Slayer666 Napisano 2 Listopada 2019 Napisano 2 Listopada 2019 Witam, Jestem w trakcie składania przedniego koła do mojego crossa z którym jestem sentymentalnie związany lol (wiele KOM'ów zdobytych razem). Potrzebne mi jak najlżejsze koło głównie do podjazdów szutrowo-terenowych i kręcenia po lasach. Obręczy szukałem z jak największą szerokością wewnętrzną i znalazłem - MACH1 670, niestety nie tubeless ready, ale będę próbował (pod v-brake nie ma chyba szerszej). Szprychy pewnie dam sapim cx-ray, natomiast nie wiem jaką piastę wybrać. Wybór piast na v-brake jest jednak ograniczony. Chciałem brać DT Swiss 240s ważącą koło 105 g tylko nie wiem czy wytrzyma. Znalazłem jakiegoś trochę cięższego Chosen'a A1066B, jest też novatec NT-A141SB. Chyba bez sensu brać z olx wiekową piastę XTR HB-M970. Nie przeszkadzałaby mi częstsza wymiana łożysk w tym dt swiss, byleby sama piasta "trochę" wytrzymała bo jednak ponad 90 kg ważę hehe. To którą wybrać? Może macie inne propozycje? Z góry dzięki!
Żaba Napisano 2 Listopada 2019 Napisano 2 Listopada 2019 Teraz, Slayer666 napisał: (pod v-brake nie ma chyba szerszej) Shimano XT Front Hub T780 Miałem taki zestaw i dawał radę nawet gdy mocno przesadzałem na kroskantrowym amorku.
SoloTM Napisano 2 Listopada 2019 Napisano 2 Listopada 2019 Obręcz ( koło 28 ) waży 600 gramów, a Ty szukasz o 50 gramów lżejszej piasty od np. deore xt ? http://e-bmx.pl/opis/688947/piasta-shimano-deore-xt-hb-m760.html /edit Na przód możesz wziąć słabszą obręcz ( szczególnie jeśli masz amor )
Slayer666 Napisano 2 Listopada 2019 Autor Napisano 2 Listopada 2019 Ok faktycznie ta Alexrims jest najszersza, ale ta waga! 775 g samej obręczy a to przecież masa rotująca. Prawda, ta Mach1 670 też nie jest lekka, może ostatecznie wybiorę ważącą 553g WTB DUAL DUTY 29". Co do piasty, jakoś nie jestem przekonany do piast shimano i szukam lżejszej alternatywy. Na pewno piasta XT wyjdzie taniej, co nie jest moim priorytetem. Czyli co, DT Swiss 240s jak i inne szosowe będą za słabe i brać XT?
maklakiewicz Napisano 2 Listopada 2019 Napisano 2 Listopada 2019 Po co taka szerokość obręczy? Jaką oponę chcesz tam zamontować?
Slayer666 Napisano 2 Listopada 2019 Autor Napisano 2 Listopada 2019 Schwalbe Racing Ralph 29x2.35 SnakeSkin TLE Aktualnie mam WTB RANGER 29x2.25 i jest zapasu na większą ;p
SoloTM Napisano 2 Listopada 2019 Napisano 2 Listopada 2019 https://allegro.pl/oferta/piasta-przod-boplight-team-lozyska-maszynowe-32ot-7442647952 A propos, piasty szosowe są węższe, nie będą pasowały.
Slayer666 Napisano 3 Listopada 2019 Autor Napisano 3 Listopada 2019 Piasty szosowe są węższe, ale tylne (130mm v135mm mtb), a przednie są jednakowe na 100 mm o ile się nie mylę? Ale ta piasta Boplight całkiem ciekawa, chyba się skuszę, dzięki !
cervandes Napisano 3 Listopada 2019 Napisano 3 Listopada 2019 Yyy... Ja mam 240s w MTB, przez rzeki przejeżdżam, po schodach, w błocie po piasty... 10kkm zrobiłem i nie widać nawet śladu zużycia. Skąd pomysł, że rasowa piasta na świetnych łożyskach może nie dać rady?
Alsew Napisano 3 Listopada 2019 Napisano 3 Listopada 2019 14 godzin temu, Slayer666 napisał: Schwalbe Racing Ralph 29x2.35 SnakeSkin TLE Aktualnie mam WTB RANGER 29x2.25 i jest zapasu na większą ;p Tak z ciekawości, co to za rama?
Slayer666 Napisano 3 Listopada 2019 Autor Napisano 3 Listopada 2019 Teraz, Alsew napisał: Tak z ciekawości, co to za rama? Co ma rama do przedniej opony? maklakiewicz pytał jaką chcę wsadzić oponę na przód, nie pisałem że mam taką samą szerokość na tyle Na tyle siedzi Schwalbe Thunder Burt 29x2,10 SS TLE Addix zalana mlekiem z bezpiecznym zapasem. Fajnie się toczy ;]
SoloTM Napisano 3 Listopada 2019 Napisano 3 Listopada 2019 14 godzin temu, SoloTM napisał: A propos, piasty szosowe są węższe, nie będą pasowały. Masz rację, zapędziłem się. ( przednie )
Alsew Napisano 3 Listopada 2019 Napisano 3 Listopada 2019 3 godziny temu, Slayer666 napisał: Na tyle siedzi Schwalbe Thunder Burt 29x2,10 SS TLE Addix zalana mlekiem z bezpiecznym zapasem. Fajnie się toczy ;] 2.1 na tyle z bezpiecznym zapasem to też nie zawsze wejdzie do crossa, ale już się nie pytam co to za rama bo i tak pewnie się nie dowiem...
Slayer666 Napisano 3 Listopada 2019 Autor Napisano 3 Listopada 2019 Godzinę temu, Alsew napisał: 2.1 na tyle z bezpiecznym zapasem to też nie zawsze wejdzie do crossa, ale już się nie pytam co to za rama bo i tak pewnie się nie dowiem... O nieźle zapomniałem w końcu napisać Rama z Author Avion, nie pamiętam dokładnie który rocznik, coś przed 2010. Faktycznie widełki są trochę szersze niż w niektórych crossach i wchodzi szersza guma, przez tą szerokość widełek nie weszła mi tam swego czasu korba szosowa bo duża tarcza ocierała o nie Taka ciekawostka. Pozdro! 5 godzin temu, cervandes napisał: Yyy... Ja mam 240s w MTB, przez rzeki przejeżdżam, po schodach, w błocie po piasty... 10kkm zrobiłem i nie widać nawet śladu zużycia. Skąd pomysł, że rasowa piasta na świetnych łożyskach może nie dać rady? Właśnie to dobre pytanie, jakby nie patrzeć DT Swiss piasty umie robić :]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.