clip7 Napisano 23 Października 2019 Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Witam. Dziś postanowiłem zrobić test ftp. Ustawiłem nachylenie 0% i zacząłem rozgrzewkę. Po rozgrzewce jazda 20 min. w trupa. Niestety trenażer bardzo dziwnie się zachowuje. Kiedy próbuję delikatnie przyspieszać/zmieniać delikatnie tempo, czuję jak trenażer zaczyna mnie przyhamowywać. Odczucia są takie, jakbym jechał na stałej mocy i zmniejszał kadencję, wtedy układ, żeby utrzymać stałą moc, zwiększa opór. Na dodatek trenażer reaguje z dużym opóźnieniem na przyspieszenie. Przykładowo jadę ok. 280W i przyspieszam do 315W. Wkładam trochę więcej siły. Przez chwilę na 315W jest ok a po chwili czuję, jakby układ generował opór. Odczuwam bardzo duży skok. Czy to normalne na trenażerach smart, na 0% Slope. Efektem jest średnia moc z 20 min. ok 250W. Musiałem zrzucać na małą tarczę z przodu. Średnia prędkość z 20 min. to ok. 30km/h. W tym roku robiłem kilka testów na starym trenażerze tacx flow (T2200 chyba) z panelem sterującym. Tam też ustawiałem 0 (ale tam nie było w procentach, tylko -4, -3,-2...0.....+7,+8,+9). Tam mogłem wyciągnąć ponad 320W przez 30 min.. Średnia prędkość (ten sam rower i rozmiar kół) 45-50 km/h. To jakieś masakryczne różnice. Zaczynam się martwić, jak tu przeprowadzić normalny test ftp? Są gotowe testy tacx ale zastanawiam się dlaczego nie są przeprowadzane na slope 0% tylko np. po rozgrzewce, 20 min. na 5%? Odczucia z jazdy na starym tacx flow i nowym vortexie są na ustawieniach 0 dla nachylenia, zupełnie inne. Czy ktoś ma taki trenażer albo podobny? Jakie macie doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clip7 Napisano 24 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2019 I jeszcze jedno podstawowe pytanie. Czy opór na 0% to stan neutralny i odpowiada oporowi, przy wyłączonym zasilaniu trenażera, albo włączonym zasilaniu ale bez odpalenia aplikacji? Spróbuję to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.