wkg Napisano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Teraz, some1 napisał: Ciśnienie w oponie nie zmienia się znacząco, nawet przy pełnym dobiciu do obręczy przy lądowaniu. Żeby ciśnienie wzrosło dwukrotnie, gdzieś musiałoby wyparować pół objętości opony. Taaaa ... i naprężenia na rancie między dobitą opona a felgą w elipsę tez się nie zmieniają Zresztą owszem- ciśnienie zmienia się znacząco. To idzie jak fala uderzeniowa - nie stosuj szkolnych modeli, tu równanie Clapeyrona nie ma zastosowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Bedziesz potrzebowal pomocnika i jakis miernki cisnienia. Napompuj tylna opone do jakiejs wartosci, zmierz cisnienie. Potem wskocz na rower, zapewne opona sie ugnie i znowu zmierz cisnienie. Porownaj wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 helou!!!! porównywanie układu opony z dętką i opony z mlekiem w kontekście ryzyka strzału z obręczy chyba jednak świadczy o błędnych założeniach.... To co dzieje się na rancie z dętką i z mlekiem chyba ciężko porównać!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Chyba się nie zrozumieliśmy Kurtuazyjnie użyłem liczby mnogiej :) Piszę o dynamicznym przy...niu w np. korzeń - @Wooyek kiedyś dawał zdjęcia czy nawet filmiki w zwolnionym tempie. To działa jak punktowa detonacja i rozchodzi się falą uderzeniową w milisekundach - nie ma szans tego zmierzyć. Można się odwoływać do jakiś modeli rozchodzenia się ciśnienia w silnikach spalinowych na przykład ... Nie mówiąc o wygięciu obręczy itd ... Teraz, itr napisał: helou!!!! porównywanie układu opony z dętką i opony z mlekiem w kontekście ryzyka strzału z obręczy chyba jednak świadczy o błędnych założeniach.... To co dzieje się na rancie z dętką i z mlekiem chyba ciężko porównać!!! Helou !!! Tu ziemia Cały czas piszemy o bezdęctce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Safar Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 19 godzin temu, seraph napisał: Jeździłeś na takim ciśnieniu? Górna granica dla większości obręczy MTB od DT Swiss (i pewnie nie tylko od nich) to 3 bary... Jaki sens tyle ładować w MTB? W bezdętkach? Nawet na próbę to już lekka przesada, a już na pewno nie z mlekiem. Nie jeździłem. Nabiłem takie ciśnienie, aby lepie opona siadła w obręczy, mleko lepiej wpłyneło wszędzie. Miałem zaraz spuścić, ale nie zdąrzyłem.. 3 minuty wystarczyło. Pewnie głupi błąd, ale na błędach człowiek się uczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 20 godzin temu, Safar napisał: Tak to wygląda po wystrzale. Mitas Scylla powyżej 4 barów.. A co to była za obręcz ? Przystosowana do bezdętki ? PS: Mleko nie wpłynie lepiej od ciśnienia. Dobrze zrobiłeś moim zdaniem, lepiej tak niż podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Wkg założyłem, że na sucho pompujesz z dętką, większość lekkich opon jakie używałem ma ścianki jak sito i nie było sensu bawić się w suchość, (starsze lekkie Schwalbe i S worksy) nie wpadłem, że chce Ci się dwa razy pod rząd pompować... może raz czy dwa z ciekawości mi się zdarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Safar Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Teraz, wkg napisał: A co to była za obręcz ? Przystosowana do bezdętki ? PS: Mleko nie wpłynie lepiej od ciśnienia. Dobrze zrobiłeś moim zdaniem, lepiej tak niż podczas jazdy. Merida Expert CC, Tubless Ready. Z Ikonami zrobiłem podobnie: napompowałem, wyszejkowałem we wszystkie strony i spuścić do 2,5 ponieważ na takim powierzu jeżdzę ze wzgędu na wagę. Było ok. Na tych Mitasach było napisane max. 3,7, nabiłem ok. 4-4,1. Po trzech minutach bach.. ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 26 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 1 godzinę temu, wkg napisał: Piszę o dynamicznym przy...niu w np. korzeń - @Wooyek kiedyś dawał zdjęcia czy nawet filmiki w zwolnionym tempie. To działa jak punktowa detonacja i rozchodzi się falą uderzeniową w milisekundach - nie ma szans tego zmierzyć. Można się odwoływać do jakiś modeli rozchodzenia się ciśnienia w silnikach spalinowych na przykład ... Nie ujmując nic ciężko pracującym oponom rowerowym, w silniku spalinowym masz 10-20 razy wyższe ciśnienia, temperatury, a na deser zapłon paliwa. "Trochę" inna skala zjawisk. Opona i w skrajnym przypadku obręcz deformuje się pod wpływem kontaktu z podłożem, a nie jakichś niesamowitych zmian ciśnienia wewnątrz. Takich warunków pompowanie ponad normę raczej nie symuluje. Zresztą jak widać dwumetrowy drop to za mało, żeby z kół robiły się elipsy a opony rozsadzały "fale uderzeniowe". Owszem, jeśli dojdzie już do rozszczelnienia to przypomina małą eksplozję, ale mylisz przyczynę ze skutkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Teraz, some1 napisał: Nie ujmując nic ciężko pracującym oponom rowerowym, w silniku spalinowym masz 10-20 razy wyższe ciśnienia, temperatury, a na deser zapłon paliwa. "Trochę" inna skala zjawisk. Szkoda gadać. Skala (ciśnień) inna ale zjawiska takie same - poczytaj w termodynamice o zasadzie podobieństwa w modelowaniu przepływów cieczy. No, ale dosyć podstaw, ucz się dalej sam : ) 10 minut temu, itr napisał: Wkg założyłem, że na sucho pompujesz z dętką, większość lekkich opon jakie używałem ma ścianki jak sito i nie było sensu bawić się w suchość, (starsze lekkie Schwalbe i S worksy) nie wpadłem, że chce Ci się dwa razy pod rząd pompować... może raz czy dwa z ciekawości mi się zdarzyło. Właściwie to dobrze założyłeś Opony z dętką i opony bez dętki (ale bez mleka) pompuje do 4 wychodząc z założenia, że jak ma pi.......ąć to lepiej od razu. Potem spuszczam powietrze i pompuję na gotowo. Myślę, że przyczyna większości strzałów jest Ludwik Tym bardziej taki stress-test potrzebny jest oponie niepewnej - z rantem nie przystosowanym do tubeless. Najwyżej walnie - to ją wywalę do śmieci - LiteSkin i tak nie nadaje się do jazdy z dętką bo nie ma warstwy antyprzebiciowej i mnie zniesmaczyła Sorry, ale już raz mi zeszło powietrze w trakcie jazdy (z dętką) i zaliczyłem niezłego szlifa. Więcej dętki nie chcę w LiteSkin Dwa żebra złamane i wielkie siniaki, dwa dni bez roweru - teraz wolę przetestować porządnie przed jazdą a nie tak na niby do 3 barów. A żal wywalać nowej opony, szczególnie, że mi lepsza połowa weszła na ambicję, że nie umiem opony za 200 zł. wykorzystać jak już byłem na tyle mądry, żeby ją kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 27 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 W dniu 20.11.2019 o 08:21, Eazy napisał: Prowadziłem długą walkę przy próbach zrobienia z Race Sport wersji tubeless i poległem. Skończyło się na wersji Protection - niewiele cięższa, ale sporo mocniejsze ścianki. Race Sport dostały dętki Foss i poszły do innego roweru. Ja walczyłem długo z RK Race Sport na obręczy DT 331 i udało się z ogromną ilością mydlin. Na nic jednak radość, bo na drugi dzień nie było połowy powietrza. Dolewanie mleka, leżakowanie, przejażdżki... nic nie pomagało. W ogóle ta wersja "nie protection" ma tak cienkie ścianki, ze na mojej wąskiej obręczy (20mm) przy ciśnieniu 1.6-1.8 nie było mowy o stabilności w zakrętach. Założyłem z powrotem Crossmarki (nie tubeless) i bez większych kłopotów zaskoczyły, trzymają długo bez pompowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.