Silesik Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 Witam mialem problemy z hamulcem.Zawiozlem rower do serwisu wymienili mi klocki i odtluscili wszystko(tarcze tez mam praktycznie nowa) z racji ze lubie jezdzic na tylnim kole tylni hamulec jest mi bardzo potrzebny.Troche działa ale nie wystarczajaco kiedys wystarczylo delikatnie kliknac palcem i hamowal.Ma ktos jakies rady ? Z gory dziekuje za pomoc 1 Cytuj
Lawstorant Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 Musisz najpierw te tarcze i klocki dotrzeć. Po wymianie i oczyszczeniu rower prawie nie będzie hamował. Rozpędź się z dziesięć razy i hamuj dość mocno, ale puść klamkę zanim się zatrzymasz. To dla przodu i tyłu. Potem możesz jeszcze spróbować kilka razy z jakiejś górki co by trochę więcej ciepła wrzucić, ale nie trzymaj zbyt długo żeby nie przegrzać klocków. 10 minut i hamulce powinny już być mocne. Po kilku jazdach w deszczu zauważyłem, że po docieraniu mogę obficie oblać hamulce wodą i mocno hamować aż przestaną śpiewać. Po tym potrafią być jeszcze mocniejsze, ale trzeba pamiętać żeby lać wodę dopiero po ostudzeniu. Cytuj
Huberto20 Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 9 godzin temu, Silesik napisał: Witam mialem problemy z hamulcem. Koledzy dobrze mówią, musisz je dotrzeć. Co nie zmienia faktu że hamulce te d**y nie urywają. Jak chcesz dobre heble to kup Shimano Deore m615 lub m6000. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi