Skocz do zawartości

[Korba] Shimano Nexus 38t zamiast Sr Suntour XCE

Sk27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, obecnie mam korbę Sr Suntour XCE (48-38-28), którą prawdopodobnie wymienię po zimie ze względu na zużycie zębatek a konkretniej środkowej, bo na niej jeżdżę najwięcej czasu. Stąd mam pomysł by przejść na napęd 1x8. Wiem, że to będzie znacznie mniej przełożeń, ale z doświadczenia i kalkulatora kadencji wiem, że wystarczy mi to w 99%. Czy mógłbym zastosować korbę Shimano Nexus 38t? Ona jest dedykowana do rowerów miejskich. Jeśli tak, to mam jeszcze wątpliwości z linią łańcucha. W Shimano wynosi 44 mm, a w Suntourze 47,5 mm. Wystarczyłyby jakieś podkładki czy może wymiana suportu? W obu korbach jest on na kwadrat, w Suntorze mam 122,5 mm. Nie ukrywam, że cena odgrywa tu dużą rolę, dlatego zainteresowała mnie ta korba.

Napisano

Temat z linią łańcucha z w/w korbą wcale nie jest taki prosty ( przynajmniej na papierze ). W zależności czy będzie stosowana osłona łańcucha czy nie suport powinien być inny. Załóż na 122,5 mm i zobacz jak jest. Powinno być ok. Gdy będzie większy przekos na najmniejszej z tyłu niż na największej, a będziesz częściej jeździł na małych koronkach to kup suport z dłuższą osią. Jak będzie odwrotnie to kup z krótszą.

Napisano

Będę jeździł bez osłony łańcucha, bo jej nie mam (mam rower crossowy, stąd było pytanie, czy taka korba będzie pasować). Najczęściej jeżdżę na środkowych koronkach, t.j. od biegu 3 do 6 (kaseta 8-rzędowa). Rozumiem, że jedyną modyfikacją będzie zmiana lewej klamkomanetki na klamkę hamulcową? Mam teraz klamkomanetkę Shimano ST- EF65, czyli wystarczy zmienić ją np. na klamkę Shimano BL-T4000 Alivio V-brake i wszystko powinno pasować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...