eustachy2 Napisano 14 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Mam głupie pytanie. Do roweru będę montował hamulce Deore M6000. Na chwilę przykręciłem adapter tarczy hamulcowej 180mm PM/PM. Chciałem przymierzyć czy pasuje Po chwili zorientowałem się że powinienem też był założyć zacisk hamulca i dopiero skręcić , więc wykręciłem adapter. Hamulce planuję zakładać w sobotę albo w niedzielę. W związku z zaistniałą sytuacją zastanawiam się czy nie popsułem kleju do gwintów nałożonego na śruby adaptera. Czy muszę teraz wymienić klej czy też takie wkręcenie na chwilę nie spowoduje stwardnienia kleju na wykręconych już śrubach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Olej sprawę, nic się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachy2 Napisano 14 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Ok, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Pewnie nawet nie zdążyłeś "popsuć". Loktajty potrzebują ileś tam czasu z odciętym powietrzem, żeby zacząć wiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 11 godzin temu, eustachy2 napisał: Czy muszę teraz wymienić klej czy też takie wkręcenie na chwilę nie spowoduje stwardnienia kleju na wykręconych już śrubach? Oczywiście, że klej zwiąże. Ale zwróć uwagę, że np. na śrubach do tarcz hamulcowych jest zazwyczaj nałożony klej fabrycznie i jest związany. Jak będziesz kręcił śrubę to poczujesz delikatny opór. To powinno wystarczyć. A w trakcie użytkowania nie zaszkodzi sprawdzić czy śruby trzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Ileż osób kręci wielokrotnie tymi śrubami w trakcie eksploatacji (ustawianie zacisku po ponownym montażu koła) i śrub nie gubią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Teraz, Dokumosa napisał: Ileż osób kręci wielokrotnie tymi śrubami w trakcie eksploatacji Nie neguję tego. Ja mam skręcone bez kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 5 godzin temu, michuuu napisał: Oczywiście, że klej zwiąże. Ale zwróć uwagę, że np. na śrubach do tarcz hamulcowych jest zazwyczaj nałożony klej fabrycznie i jest związany. Jak będziesz kręcił śrubę to poczujesz delikatny opór. To powinno wystarczyć. A w trakcie użytkowania nie zaszkodzi sprawdzić czy śruby trzymają. Jeśli jest to anareobowy to oczywiście nie zwiąże. A to co jest fabrycznie na śrubach, to nie ma z nimi /anaerobami/ nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Nie będę się upierał. A swoje wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Jeżeli się upierasz, że klej anaerobowy wysycha normalnie na powietrzu...., to nie jest to taki klej. To co masz na fabrycznych śrubach to powłoki poliamidowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.