Pulse Napisano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Sprawa dotyczy chęci zmiany tarczy 160mm z przodu na 180mm. Normalnie trzeba było by zmienić na adapter 180mm przód np: https://allegro.pl/oferta/adapter-hamulca-180-mm-post-mount-shimano-8485412150 Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że przy 160mm nie ma żadnego adaptera, a występują adaptery 160mm. Pytanie zatem czy ten adapter 180mm będzie odpowiedni do tarczy 180mm w tym przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 10 minut temu, Pulse napisał: Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że przy 160mm nie ma żadnego adaptera, a występują adaptery 160mm. Występują, ale IS/PM. Ty potrzebujesz PM/PM, a standard post-mount oznacza że przy tarczy 160mm nie stosuje się adapterów. Potrzebujesz adaptera przedniego PM/PM 180, czyli na przykład takiego jak podlinkowany F180 z Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Grudnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Lepszą opcją będzie: https://allegro.pl/oferta/adapter-hamulca-tarczowego-160mm-180mm-pm-pm-8001229116 Ten wcześniej linkowany jest przelotowy, co oznacza ze przy odkręcaniu czy przykręcaniu zacisku zawsze montujemy go w gwint widła. A przypadki kiedy ktoś "zdolny" przesadził z siłą i ukręcił gwint się zdarzają. Ten adapter co zalinkowałem wkręcisz raz w mocowanie w widle, a zacisk potem w gwint adaptera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Czyli jak zepsujesz to wywalasz adapter za 20 zł. No to lepiej niż wideł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 A ten widelec wytrzyma 180mm? Na zdjęciu nie wygląda na jakiś solidniejszy od górala, raczej szosa lub gravel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.