clip7 Napisano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Witam. Oprogramowanie Tacx Cycling na tablecie. Połączenie po bluetooth. Po około 15 minutach zaczyna się skakanie wartości kadencji. Jadę 90 obr./min. a kadencja skacze na 120, 130, 145, potem wraca na 100, potem na chwilę na 90 i tak cały czas do końca treningu. Sprawdziłem ciśnienie w kole i docisk - to samo. Swoja drogą to ciekawi mnie, jak bez zewnętrznego czujnika, trenażer mierzy kadencję, czyżby wykrywał minimalne przyspieszenia przy naciskaniu na pedały? Wyłączyłem opcję kadencji trenażera i podłączyłem sobie po bluetooth zewnętrzny czujnik kadencji polara. O dziwo - to samo. Albo oprogramowanie albo komunikacja, ale czemu tylko kadencja? Podłączę jeszcze po ant+ i sprawdzę w aplikacji Tacx Training. Widzę, że jest też nowe oprogramowanie do trenażera. Mieliście podobne problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 W dniu 8.12.2019 o 22:17, clip7 napisał: Witam. Oprogramowanie Tacx Cycling na tablecie. Połączenie po bluetooth. Po około 15 minutach zaczyna się skakanie wartości kadencji. Jadę 90 obr./min. a kadencja skacze na 120, 130, 145, potem wraca na 100, potem na chwilę na 90 i tak cały czas do końca treningu. Sprawdziłem ciśnienie w kole i docisk - to samo. Swoja drogą to ciekawi mnie, jak bez zewnętrznego czujnika, trenażer mierzy kadencję, czyżby wykrywał minimalne przyspieszenia przy naciskaniu na pedały? Wyłączyłem opcję kadencji trenażera i podłączyłem sobie po bluetooth zewnętrzny czujnik kadencji polara. O dziwo - to samo. Albo oprogramowanie albo komunikacja, ale czemu tylko kadencja? Podłączę jeszcze po ant+ i sprawdzę w aplikacji Tacx Training. Widzę, że jest też nowe oprogramowanie do trenażera. Mieliście podobne problemy? niestety szacowany pomiar kadencji jest znacznie gorszy niż szacowana moc bardzo dużo ludzi ma podobny problem do Twojego(i to w znacznie lepszych trenażerach) i najrozsądniejszym rozwiązaniem jak zainwestowanie w czujnik kadencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Dokładnie. W Wahoo Kickr Core również pomiar kadencji jest taki sobie. Lepiej zamontować zewnętrzny czujnik (chińczyk za 50zeta na korbie starczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clip7 Napisano 10 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Jak już wyżej napisałem, zamontowałem zewnętrzny czujnik kadencji polar po bluetooth na korbę i dalej kadencja skacze. To jest dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 No to raczej nie jest kwestia trenażera. A masz możliwość podłączyć ten czujnik polara po ant+? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clip7 Napisano 10 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Tylko bluetooth. Wczoraj trenażer podpiąłem jeszcze po ant+ i dalej to samo. Spróbuję jeszcze na tacx training. Może tacx cycling szwankuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 A masz garmina albo inny licznik pod który można podpiąć czujnik ant+? Jeżeli tak to sparuj trenażer jednocześnie z aplikacją Tacxa oraz garminen. Jeżeli to coś nie tak z trenażerem, to zarówno tacx jak i garmin będą pokazywać te same bzdury. Jeżeli na garminie będzie wszystko ok, to znaczy, że trenażer działa poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.