Sk27 Napisano 27 Grudnia 2019 Napisano 27 Grudnia 2019 Cześć, obecnie mam korbę Sr Suntour XCE (48-38-28), którą prawdopodobnie wymienię po zimie ze względu na zużycie zębatek a konkretniej środkowej, bo na niej jeżdżę najwięcej czasu. Stąd mam pomysł by przejść na napęd 1x8. Wiem, że to będzie znacznie mniej przełożeń, ale z doświadczenia i kalkulatora kadencji wiem, że wystarczy mi to w 99%. Czy mógłbym zastosować korbę Shimano Nexus 38t? Ona jest dedykowana do rowerów miejskich. Jeśli tak, to mam jeszcze wątpliwości z linią łańcucha. W Shimano wynosi 44 mm, a w Suntourze 47,5 mm. Wystarczyłyby jakieś podkładki czy może wymiana suportu? W obu korbach jest on na kwadrat, w Suntorze mam 122,5 mm. Nie ukrywam, że cena odgrywa tu dużą rolę, dlatego zainteresowała mnie ta korba.
Sk27 Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Napisano 27 Grudnia 2019 Jak coś, to znalazłem jeszcze podobną korbę Sr Suntour SCX 38t z takim samym suportem jak mam teraz, ale linią łańcucha 45 mm.
SoloTM Napisano 28 Grudnia 2019 Napisano 28 Grudnia 2019 Temat z linią łańcucha z w/w korbą wcale nie jest taki prosty ( przynajmniej na papierze ). W zależności czy będzie stosowana osłona łańcucha czy nie suport powinien być inny. Załóż na 122,5 mm i zobacz jak jest. Powinno być ok. Gdy będzie większy przekos na najmniejszej z tyłu niż na największej, a będziesz częściej jeździł na małych koronkach to kup suport z dłuższą osią. Jak będzie odwrotnie to kup z krótszą.
Sk27 Napisano 28 Grudnia 2019 Autor Napisano 28 Grudnia 2019 Będę jeździł bez osłony łańcucha, bo jej nie mam (mam rower crossowy, stąd było pytanie, czy taka korba będzie pasować). Najczęściej jeżdżę na środkowych koronkach, t.j. od biegu 3 do 6 (kaseta 8-rzędowa). Rozumiem, że jedyną modyfikacją będzie zmiana lewej klamkomanetki na klamkę hamulcową? Mam teraz klamkomanetkę Shimano ST- EF65, czyli wystarczy zmienić ją np. na klamkę Shimano BL-T4000 Alivio V-brake i wszystko powinno pasować?
SoloTM Napisano 28 Grudnia 2019 Napisano 28 Grudnia 2019 Tak. Od biedy i tę klamkomanetkę możesz zostawić. Tylko linkę i pancerz zdjąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.