cykor Napisano 1 Grudnia 2006 Napisano 1 Grudnia 2006 Witam! Chcę kupić nowe obręcze i szprychy. Potrzebne mi będą do jazdy terenowej bez nadmiernych szaleństw ale też do dłuższych wyjazdów z sakwami - rower górski. Myślałem o obręczach mavica xm317. Opinie przeczytałem ale może coś jeszcze doradzicie. Tak do 100 za obręcz. Czy lepiej 32 czy 36 szprych? I tak przy okazji jakie piasty pod v-ki, najlepiej na maszynach powiedzmy do 150 za komplet- 2, 3 dychy więcej ewentualnie mogę dołożyć. Dzięki z góry za pomoc!
bendus Napisano 1 Grudnia 2006 Napisano 1 Grudnia 2006 Piasty to może Novatec? Są na maszynach i komplet spokojnie mieści się w założonych 150zł (tutaj aukcja - zakończona, ale wystaiwa sklep, więc pewnie będzie więcej). Obręcz to może np. Alex DH19. Ponoć bardzo wytrzymała obręcz. Tylko niestety wyraźnie cięższa od Mavic'a.
tobo Napisano 2 Grudnia 2006 Napisano 2 Grudnia 2006 jesli chodzi o ilosc szprych to spokojnie moze byc 32. to ilosc nie ograniczajaca zastosowania kola. oszczednosc na wadze - raczej symboliczna choc dla niektorych osob znaczaca. jesli duzo wazysz mozesz zrobic kombinacje przód 32 tył 36 - tylne kolo musi byc stabilniejsze niz przednie. o ile pamietam to gdziesz czytalem ze mavic robi obrecze sztywne pozwalajace na zlozenie sztywnych kol ale przy duzym uderzeniu obrecz ulega nieodwracalnemu odksztalceniu. a np obrecze sun'a sa elastyczniejsze ale daja mozliwosc "wyciągniecia" kola nawet w razie mocnego scentrowania.
ralf Napisano 2 Grudnia 2006 Napisano 2 Grudnia 2006 ja moge polecic zestaw piast Novatec, obrecze DH-19 i szprychy Richman, z piastami żadnego problemu po 7400km, ze szprychami tez i obreczami tak samo, obrecze moze i ciężkie, ale ja tam tego jakos nie odczuwam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.