Gremlin008 Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Tak, jak w temacie, napęd zawsze czyszczę benzyną ekstrakcyjną, jednak czy mogę ją zastąpić etanolem? Próbował ktoś może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Szkoda etanolu do czyszczenia napędu, są dla niego lepsze zastosowania Benzyna lepiej rozpuści smary, oleje z napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Ja próbowałem etanolu i mam mieszane uczucia, bo niby fajnie, ale jak się przesadzi to ma się kolejny dzień zmarnowany Napędu nie zepsujesz, więc jak masz dostęp do większej ilości to próbuj. Denaturat to środek czyszczący, więc pewnie zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4kwiatek Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Jeju. Czytam że etanol zamiast benzyny do napędu. Myślałem że sh* wymyśliło coś nowego zamiast elektryków. BTW: czyszczę odtłuszczaczem z marketu. Wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 13 minut temu, ArtGD napisał: Benzyna lepiej rozpuści smary, oleje z napędu. Tak bo to z tego samego pochodzi - Ropy naftowej a etanol, wiadomo z kartofli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gremlin008 Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Pytanie moje spowodowane moim lenistwem, po prostu etanol mam pod ręką natomiast po benzynę nie chce mi się iść do sklepu. Czyściłem już parę rzeczy etanolem i całkiem spoko to wychodziło, ale wolałem spytać czy nie ma jakiś przeciwwskazań. A różnicy w jakości czyszczenia to chyba nie będzie jakiejś diametralnej dla której opłacało by się iść po benzynę do tego sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Nic nie zdziałasz. Tym możesz sobie zmyć ślady po tłustych palcach, a nie brud z napędu. Benzyna będzie lepsza, ale Shimano Degreaser najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Jako odtłuszczacza używa się alkoholu izopropylowego, nie etylowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Alkohol szybko paruje - to jego największa wada. Poza tym jest lepszy od benzyny, bo nie zostawia żadnego filmu. Możesz nim czyścić więc i napęd, i tarcze hamulcowe. Do tego alkohol jest bezpieczny dla lakieru, więc usuniesz na przykład ślady po smarze czy żywicę z ramy. Ja podczas zwykłej pielęgnacji roweru napęd myję Ludwikiem/Fairy rozpuszczonym w wodzie. Natomiast gdy rower jest rozebrany, to wszystko lecę cleanerem Kraft do tarcz hamulcowych i sprzęgieł - jest najlepszy ze wszystkich, które testowałem. Wcześniej używałem IPA, ale skończył mi się zapas, a małych opakowań nie opłaca się kupować (trzymać bańkę 5 czy 10l alkoholu w mieszkaniu jednak trochę strach ;)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 11 minut temu, TheJW napisał: (trzymać bańkę 5 czy 10l alkoholu w mieszkaniu jednak trochę strach ;)). To co Ty robisz jak masz gości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Chodziło o to, że można wpaść w ciąg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Po jednej bańce ? No daj spokój : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.