wkg Napisano 18 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Hej ! Jeżdżę na nartach i chciałbym mniej więcej wyestymować ile TSS-ów można "wypalić" podczas dnia aktywnej jazdy na nartach zjazdowych ? Pewnie można by to jakoś zliczyć z pulsu ale ta jazda to cykl krótkich, intensywnych okresów sporego wysiłku (mocny oddech, palenie w udach) i potem dłuższych przerw (kolejka do wyciągu, czas na wyciągu) ... Tak na "chłopski rozum" wyszłoby ze 100 TSS dziennie ale faktem jest, że np. w pierwszych dniach sezonu po nartach czasem nie mam siły ściągnąć spodni i zdarza się zasypiać tak jak stoję tylko leżąc To samo pytanie dotyczyłoby basenu. Technicznie jestem średnim pływakiem, dystanse jakie robię to 1000-4000 m w tempie okł. 2000 m/h Liczę 50 TSS/h - to chyba nie jest duży błąd ? Nie mam niestety pulsometru działającego w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 18 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Ja bym się tym nie przejmował. Zimą raczej ciężko się przetrenować i to jeszcze przy pomocy innych dyscyplin. Do tego różne dyscypliny angażują różne mięśnie, więc TSS TSSowi nie równy. Długookresowo jak spojrzysz na wykres Fitness i Fatigue, to te treningi nie będą miały praktycznie żadnego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Czyli wpisywać 0 ? Trochę kicha, bo zwykle spędzam na nartach 4 tygodnie w roku :/ A to spore przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 22 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 W dniu 18.11.2019 o 13:51, arek_wro napisał: Ja bym się tym nie przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 22 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 To mnie uspokoiliście. W sumie basen wyjdzie z 20% TSS, myslalem o plucach i sercu ale poslucham madrzejszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.