Skocz do zawartości

[rama] Dobór ramy pod wzrost

igli88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Jestem tu nowy więc na wstępie witam wszystkich. Jako, że jestem zielony w kwestii rowerów, ram i doboru ramy więc postanowiłem zapytać tutaj.

Przyszedł czas na zakup swojego pierwszego roweru MTB na pełnym zawieszeniu. Jako że jest to mój pierwszy zakup w życiu w pełni świadomy więc chce wybrać jak najlepszą ramę. Celem jazdy będzie troszkę jazda typu singletrack, łatwe trasy zjazdowe oraz jazda czasem po płaskim ale raczej na przełaj przez trawę i między drzewami. Jestem wzrostu 176,5 cm, a długość wewnętrzna nogi to 83-84 cm (pachwina - pięta). Mam taką rozmiarówke na stronie producenta wraz z obrazkiem do niej ale nie do końca wiem jak to policzyć. (załączniki)

Z góry dziękuje za pomoc. Jeśli wybrałem złą kategorie to przepraszam.

Pozdrawiam

size_bike.png

rozmiar.png.923d7c037d5ff7e97c8b5fb69aaf3b83.png

Napisano

PS. Producent do mojego wzrostu zaleca dwa rozmiary M i L (według wzrostu). Na oko łapie się w dwie wartości, jednak podobno warto dobierać ze względu na długość nogi. 

image.png.58ce5cc70d77bd7d307234d2498e38fe.png

Napisano

Weź pod uwagę kwestię montażu sztycy regulowanej. Jestem bardzo zbliżonych do Ciebie gabarytów (174cm wzrostu i 82cm nogi) i mając 480mm rury podsiodłowej (rozmiar L) sztycę z skokiem 125mm miałbym bardzo na styk, a o 150mm raczej by nie było mowy (na zdjęciu poniżej rura podsiodłowa 440mm i sztyca o skoku 125mm). Mam focusa vice rozm. M (https://www.focus-bikes.com/int/42358-vice#) i gdybym miał te 2cm więcej nogi to prawdopodobnie brałbym L-kę. Tutaj musiałem minimalnie wydłużyć mostek (z 50 na 60mm) by poczuć się komfortowo. Niemniej, nic nie zastąpi jazdy porównawczej.

image.png.5f4ccc63374014be960cab4579792bd2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...