak on działa. Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć??? Cytuj
Dokumosa Napisano 30 Grudnia 2019 Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Jak każdy tłumik - przeciskając olej przez otwory o regulowanej aperturze tłumi zarówno kompresję jak i odbicie. W chargerach jest też gumowy kondom, który zapobiega zapowietrzaniu się oleju(/owi?) podczas pracy (taka membrana, która izoluje powietrze od oleju) bo olej wypełniony pęcherzykami powietrza ma inną lepkość więc charakterystyka tłumienia się załamuje. Wersja 2.0 to praktycznie to samo z tym, że poprawili tego kondoma bo w 1 gen pękały po sezonie/dwóch. W wersji 2.1 dodatkowo radykalnie zmniejszono opory wewnętrzne (większe są przepływy na w pełni otwartych regulacjach). Edytowane 30 Grudnia 2019 przez Dokumosa Cytuj
Ilia Napisano 30 Grudnia 2019 Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Jest jeszcze wersja gdzie zamiast bladera jest komora jak w Gripie Foxa. Koledze chyba chodzi o to do czego pokrętła służą. @Szymon132 opisz dokładniej z czym masz problem. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez Ilia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi