nolimts Napisano 25 Listopada 2019 Napisano 25 Listopada 2019 Witajcie szajbusy rowerowe ;-) Mam nietypowy problem. Mam bardzo duży luz w miejscu w którym montuje się tylni hamulec. Mianowicie za nic nie mogę tak dokręcić śruby aby hamulec sztywno w jendym miejscu pozostał i się nie ruszał. I jaki jest problem - wiadomo. Hamulec lata jak chce, ratuje się chałupniczo próbując np podwiązać pancecz linki tak aby ten hamulec jednak był ustawiony w odpowiedniej pozycji. Co za tym idzie. Klocki scieraja się w mnieniu oka. Dwa , Ten denerwujący dzwięk obijania sie obręczy od klocka.. Zastanawiam sie jak to rozwiązać. Nałożenie podkładki i dokręcenie śruby nic nie da. (Luz jest w środku, w rurze - prawdodobnie sam wyrobiłem miejsce mocowania hamulca do ramy) tak więc nawet jak dokręce tę śrube na maxa, to i tak ten hamulec się rusza.. a po drugie rama - carbonowa... tak więc siłowe rozwiązanie .. hm nie bardzo.. pomyślałem żeby może śrubę owinąć jakimś małym miedzianym drutem i spróbować dokręcić. a może jakieś te "nowoczesne plasteliny" i owinąć tak aby śruba się trzymała.. a może coś innego? oczywiście zrobić można tylko boje się że to będzie robota w jedną strone. to znaczy na siłę to zamocuje a później już będą skazany na to rozwiązanie, na ten hamulec. A najgorszym wypadku na wadę fajnej i drogiej ramy. Której tu najbardziej szkoda.
Poochaty Napisano 25 Listopada 2019 Napisano 25 Listopada 2019 Przede wszystkim dodaj zdjęcie albo film, bo trochę chaotycznie to opisałeś i nie do końca wiadomo gdzie szukać problemu. Hamulce rozumiem obręczowe, ale jakie? U brake, V brake? Wrzuć jakieś foto
SoloTM Napisano 25 Listopada 2019 Napisano 25 Listopada 2019 Piwot jest luźny ? "lata" ( rusza się ) w ramie?
nolimts Napisano 4 Grudnia 2019 Autor Napisano 4 Grudnia 2019 W dniu 25.11.2019 o 10:19, Poochaty napisał: Przede wszystkim dodaj zdjęcie albo film, bo trochę chaotycznie to opisałeś i nie do końca wiadomo gdzie szukać problemu. Hamulce rozumiem obręczowe, ale jakie? U brake, V brake? Wrzuć jakieś foto hamulec sram apex https://www.dadelo.pl/hamulec-sram-apex-pd1334/ W dniu 25.11.2019 o 10:57, SoloTM napisał: Piwot jest luźny ? "lata" ( rusza się ) w ramie? tak piwot jest luźny i rusza się w ramie. jak dokręcam tę śrubę to nic to nie daje. Hamulec się kiwa i tak..
eloo Napisano 4 Grudnia 2019 Napisano 4 Grudnia 2019 fabrycznie masz te hamulce czy sam wymieniałeś? widocznie masz za długą nakrętkę albo brakuje podkładki
nolimts Napisano 16 Grudnia 2019 Autor Napisano 16 Grudnia 2019 W dniu 4.12.2019 o 20:02, eloo napisał: fabrycznie masz te hamulce czy sam wymieniałeś? widocznie masz za długą nakrętkę albo brakuje podkładki n ale jak za długą , jak już to za krótką chyba. Jednakże to chyba nie jest sprawa nakrętki ani podkładki. A nawet jeśli jest za krótka ta nakrętka to jak to sprawdzić , wymienić gdzieś , można kupić czy trzeba rozkręcać cały hamulec i się bawić znowu ?
nolimts Napisano 22 Lutego 2020 Autor Napisano 22 Lutego 2020 Witam pokazuje na filmie jaki mam problem (hamulec nie jest dokrecony ale jak dokręce to i tak rusza się on w ramie jak na filmie. https://streamable.com/he6i3 a tutaj pokazuje zdjęcia która część jest luźna. To znaczy nie wiem czy można to wymienić czy mam co czymś "wypchać" i czy co z tym można zrobić ?? specjalnie wypchałem po części to z ramy aby pokazać co mam myśli i tak swoją drogą to w srodku jest brud ale to raczej nie ma znaczenia
nolimts Napisano 26 Lutego 2020 Autor Napisano 26 Lutego 2020 @eloo @SoloTM @Poochaty @radziuGD @skom25 macie poomysł jak to naprawić ? Czy tę częśc można wymienić i bez obaw usunąć ?
Gość Napisano 26 Lutego 2020 Napisano 26 Lutego 2020 Masz wyrwany insert. Nie mam pojęcia czy i jak to naprawić.
nolimts Napisano 26 Lutego 2020 Autor Napisano 26 Lutego 2020 Godzinę temu, skom25 napisał: Masz wyrwany insert. Nie mam pojęcia czy i jak to naprawić. czyli generalnie lepiej tego nie wyciągać i tylko serwis??
Gość Napisano 26 Lutego 2020 Napisano 26 Lutego 2020 Napisz do firmy zajmującej się naprawą ram karbonowych, samemu tego nie zrobisz i tak.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.