Dziubek Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 2 godziny temu, zekker napisał: A nie boisz się, że operator rowerów nałoży karę za zepsucie oświetlenia? W końcu będziesz ostatnim wypożyczającym, jak następna osoba zgłosi awarię, to jesteś pierwszym podejrzanym. Sęk w tym że rozwalić oświetlenie mogą nawet i przy stojakach. Niby kamery jakieś tam są, ale ona chyba łapie głównie automat sądząc po tym jak wyglądają nieraz stery rowerów przy najpopularniejszych stacjach w Łodzi. Lada dzień Nextbike znika na sezon zimowy, jeżeli nic się nie zmieni, a przyszły sezon będzie ciekawy czy przetrwają czy padnie rower miejski jak to stało się w innych miastach.
Quell Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 Teraz, Dziubek napisał: przyszły sezon będzie ciekawy czy przetrwają czy padnie rower miejski jak to stało się w innych miastach. Hmmm...czyli to nie jest taki złoty interes ? Całe lato w mediach trąbili o ekspansji,nowych miastach,świetnym biznesie,jednak klapa ?
Dziubek Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 @Quell Oceń sam https://www.money.pl/gospodarka/rower-miejski-w-kryzysie-hulajnogi-elektryczne-i-wysokie-koszty-jak-kij-w-szprychy-6448805530379905a.html
Quell Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 Czyli bez naprawdę dużej dotacji miast,taki interes to trup. Wiedziałem,że bez udziału miasta takie coś nie przejdzie,ale żeby aż tak,heh.
KOKESZ Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 W Trójmieście i w Krakowie funkcjonują specyficzne systemy rowerów miejskich. Po prostu słabo przeliczyli.
Quell Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 Dlatego się dziwię i to mocno,jak wspomniałem wcześniej,dużo kampanii w mediach,i pełno nowych punktów w mojej aglomeracji,naprawdę dużo.
Dziubek Napisano 24 Listopada 2019 Napisano 24 Listopada 2019 U nas też coraz więcej stacji, więc może być jak mówi przedmówca, trafiło na specyficzny region / wykonanie. W Łodzi od tego roku (chyba) weszły hulajnogi i skutery. O ile pomysł dobry, tak wykonanie fatalne. Zostawianie ich w dowolnym miejscu skutkuje zagraceniem ulic, przejść a co niektórzy geniusze potrafią zastawić nimi nawet auta na parkingu
zekker Napisano 25 Listopada 2019 Napisano 25 Listopada 2019 W Pomorskim (w końcu system objął nie tylko Trójmiasto) po prostu przeliczyli się oferując 100% elektryków. Padli ofiarą sukcesu - nie nadążali ładować, więc dostępnych rowerów brakowało. Dodatkowo nie wyrobili się z dostawami kolejnych rowerów, więc tym bardziej brakowało. Pierwszy etap opóźniony, drugi nieukończony. Stawki dali zdecydowanie za niskie, bo co to jest abonament 10zł/miesiąc czy 100zł/rok za 1,5h dziennego użycia - prawie darmo. Kary za spóźnienie rosły, więc w pewnym momencie się zwinęli (chcieli jeszcze się ratować prosząc o anulowanie większości kar, nęcili że już mają wyprodukowane wszystkie rowery). @uszkodzone lampki Jak dla mnie wsiadanie na niesprawny rower, to branie odpowiedzialności za te uszkodzenia na siebie. Nie wiem jak operatorzy monitorują stan rowerów ale jeżeli wcześniej nie było zgłoszeń, to można traktować rower jako sprawny. Jeżeli jest zgłoszenie awarii, to pierwsza rzecz to sprawdzenie kto ostatni wypożyczał.
dovectra Napisano 25 Listopada 2019 Napisano 25 Listopada 2019 16 godzin temu, Quell napisał: Czyli bez naprawdę dużej dotacji miast,taki interes to trup. Z tego co pamiętam, ten interes miał być eko-dotowany by odsmrodzić miasta. Aby zachęcić do przesiadki na rower lub komunikację publiczną. Nigdy nie słyszałem by z tego jakiś zarobek miał być.
Dziubek Napisano 28 Listopada 2019 Napisano 28 Listopada 2019 A jednak może być coś zależnego od miasta. W Łodzi startuje nowy przetarg na rower publiczny i ponoć są chętni, więc interes jakiś jest https://lodz.naszemiasto.pl/lodzki-rower-publiczny-konczy-dzialalnosc-co-z-pieniedzmi/ar/c1-7444989
dovectra Napisano 28 Listopada 2019 Napisano 28 Listopada 2019 Godzinę temu, Dziubek napisał: rower publiczny Co za nazwy.. Już mam! Oni to źle nazywają!! Powinien się ten rower nazywać: Narodowy Rower Polski i dotacje wszyscy dostaną....
Dziubek Napisano 24 Marca 2020 Napisano 24 Marca 2020 Aby nie tworzyć nowego wątku Cytat Przetarg na Łódzki Rower Publiczny nie zostanie rozstrzygnięty. Pieniądze pójdą na wsparcie dla przedsiębiorców Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska ogłosiła, że w tym roku nie zostanie rozstrzygnięty przetarg na Łódzki Rower Publiczny. Środki przeznaczone na ten cel pójdą na wsparcie dla przedsiębiorców, którzy stracili na koronawirusie. Władze Łodzi miały na rower zarezerwowane 22 mln zł. Jednak dwie firmy, które zgłosiły się do mocno już spóźnionego przetargu chciały więcej: Homeport Polska 32 mln zł, a Orange Polska i Roovee 28 mln zł. Jak zapewnia Marcin Masłowski, rzecznik prasowy prezydent Łodzi, rower ma powrócić za rok. https://lodz.naszemiasto.pl/nie-bedzie-roweru-publicznego-w-roku-2020-pieniadze-pojda/ar/c1-7615609 A jak tam sprawa u Was ?
zekker Napisano 24 Marca 2020 Napisano 24 Marca 2020 Nie śledzę tematu, więc nie wiem na jakim etapie są. Miał być przetarg w formie dialogu. Uwzględniając obecną sytuację, to nie wiem czy w 2021 dadzą radę na nowo uruchomić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.