JWO Napisano 26 Listopada 2019 Napisano 26 Listopada 2019 Mam pytanie o podkladki dystansowe dla suportu. - napęd 1x1, grupa GRX - Mufa suportu 68mm - Korba RX810-1, linia łańcucha 49.7mm - zewnętrzna szerokość/dlugość suportu 88mm - kaseta M8000 (MTB) Oś korby jest dłuższa od suportu o okolo 5mm, wiec 2x2.5mm to za malo. Internety różnie podaja. 1. 2x2.5mm od strony napędu + 2.5mm z drugiej strony 2. 2.5mm + 0.7mm od strony napędu i 2.5mm od drugiej strony
JWO Napisano 27 Listopada 2019 Autor Napisano 27 Listopada 2019 Dzięki, problem prawie rozwiązany. Prawie, bo są dwie możliwość. 1. Podkładki na suport, tak jak na rysunku 2. Podkładki na oś korby. Powstaje pytanie które lepsze? Mufa suportu to BB30. Tak okiem laika to 1 opcja jest lepsza mechanicznie, ale suport nie wejdzie dokładnie w "miski" mufy, wiec i uszczelnienie nie będzie tak dobre jak w opcji 2.
Imar Napisano 27 Listopada 2019 Napisano 27 Listopada 2019 Troszkę chaotycznie wszystko opisałeś. Jeśli masz mufę BB30 to instrukcja Shimano nie ma prawa bytu. Shimano nie ma suportu pod BB30. Jeśli masz korbę Shimano to ona ma oś 24mm. Musisz szukać suportu BB30/24.
JWO Napisano 28 Listopada 2019 Autor Napisano 28 Listopada 2019 Dla uporządkowania: - mufa w ramie BB30 68mm - suport BB30/24 68mm Po skręceniu suportu ma on 90mm szerokości, o korby HII GRX ma
JWO Napisano 28 Listopada 2019 Autor Napisano 28 Listopada 2019 Coś poszło nie tak więc dokończę tutaj. Teoretycznie mogą być dwa warianty umieszczenia podkładek dystansowych: 1. Jak w powyższej instrukcji Shimano 2. podkładki na oś korby W pierwszym wariancie niestety pierścień uszczelniający po stronie napędu, będzie znajdował się poza mufą (jest on około 4-5mm od krawędzi. Jak się montuje korby do szosówek, gdzie suport jest 68mm (w instrukcji bez podkładek)? Długość osi korby chyba jest taka sama dla np. Ultegry i GRX.
JWO Napisano 28 Listopada 2019 Autor Napisano 28 Listopada 2019 Jest jeszcze trzecie rozwiązanie: Podkładka dystansowa ma 2.6mm, ta druga "wave washer" ciężko powiedzieć, zależy od siły dokręcenia. Z dwóch stron taki zestaw by wystarczył. Tylko co w takim wypadku z linią łańcucha
JWO Napisano 28 Listopada 2019 Autor Napisano 28 Listopada 2019 7 godzin temu, JWO napisał: Długość osi korby chyba jest taka sama dla np. Ultegry i GRX. Doczytałem że jednak nie. Mtb i szosa mają różne długości. Pozostają podkładki pomiędzy suportem i korbą fi24.
JWO Napisano 29 Listopada 2019 Autor Napisano 29 Listopada 2019 7 godzin temu, Lawstorant napisał: Ale GRX to nie MTB. Zgadza się, to hybryda, cos pomiędzy. Dlatego mam za dużo nie 7.5mm tylko 4.5 Jakby ktoś jeszcze mógł coś dodać to byłbym wdzięczny.
JWO Napisano 29 Listopada 2019 Autor Napisano 29 Listopada 2019 Wstyd się przyznać, ale wszystko pasuje bez podkładek . Dzisiaj przyszły podkładki różnej maści i rozmiarów. Jak przymierzyłem, to okazało się że ramię weszło głębiej i nie ma żadnego luzu. Tak to jest jak się na szybko przymierzy . Jestem teraz szczęśliwym posiadaczem kilku podkładek dystansowych fi 24 i 30. Dobrze że to kosztuje grosze, więc za naukę nie zapłaciłem dużo . Jako że koło mam „mtb”, to pewnie jedna podkładka z prawej strony się przyda,
Lawstorant Napisano 29 Listopada 2019 Napisano 29 Listopada 2019 No teraz doczytałem co napisałeś. Oś jest szersza niż suport... No rzeczywiście tak to nie będzie Korbom Shimano ze sztywną ośką trzeba często pomóc jakimś gumowym młotkiem albo pięścią.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.