Skocz do zawartości

[smartfon] Gdzie go trzymacie?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie jakie są plusy dodatnie i plusy ujemne różnych rozwiązań? Uchwyt? Sakwa na ramę? Kieszeń? A może jakiś inny patent? Z czego korzystacie?

Pożegnałem się właśnie ze starym samsungiem solidem, którego po prostu woziłem pod siodełkiem z multitoolem i dętką. Teraz jak patrzę na szmartfona to aż mnie ciary przechodzą, takie to delikatne...

Paczałeś?

Na szosie mam uchwyt, na „gravelu” torebkę na ramę z okienkiem na smartfon. 

Edyta: miałem solida, żałuję że sprzedałem. Teraz obok srajfona  biere do bagaży jakiegoś myphone udającego solida w razie W.

Zostaw solida a dokup licznik z nawigacją zamiast smarkfona ;)

Smartfon jest uniwersalny ale jak jedziesz i odpalisz nawigację czy inną Stravę, zrobisz parę zdjęć to zaczynasz się rozglądać za powerbankiem. Wtedy lepszy uchwyt to taki, który da możliwość ładowania w trakcie. U mnie to „torebka” - linki w podlinkowanym wątku. Ten uchwyt dopasowany jest megaszczelny ale wyciąganie telefonu jest męczące i rzadko to robię w czasie trasy, np. na zdjęcia. Latem, kiedy się zatrzymałem to ugotował mi się w nim telefon (zobaczyłem komunikat, że telefon się wyłącza ze względu na temperaturę). Ale był upał, słońce, czarny pokrowiec, brak chłodzenia na postoju, odpalony OSMAnd....

Ten który używam do nawigacji trzymam na uchwycie przykręconym na miejscu capa. Uchwyt mam taki 
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-aluminiowy-gub-plus-6-na-telefon-do-roweru-7499496457 (jednak jak chciałbyś się w taki zaopatrzyć to można czasami wychaczyć o połowe taniej jak i nie bardziej, na jakiś gearbestach i tym podobnych sam chyba dałem coś koło 40 zł). Ogólnie uchwyt trzyma telefon bardzo dobrze, kilka razy zdarzyło się mieć jakiś wypadek i telefon nie wypadł z uchwytu, jedyne co się stało to sam uchwyt się po prostu lekko przekręcił, bo też go nie dokręcałem jakoś na maksa.

Drugi telefon to zazwyczaj w kieszeni, żeby był pod ręką kiedy po drodze ukaże się jakiś malowniczy krajobraz, a czasami po prostu w plecaku.

5 godzin temu, spidelli napisał:

Smartfon jest uniwersalny ale jak jedziesz i odpalisz nawigację czy inną Stravę, zrobisz parę zdjęć to zaczynasz się rozglądać za powerbankiem.

Jest na to rozwiązanie, od niedawna stosuje. Tani smartfon z potężną baterią i w miarę oszczędnym prockiem: Xiaomi 8A. We wrześniu wytrzymywał całodzienną wyprawę bez mrugnięcia ( włączone LTE, BT, tak średnio co 15 minut był włączany ekran, zrobiłem z 50 zdjęć, posiedziałem na google maps, przeglądałem neta )

Mam Huawei P Smart (nastepny będzie innej firmy ale mniejsza) - trzyma baterię przez 12 godzin z użyciem KaMap, Endomondo i Stravy + BTS. Trzymam go na ogół w kieszeni spodenek - jakoś mam takie kieszenie, że mi nie przeszkadza.  Jesienią i zimą w kieszeni kurtki (sofshella aka Spadochronik). Mozna też w kieszeni koszulki na plecach ale ciężko go wtedy wyjąć.

46 minut temu, wkg napisał:

Mam Huawei P Smart (nastepny będzie innej firmy ale mniejsza) - trzyma baterię przez 12 godzin z użyciem KaMap, Endomondo i Stravy + BTS. Trzymam go na ogół w kieszeni spodenek - jakoś mam takie kieszenie, że mi nie przeszkadza.  Jesienią i zimą w kieszeni kurtki (sofshella aka Spadochronik). Mozna też w kieszeni koszulki na plecach ale ciężko go wtedy wyjąć.

Potwierdziłeś tylko swoje bajkopisarstwo. Nie ma opcji aby ten smartfon wytrzymał  12 godzin z tym co piszesz ( do tego jeszcze karta sim i internet jak rozumiem, nawet jeśli nie to też nierealne ). Maks co pociągnie z tym ekranem, baterią i prockiem to 8, może 9 godzin. 

Oj, dzieciaku dzieciaku : )

W aucie z nawigacją wytrzymuje z Warszawy do granicy austiacko-włoskiej. 

Tylko trzeba wiedzieć jak się ze smartfonem obchodzić ...  

11 minut temu, skom25 napisał:

Kieszeń koszulki/ bluzy/ kurtki. Wbrew pozorom, naprawdę nic mu się nie stanie. Trzeba tylko oddzielić go od ostrych przedmiotów.

Jedyny problem to taki, że może się mocno zapocić ... 

Panowie, prosty temat. Jeśli @wkg pisze o 12h z włączonym ekranem to pisze kompletne bzdury, bo generalnie P Smart dupy jeśli chodzi o baterię nie urywa a ludziom się udaje max 6h wykręcić, także z czym do ludzi pisząc, że 12h wyciąga.

Ale jeśli pisze o używaniu 12h w kieszeni z włączonymi aplikacjami + powiedzmy 2 czy 3h ekranu włączonego to ja uwierzę.

A jeśli 12h w P Smarcie wyciągnąłeś WŁĄCZONEGO ekranu to ja wczoraj wyłowiłem lampę naftową z kałuży przed domem i NADAL SIĘ PALIŁA!

Teraz, cervandes napisał:

Panowie, prosty temat. Jeśli @wkg pisze o 12h z włączonym ekranem to pisze kompletne bzdury, bo generalnie P Smart dupy jeśli chodzi o baterię nie urywa a ludziom się udaje max 6h wykręcić, także z czym do ludzi pisząc, że 12h wyciąga.

Ale jeśli pisze o używaniu 12h w kieszeni z włączonymi aplikacjami + powiedzmy 2 czy 3h ekranu włączonego to ja uwierzę.

A jeśli 12h w P Smarcie wyciągnąłeś WŁĄCZONEGO ekranu to ja wczoraj wyłowiłem lampę naftową z kałuży przed domem i NADAL SIĘ PALIŁA!

Jeżeli tapnie od czasu do czasu ( co jako nawigacja nie jest możliwe, bo musi śledzić drogę ) to SOT jego smartfona to okolice 6h. 

Redmi 8A ma SOT w okolicach 9h 30 minut u mnie, a intensywnie użytkowany wytrzymuje ok. 5h. Dlatego nie jest możliwe aby użytkowany  intensywnie Huawei P Smart dawał radę 12h, może włączony z apkami, ale wyłączony ekran. Tu teścik Redmi 8A:

Ja mam starego Huaweja P8 ( nie lite ) i ma dość słaby GPS ( niedokładny, segmentów potrafi nie zaliczać bo jadę obok drogi, niezbyt dokładnie zliczać przewyższenia, szczególnie gdy małe różnice są, kilku-kilkunastometrowe hopki itp. ) Testowałem dwa samsungi i było o niebo lepiej ( xcover 4 i jeszcze jakiś ) - a to wszystko porównuję do gps jakiegoś garmina za 1000 pln ( zegarek sportowy ) i ten garmin miał najdokładniejszy zapis trasy ( gps ) samsungi niewiele odstawały, prawie to samo, a mój P8 to porażka.

Alternatywa to brać na rower :

https://allegro.pl/oferta/nowa-duza-bateria-5800mah-samsung-s4-i9500-obudowa-7533950428

+ kupić za 200 pln używkę S4 ( albo nieco droższą  S5 - takie duże baterie też są )  oba mają  baaardzo dobry gps

Swój smartfon z wyłączonym ekranem wożę w kieszeni na plecach lub torebce podsiodłowej.

Panowie, prosty temat. Jeśli @wkg pisze o 12h z włączonym ekranem to pisze kompletne bzdury,

Może zapytaj się najpierw upewnij zanim zaczniesz stawiać zarzuty bo inaczej schodzisz do poziomu Januszy tego forum a patrząc po dotychczasowych postach - trochę to bez sensu. Zresztą po co miałbym chwalić smartfona z którego jestem niezadowolony - co też napisałem ? Dajże spokój ... 

No, raczej nie mam włączonego ekranu trzymając go w prawej kieszeni spodenek :D Kilka fotek, czasem sprawdzę trasę ale to nie 1/4 treningu ...

A jeśli 12h w P Smarcie wyciągnąłeś WŁĄCZONEGO ekranu

Przeczytaj mój post źródłowy bo zaczyna absurdem zalatywać :D

Tak dla osób które serio mogłyby być wprowadzone w błąd tymi 6-ma godzinami - poniżej traska około 11 godzin ze zdjęciami, obiadem, podziwianiem śluzowania i kolacją. Bez power banku. Bez prądu się nie nagra :D Po prostu ze smartfonów trzeba umieć korzystać.

160ka.thumb.jpg.0eb3b82acae059314b44d477661bee71.jpg

1 minutę temu, abdesign napisał:

Telefon na rowerze to trzeba mieć przy sobie po to żeby żona miała jak zadzwonić i powiedzieć "wracaj pajacu już do domu" A nie żeby się w niego gapić ;) nie mielibyście powodu do przepychanek. 

No nie do końca - nie zawsze zna się trasę, lubię widzieć rozkład HR, czasy na segmentach itd ... Nie mam niestety Garmina czy Wahoo żeby mi to wszystko rejestrował :/

Jestem po dwugodzinnym objeździe. Tel z włączoną stravą i transmisją danych zeżarł 10% baterii (fotk srotki stronki itd.). Inna sprawa wożenie - na sobie miałem zwykłą bluzę bawełnianą z kieszeniami "kangurzymi" na brzuchu w której wiozłem fona i strach był. Chociaż tak swój kompaktowy aparat wożę i nic mi się nie stało. Na pewno postaram się o jakąś strunową torebkę żeby mi wilgoć nie wlazła do środka.

Na razie to nie problem ale w lecie w bluzie nie będę jeździł - trzeba kupić spodenki z głębokimi kieszeniami albo większa torebką pod siodełko.

Teraz, wkg napisał:

Może zapytaj się najpierw upewnij zanim zaczniesz stawiać zarzuty bo inaczej schodzisz do poziomu Januszy tego forum a patrząc po dotychczasowych postach - trochę to bez sensu. Zresztą po co miałbym chwalić smartfona z którego jestem niezadowolony - co też napisałem ? Dajże spokój ... 

No, raczej nie mam włączonego ekranu trzymając go w prawej kieszeni spodenek :D Kilka fotek, czasem sprawdzę trasę ale to nie 1/4 treningu ...

Przeczytaj mój post źródłowy bo zaczyna absurdem zalatywać :D

Tak dla osób które serio mogłyby być wprowadzone w błąd tymi 6-ma godzinami - poniżej traska około 11 godzin ze zdjęciami, obiadem, podziwianiem śluzowania i kolacją. Bez power banku. Bez prądu się nie nagra :D Po prostu ze smartfonów trzeba umieć korzystać.

160ka.thumb.jpg.0eb3b82acae059314b44d477661bee71.jpg

No nie do końca - nie zawsze zna się trasę, lubię widzieć rozkład HR, czasy na segmentach itd ... Nie mam niestety Garmina czy Wahoo żeby mi to wszystko rejestrował :/

150 km na rowerze ( 11 h )i telefon nadal ma baterię ? Stary, ty się pchaj do Huawei na testera, majątek zbijesz, bo tego żaden inżynier tam i pewnie w każdej innej firmie nie dokonał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...