VIP156 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Witam. Dzień temu zakupiłem tarcze hamulcową slx. Przy dokręcaniu, w momencie lekkiego wyczuwalnego oporu śruba mocująca pękła w pół zostawiając gwint w piaście. Wiem, że da się to zrobić rozwiercajac piastę i gwintujac na większą śrubę, jednak czy można póki co na tym jeździć i nie będzie miało to negatywnych wpływów na tarcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Może spróbuj w następujący sposób - Zdejmij koło - Odkręć tarczę - Natnij śrubę w poprzek na śrubokręt np dremelem i spróbuj ją wykręcić Jak się nie da to: - Zapunktuj ją punktakiem - Nawierć mniejszym wiertłem w osi śruby - Użyj wykrętaka Powinno dzięki temu udać się zachować oryginalny gwint i średnicę otworu Jak to zawiedzie to niestety trzeba rozwiercić otwór i wkleić sprężynkę helicoil o odpowiednim gwincie Edytowane 17 Listopada 2019 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VIP156 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Dzięki za pomysł. Jutro spróbuję coś z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Ewentualnie mozesz jezdzic, znani sa light weight`owcy, ktorzy jezdza na 3 srubkach, bo "jest lzej" i do tej pory zyja (chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VIP156 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Właśnie też mi się wydaje, że póki pogoda pozwala można jeździć. Brak jednej śrubki raczej nie sprawi, że tarcza zacznie się wyginać ( a przynajmniej taką mam nadzieję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 15 minut temu, MMMAAACCC7 napisał: light weight`owcy, ktorzy jezdza na 3 srubkach, bo "jest lzej" i do tej pory zyja ....wątpię że te 5 kg rowery służą do czegoś więcej jak do szpanu i fotografowania na wadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 W każdym razie im później się za to weźmiesz tym trudniej będzie wykręcić pozostałość z piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Dokładnie. Możesz jeszcze położyć koło śrubą do góry i pozalewać z 2 dni urwaną śrubę WD-40 Na pewno łatwiej będzie ją wykrecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 17 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Ale tu bez problemu poradzi sobie, dobry wykrętak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 18 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Zdecydowanie tak bym zrobił, wykrętak i wykręcić co zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi