Robman Napisano 30 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 cześć chłopaki, mam takie oto pytanie. W moim rowerze koła są mocowane na nakrętki. Dotychczas, w awaryjnych sytuacjach (tj. kapeć na trasie) ratowałem się takim zwykłym uniwersalnym płaskim kluczem rowerowym, aby odkręcić koło w wiadomym celu. Ale po wymianie ramy, widzę że użycie tego klucza (lub podobnego) jest bardzo utrudnione/niemożliwe/będzie skutkowało mocnym poniszczeniem ramy. Klucz nasadowy sprawdza się o niebo lepiej. Powiedzcie proszę, czy możliwe jest pogodzenie wymiennej nasadki 15mm z kluczem imbusowym (powiedzmy rozmiar 6 lub 8 z multitoola) zamiast takiego wielgachnego klucza z trzpieniem czworokątnym (ja taki mam) lub obecnie chyba częściej stosowanych sześciokątnymi (lub 12, rozmiar 1/2") ? Ja nic nie mogłem znaleźć w otchłaniach internetu, za to natrafiłem na Nasadka uniwersalna-klucz nasadowy 7-19, rzecz jasna made by skośnoocy bracia ;-) dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 30 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Tylko czy jest sens dźwigać ze sobą nasadkę jak można prościej - https://sklepw.pl/pl/p/Klucz-Plasko-oczkowy-KROTKI-15-mm-YATO/40022 Pogodzić pewnie i by się dało, ale szkoda multitoola, dwa - nie wiem jakiego używasz ale generalnie zapewniają krótszą dźwignię niż taki klucz jak wyżej. Ja mam dwa - 15 i 17mm, właśnie do osi na śruby. I jeśli jadę akurat tymi rowerami to dorzucam je do zestawu naprawczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 30 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 jeśli zdejmowanie koła jest bardzo upierdliwe to są dętki które wymienisz bez zdejmowania koła https://rowerek.pl/product-pol-21738-Detka-dwuczesciowa-GAADI-28-40-47-622-635-AV-40mm-montaz-bez-zdejmowania-kola-uniw.html?gclid=Cj0KCQiAw4jvBRCJARIsAHYewPOH0NvxGenSVzY9Sk7fulOQi08jPCI0W52Co_wfxtQlQIYbVzYVnWoaAs8rEALw_wcB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robman Napisano 4 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 o kurcze, to się nie popisałem Całkowicie zapomniałem o formie oczkowej klucza płaskiego, macie racje, to całkowicie powinno rozwiązać problem z trudno odkręcalnymi nakrętkami. Szczególnie, że można dorwać krótką wersję takiego narzędzia, przez co łatwiej schować go. Ale przyznacie, pomysł nie był całkowicie głupi ..... OK, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.