motozord Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Cześć, planuję zakup roweru Kross Esker 6.0 2020 (https://www.kross.pl/pl/2020/gravel/esker-6-0). Moje wymiary to 173cm wzrostu i noga 83cm - wszystko mierzone na boso. Mam dość długie ręce. I teraz podstawowa sprawa: Rozmiarówka wydaje się dziwnie zaniżona. Producent na mój wzrost proponuje rozmiar M (20cal) a mi jak byk wychodzi że biorąc pod uwagę wymiar nogi = 83cm*0.66 (dla rowerów szosowych z poradnika Krossa) podzielone przez 2.54 = 21.56 niech będzie 21 cali czyli rozmiar L. Rower jest opisywany jako dość zwarty - w ostatnim teście Bikeworld (testowali właśnie ten model na 2020), a ja jeżdżę głównie po szosie w otwartym terenie - chciałbym aby sylwetka była jak najmniej wyprostowana, oczywiście nie chcę też kupić zbyt dużego roweru. Bardzo proszę o pomoc, bo nie chcę tutaj popełnić kardynalnego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Noga to nie wszystko, w rowerach z baranem ważniejsze jest siegniecie do kierownicy, czyli dlugosc roweru. Faktycnzie ten rower jest dosc krotki patrzac po górnej rurce, ale glowka jest tez dosc niska, na Twoim miejscu jesli bierzesz bez przymiarki to bralbym M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Patrząc na same cyferki to rzeczywiście wydaje się krótki. Przy takim wzroście normalnie bym powiedział, że max to będzie M, ale patrząc na tabelę to bez przymiarki bym nie zaryzykował. Choć tak czy siak obstawiałbym, że wyjdzie M. Na jakieś wzory, przeliczenia i sprowadzanie wszystkiego do długości rury podsiodłowej nawet nie patrz, bo jak napisał przedmówca nie tędy droga przy takim rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi