kamilmozej Napisano 1 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Witam Zakupiłem wysyłkowo ściągacz do korb na kwadrat marki Cyclus. Okazało ,że nie da się go wkręcić do żadne mojej korby, ta część gwintowana ściągacza jest tak jakby za szeroka, a otwór w korbie za wąski. Korby na których próbowałem to korby z lat 90' shimano STX RC FC-MC33, oraz LX FC-M563,. Spotkał się ktoś z czymś takim? Czy standard do ściągana korb na kwadrat jest ten sam co w latach 90? A może sprzedawca pomylił się i przesłał mi jakąś szerszą wersję, do ściągania uszkodzonych i na nowo gwintowanych korb? Narzędzie jest ponoć czeskiej produkcji, i z wyglądu jest precyzyjnie wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Standard jest ten sam co kiedyś. Jeśli czyjaś wina to ściągacza. ( jeśli korby ok ) A gniazd korby nie masz obrobionych, tam gdzie gwint się zaczyna ? /edit Nowe sciagacze wchodza nieco ciasniej niz te używane już trochę. Oczyść gwint w korbie, możesz dac minimalnie smaru na początek gwintu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 1 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Gwint w korbach sprawny i czysty. Sciągacza nie da się wkręcić nawet o jeden zwój, więc smar nic tu nie pomorze. Napisałem do sprzedawcy i poczekam co mi odpisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 No to ściągacz winny. Jeszcze nie trafiłem na niepasujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 1 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Są korby pod inny ściągacz, może kupiłeś właśnie taki. Nie pamiętam teraz marki ale w każdym razie jest tam inna średnica otworu pod ściągacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Chyba faktycznie są 2 rodzaje 22 i 24 mm ( oba x 1mm ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 1 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 to jest ściągacz do korb po naprawie gwintu https://pro-bike.pl/produkty/item_347_sciagacz_przekladni__naprawczy_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 5 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 W dniu 1.11.2019 o 21:16, SoloTM napisał: Chyba faktycznie są 2 rodzaje 22 i 24 mm ( oba x 1mm ) W dniu 1.11.2019 o 23:15, eloo napisał: to jest ściągacz do korb po naprawie gwintu https://pro-bike.pl/produkty/item_347_sciagacz_przekladni__naprawczy_.html Dokładnie tak. Są 2 rodzaje, a producent nie nanosi oznaczeń który jest który, i łatwo je pomylić. Sprzedawca błyskawicznie zareagował i mam już właściwe narzędzie. Pasuje jak ulał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.