Dziubek Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 58 minut temu, Monika1996 napisał: Najlepsze lampki rowerowe są tych firm NITEYE, MAGICSHINE oraz LUPINE. Każda z osobnym pakietem akumulatorów. Taaaa, a najlepsze latarki to Convoy i Astrolux. Każdą można zmodyfikować na setki sposobów. Gdybyś dodała detal "Moim zdaniem" na początku pierwszego zdania Twojej wypowiedzi, to ok, ale bez tego to popłynęłaś koleżanko. Pakiet = najlepsza lampka. W tym momencie to wiele Chińczyków, za ułamek tej ceny, jest "najlepszy". Godzinę temu, Monika1996 napisał: Uważaj na inne badziewne lampki z głupimi trybami strobo. A co ma posiadanie trybu do oceny lampki ? Poza tym podpisuje się tutaj "rencyma" i nogami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika1996 Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Każdą lampkę testowałem z tych firm co podałem to mam jakieś pojęcie. Nie wiadomo gdzie autor tematu chce jeździć z tą lampką jeżeli ma być tylko po mieście to szkoda kasy na pakiet z akumulatorami. Lepiej szukać typu bocialarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokojartura Napisano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 W dniu 1.11.2019 o 20:36, derlis napisał: Kolejny temat dotyczący przedniego oświetlenia, i kolejny raz zostanę przy swoim. Odsyłam do przerabiaczy latarek na OLX. Choć to w głównej mierze taktyki, to mimo wszystko perły w porównaniu do tego co jest na rynku "typowo pod rower". Zaleta to wymienne ogniwa kosztujące grosze w każdej takiej latarce (są latarki typowo rowerowe które tego nie oferują, i jak Ci padnie po drodze to jesteś tam gdzie się kończy urok pleców ) Dodatkowo większość jest programowana tak by w swojej pętli nie mieć trybu stroboskopu lub "migacza" rowerowego, czyli w skrócie nie trafisz na wnerwiające mruganie przednią lampką (im bielsze światło tym gorzej daje się we znaki) - no chyba że z jakiegoś powodu zależy Ci na tym trybie, to są też oczywiście takie które go mają. A te minimum 2000 lumenów to od razu Ci powiem że jeżeli myślisz że odległość strumienia światła zależy od lumenów to jesteś w błędzie Wkleisz jakiś konkretny link do tych przerabiaczy? Do jakiejś dobrej lampki? Szukałem ale nie wiem jakie słowa kluczowe użyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derlis Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 49 minut temu, pokojartura napisał: Wkleisz jakiś konkretny link do tych przerabiaczy? Do jakiejś dobrej lampki? Szukałem ale nie wiem jakie słowa kluczowe użyć... Proszę bardzo, dwie ciekawe propozycje na szybko od różnych osób: https://www.olx.pl/oferta/latarka-led-blf-a6-sp-2400-lumenow-nowe-ogniwo-i-ladowarka-CID767-IDikfIL.html#7a0f5696ff https://www.olx.pl/oferta/modyfkowana-latarka-eagle-eye-x6-oskalpowana-dioda-2000lm-perelka-CID767-IDBFttl.html#3c65c875e1 Ogólnie Twój próg lumenów który podałeś jest trochę bezcelowy i nie uwzględnia wielu świetnych przeróbek mających mniej niż 2000. Wcale nie jest tak, że im latarka ma więcej lumenów, tym faktycznie lepiej Lumeny nie mają zbyt wiele wspólnego ani z dystansem ani z szerokością świecenia. Im więcej lumenów tym jaśniej, ale to nie do końca znaczy że szerzej/dalej. Niemniej, jeśli już tak Ci na tym zależy, to u przerabiaczy masz podaną rzeczywistą ilość lumenów, z racji tego że sami je podkręcają. Producent oryginalnej latarki może Ci podać że tamta ma 2000, a jak ją któryś z przerabiaczy weźmie do ręki i sprawdzi, to się okaże że nawet 1500 nie ma... Zresztą jeśli potrafisz "wyczuć" światło, to sam takie rzeczy zauważysz Ten zabieg jest najbardziej popularny chyba w zresztą też najbardziej popularnej tego typu latarce, czyli oczywiście Convoy S2+, która ma góra jakieś 700 lumenów, a producent podaje 1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monika1996 Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Tylko nie wyjeżdżaj z taką mocną lampką na ruchliwą drogę bo możesz spowodować wypadek lub sam zginąć jak rozpędzony i oślepiony pojazd o wadze 1 tony wjedzie na Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derlis Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 2 godziny temu, Monika1996 napisał: Tylko nie wyjeżdżaj z taką mocną lampką na ruchliwą drogę bo możesz spowodować wypadek... Co wy wszyscy macie z tym oślepianiem? Przecież te latarki mają tryby, wystarczy włączyć słabszy kiedy z naprzeciwka nadciągają inni uczestnicy ruchu Poza tym nawet te słabsze w zupełności w nich wystarczają, to że ja mu proponuję latarkę świecąca na 400 metrów nie jest równoznaczne z tym że nakazuję mu tak jeździć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokojartura Napisano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 53 minuty temu, derlis napisał: Proszę bardzo, dwie ciekawe propozycje na szybko od różnych osób: https://www.olx.pl/oferta/latarka-led-blf-a6-sp-2400-lumenow-nowe-ogniwo-i-ladowarka-CID767-IDikfIL.html#7a0f5696ff https://www.olx.pl/oferta/modyfkowana-latarka-eagle-eye-x6-oskalpowana-dioda-2000lm-perelka-CID767-IDBFttl.html#3c65c875e1 Ogólnie Twój próg lumenów który podałeś jest trochę bezcelowy i nie uwzględnia wielu świetnych przeróbek mających mniej niż 2000. Wcale nie jest tak, że im latarka ma więcej lumenów, tym faktycznie lepiej Lumeny nie mają zbyt wiele wspólnego ani z dystansem ani z szerokością świecenia. Im więcej lumenów tym jaśniej, ale to nie do końca znaczy że szerzej/dalej. Niemniej, jeśli już tak Ci na tym zależy, to u przerabiaczy masz podaną rzeczywistą ilość lumenów, z racji tego że sami je podkręcają. Producent oryginalnej latarki może Ci podać że tamta ma 2000, a jak ją któryś z przerabiaczy weźmie do ręki i sprawdzi, to się okaże że nawet 1500 nie ma... Zresztą jeśli potrafisz "wyczuć" światło, to sam takie rzeczy zauważysz Ten zabieg jest najbardziej popularny chyba w zresztą też najbardziej popularnej tego typu latarce, czyli oczywiście Convoy S2+, która ma góra jakieś 700 lumenów, a producent podaje 1000 A są do tego jakieś uchwyty rowerowe? Ciekawe z jakiej paki Solarstorm x6 świeci mocniej od x2 a mają taki sam czas świecenia skoro oba modele mają ten sam pakiet aku, co więcej x6 ma cztery diody a x2 ma dwie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derlis Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 2 1 godzinę temu, pokojartura napisał: A są do tego jakieś uchwyty rowerowe? Ciekawe z jakiej paki Solarstorm x6 świeci mocniej od x2 a mają taki sam czas świecenia skoro oba modele mają ten sam pakiet aku, co więcej x6 ma cztery diody a x2 ma dwie.. Ja wszystkie tego typu latarki trzymam na standardowym uchwycie od S2+ i trzymają się dobrze Czas świecenia w danym trybie zależy zapewne od sterownika i od prądu rozładowania danych ogniw; to że są zastosowane akumulatory z tej samej grupy to nie znaczy z góry że mają ten sam prąd rozładowania "18650" informuje Cię tylko o wymiarach ogniwa, o niczym więcej... ale równie dobrze mogą wszystkie mieć ten sam prąd, i po prostu 2 diody nie wykorzystują go na tyle ile 4 diody Poza tym z tego co mi wiadomo to ten prąd ma znaczenie właściwie tylko w przypadku dosyć obficie przerobionych latarek, bo wtedy ogniwo pokazujące pełny potencjał danej latarki to będzie konieczność Najlepiej zapytać wówczas sprzedającego o ogniwo, ale większość sprzedaje już specjalne pod dany sterownik w zestawie (a jeśli nie sprzedaje, to na pewno uczciwie doradzi jakie kupić), także dodatkowe zmartwienie z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.