Skocz do zawartości

[Piasta] Którą jak najlżejszą piastą wybrać do nietypowego koła retro na v-brake po szutrach i wertepach

Slayer666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem w trakcie składania przedniego koła do mojego crossa z którym jestem sentymentalnie związany lol (wiele KOM'ów zdobytych razem). Potrzebne mi jak najlżejsze koło głównie do podjazdów szutrowo-terenowych i kręcenia po lasach. Obręczy szukałem z jak największą szerokością wewnętrzną i znalazłem - MACH1 670, niestety nie tubeless ready, ale będę próbował  (pod v-brake nie ma chyba szerszej). Szprychy pewnie dam sapim cx-ray, natomiast nie wiem jaką piastę wybrać. Wybór piast na v-brake jest jednak ograniczony. Chciałem brać DT Swiss 240s ważącą koło 105 g tylko nie wiem czy wytrzyma. 

Znalazłem jakiegoś trochę cięższego Chosen'a A1066B, jest też novatec NT-A141SB. Chyba bez sensu brać z olx wiekową piastę XTR HB-M970.

Nie przeszkadzałaby mi częstsza wymiana łożysk w tym dt swiss, byleby sama piasta "trochę" wytrzymała bo jednak ponad 90 kg ważę hehe.

To którą wybrać? Może macie inne propozycje?

Z góry dzięki!

Napisano
Teraz, Slayer666 napisał:

(pod v-brake nie ma chyba szerszej)

i-alexrims-dm24-26-559x24-36-otworow-cnc

Shimano XT Front Hub T780

Miałem taki zestaw i dawał radę nawet gdy mocno przesadzałem na kroskantrowym amorku.

Napisano

Ok faktycznie ta Alexrims jest najszersza, ale ta waga! 775 g samej obręczy a to przecież masa rotująca. 

Prawda, ta Mach1 670 też nie jest lekka, może ostatecznie wybiorę ważącą 553g WTB DUAL DUTY 29".

Co do piasty, jakoś nie jestem przekonany do piast shimano i szukam lżejszej alternatywy. Na pewno piasta XT wyjdzie taniej, co nie jest moim priorytetem. Czyli co, DT Swiss 240s jak i inne szosowe będą za słabe i brać XT?

Napisano

Piasty szosowe są węższe, ale tylne (130mm v135mm mtb), a przednie są jednakowe na 100 mm o ile się nie mylę? 

Ale ta piasta Boplight całkiem ciekawa, chyba się skuszę, dzięki ! 

Napisano

Yyy... Ja mam 240s w MTB, przez rzeki przejeżdżam, po schodach, w błocie po piasty... 10kkm zrobiłem i nie widać nawet śladu zużycia. Skąd pomysł, że rasowa piasta na świetnych łożyskach może nie dać rady?

Napisano
14 godzin temu, Slayer666 napisał:

Schwalbe Racing Ralph 29x2.35 SnakeSkin TLE :D

Aktualnie mam WTB RANGER 29x2.25 i jest zapasu na większą ;p

Tak z ciekawości, co to za rama? 

Napisano
Teraz, Alsew napisał:

Tak z ciekawości, co to za rama? 

Co ma rama do przedniej opony? maklakiewicz pytał jaką chcę wsadzić oponę na przód, nie pisałem że mam taką samą szerokość na tyle :D

Na tyle siedzi Schwalbe Thunder Burt 29x2,10 SS TLE Addix zalana mlekiem z bezpiecznym zapasem. Fajnie się toczy ;]

Napisano
14 godzin temu, SoloTM napisał:

A propos, piasty szosowe są węższe, nie będą pasowały.

Masz rację, zapędziłem się. ( przednie )

Napisano
3 godziny temu, Slayer666 napisał:

Na tyle siedzi Schwalbe Thunder Burt 29x2,10 SS TLE Addix zalana mlekiem z bezpiecznym zapasem. Fajnie się toczy ;]

2.1 na tyle z bezpiecznym zapasem to też nie zawsze wejdzie do crossa, ale już się nie pytam co to za rama bo i tak pewnie się nie dowiem... 

Napisano
Godzinę temu, Alsew napisał:

2.1 na tyle z bezpiecznym zapasem to też nie zawsze wejdzie do crossa, ale już się nie pytam co to za rama bo i tak pewnie się nie dowiem... 

O nieźle zapomniałem w końcu napisać :D Rama z Author Avion, nie pamiętam dokładnie który rocznik, coś przed 2010. Faktycznie widełki są trochę szersze niż w niektórych crossach i wchodzi szersza guma, przez tą szerokość widełek nie weszła mi tam swego czasu korba szosowa bo duża tarcza ocierała o nie :) Taka ciekawostka. Pozdro! 

5 godzin temu, cervandes napisał:

Yyy... Ja mam 240s w MTB, przez rzeki przejeżdżam, po schodach, w błocie po piasty... 10kkm zrobiłem i nie widać nawet śladu zużycia. Skąd pomysł, że rasowa piasta na świetnych łożyskach może nie dać rady?

Właśnie to dobre pytanie, jakby nie patrzeć DT Swiss piasty umie robić :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...