Skocz do zawartości

[Rozmiar Ramy] Cube Attention

Marko40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od tygodnia grzebie po internecie żeby znaleźć odpowiedź jaki rozmiar koła i ramy w rowerze MTB dla żony, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi :)

Jazda 10% asfalt, 90% lasy szutry trochę błota korzeni trawy. Piasek i kamienie bardzo rzadko.

Chcę kupić żonie rower: Cube Attention 2019, żona ma 167 cm wzrostu i 78cm długość nogi

ostatecznie rozważam 2 możliwości, jeden na kołach 29 cali drugi na 27.5 cala, nie mam pojęcia co będzie lepsze, pomocy :)

image.png.10302dbfa309cc6bfe84dde38dc2e422.pngimage.png.8ec6b275cfadfede618c326d0d85885c.png

Napisano

ma być biały :) taką dostałem dyspozycję ;)

chodzi o rower na wycieczki, żadnego ścigania czy zawodów, ale do długich jazd od 3 do 8 godzin

raczej głównie po płaskich leśnych ścieżkach, okazjonalnie jakaś jura

a co to znaczy kwadratowe ? chodzi o wygląd czy czy sposób prowadzenia ? ja szosowiec :P nie znam się na mtb

Napisano

I o wygląd, i o pozycję. Krótki i wysoki. Będzie siedziała na nim jak na rowerze rekreacyjnym, czyli bardzo wyprostowana. Taka pozycja oczywiście wpływa na zachowanie roweru, precyzję sterowania, przyspieszenie. Ale jeśli to mają być zwykłe przejażdżki, to raczej nie potrzeba ściganckiej geometrii i to wszystko o czym piszę nie będzie miało znaczenia. ;)

P.S. Ten model nie jest przypadkiem szary? Żeby Cię z domu nie wyrzuciła... :D

Napisano

z tych 2 geometrii wynika że ten na 27.5 cala jest bardziej pochylona i niższa pozycja od tego na 29 calowych kołach

tu właśnie mam problem, żeby z tego nie wyszedł rower miejski :)

Napisano

Jak macie możliwość, to po prostu przymierzcie. Rower rowerowi nierówny, szczególnie jeśli rozważacie różne rozmiary kół. Chociaż do jazdy o jakiej piszesz zdecydowanie polecałbym większe koło - będzie przyjemniej i wygodniej. :)

Napisano

na miejscu jest wersja właśnie na kołach 27.5 tylko, ten na 29' był by wysyłkowo

no usiadła no i powiedziała... ok, no bo co miała powiedzieć ;) zamówię ten na 29' chyba, jest na nim ciut wyższa pozycja, ale przecież pozycję można obniżyć podkładkami pod mostkiem w razie czego... a koła 29' mają taki plus że w przyszłości można założyć oponę węższą i crosa też z tego zrobić, będzie bardziej uniwersalnie chyba.

oto on:

image.thumb.png.3f3c54eebed8b67faf259fcd428dd544.png

a jeszcze jedno pytanie, to tak jest że siedząc prosto, kierownica powinna się pokrywać z osią koła ? czy to nie koniecznie prawda

Napisano
  W dniu 22.10.2019 o 10:15, Marko40 napisał:

na miejscu jest wersja właśnie na kołach 27.5 tylko, ten na 29' był by wysyłkowo

Rozwiń  

A jakiegoś zbliżonego modelu nie mają na kołach 29? Wszystkie Attention 2019 są na tej samej ramie, 2020 zresztą tez.
W sytuacji gdy w grę wchodzą różne wielkości kół jednak warto się przymierzyć do jednego i drugiego... Moja na przykład ma 162 cm wzrostu, wsiadła na dwa rowery (Orbea i coś tam jeszcze) z kołem 27,5" i od razu powiedziała, że "na tym się nie da jeździć". ;)

Napisano

ale rower "musi" być biały :) zatem wybór jest mocno ograniczony :P

nie widziałem ogólnie złych opini o tym attention, cena świetna bo za 2800zł przecena z 3600, osprzęt deore

do rekreacji myślę że na wyrost :) a pozycję zawsze można obniżyć mostkiem i podkładkami, ewentualnie jak by kiedyś chciała się pościgać

to zmiana kół + obniżenie pozycji i jest ok

a jeszcze jedno pytanie, to tak jest że siedząc prosto, kierownica powinna się pokrywać z osią koła ? czy to nie koniecznie prawda

Napisano
  W dniu 22.10.2019 o 10:24, Marko40 napisał:

ale rower "musi" być biały :) zatem wybór jest mocno ograniczony :P

nie widziałem ogólnie złych opini o tym attention, cena świetna bo za 2800zł przecena z 3600, osprzęt deore

do rekreacji myślę że na wyrost :) a pozycję zawsze można obniżyć mostkiem i podkładkami, ewentualnie jak by kiedyś chciała się pościgać

to zmiana kół + obniżenie pozycji i jest ok

Rozwiń  

Masz rower , żonie się podoba, cena jest dobra, to w czym problem?

Opinia o kwaskowatości  geometrii cuba i jakimiś problemami jest lekko na wyrost. 

Kieorwnica nie musi się pokrywać, ale często jak już znajdzie się to optymalne ustawanie to tak jest. 

Napisano

Koleżanka małżonka ma dość długą nogę jak na wzrost, ale pewnie ręce krótsze (jak to u kobiet) - przy dość długim mostku/szerokiej kierze na tej ramie może wisieć co może być męczące ...

Zerknij jeszcze na Ghost Kato X4.9  w rozmiarze S ...

Napisano
  W dniu 22.10.2019 o 11:36, Marko40 napisał:

problem miałem w wyborze rozmiaru, czy lepszy ten większy na mniejszych kołach czy ten mniejszy na większych kołach :)

Rozwiń  

Zapytaj żony czy woli mniejsze koła czy większe. Od tego bym zaczął.

Jesli sie nie mylę koła 28 na  oponach w rozmiarze crossowym też powinny wejść do 27,5.

Napisano
  W dniu 22.10.2019 o 11:51, ahaja napisał:

Zerknij jeszcze na Ghost Kato X4.9  w rozmiarze S ...

Rozwiń  

ahaja, rower który pokazujesz kosztuje 4 tys :) więc sporo więcej, ale co ten rower zmienia w stosunku do cube ? ma amor powietrzny a ja wolę sprężynę bo nie muszę jej serwisować przez 10 lat :) a jeździmy w terenie gdzie nawet sztywny widelec byłby ok, ale niech jest ta sprężyna jak by trzeba było 2x do roku zjechać z górki i trafił się kamień, geometria - pozycja bardziej wyciągnięta i niżej, na cało dniowe wycieczki odpada, żona biega maratony a ja trenuję szosę, rowery mtb mamy tylko do wycieczek całodniowych żeby wytrzymałość poprawić a przy okazji dziecko wyrwać z domu :) osprzęt bez znaczenia, mam u siebie deore w 18 letnim rowerze i działa bez serwisu, zmieniałem tylko 1 raz manetkę linkę łańcuch i kasetę.

ostatecznie zdecydowałem się na koła 29 cali i 17 calową ramę, koła dlatego większe bo tak jak radzicie będzie wygodniej, a rozmiar ramy podpowiedział mi canyon który ma kalkulator geometrii i rowery w tej klasie dla mojej żonki mają dł. górnej rury w canyonie 569, a cube w 17 calach ma 575 zatem za mały być nie może, a wysokość wyreguluje się podkładkami pod mostkiem :)

clavdivs i TheJW, przymiarki i pytania nic nie dadzą, sadzałem ją na kilku różnych rowerach i każdy był ok :D ona raczej nie wie czego szukać. wolę iść w konfort niż wydajność żeby nie zrezygnowała z jeżdżenia po tygodniu :P w przyszłości pewnie i tak będzie szosa bo coś zagaduje o iron manie

dzięki wszystkim za pomoc

Napisano

'A to przepraszam' ...

Ten duszek był w prowokacji za 2990,00zł - tym się sugerowałem, a w tej kwocie 'Atąsją' nie jest partnerem do rozważań. ;-)

Ale widać owa prowokacja się skończyła.

Napisano

chciałem nawet pokazać teraz ten rower żonce ale zauważyłem że tam jest z przodu tylko 1 blat :( 32

szacuję ftp żony na poziomie 130 wat, gdyby przytrafił nam się kiedyś podjazd pod żar albo szyndzielnię to nie było by to możliwe w żadnym razie

zatem rower odpada, cube ma 3 blaciki a na 22x36 pokona każdą górkę :) a nic tak nie cieszy jak wjechać bez zatrzymania :P

Napisano

Przełożenia do podjazdów są:

Kato - 32/46 = 0,69

Cube - 22/36 = 0,61

... przy tych prędkościach walczy się bardziej by nie spaść z roweru ... a na tarczce 30T będzie chodziła non stop w dole kasety. Policz na kalkulatorze.

Ale: najważniejsze by Koleżanka Małżonka była zadowolona. :-)

Napisano

no i tak to jest z kobietami !

znalazłem sklep gdzie mają tego cube w fajnej promocji za 2700zł pojechaliśmy po niego !

na miejscu moja Aguś zobaczyła : Merida Juliet 7.600 z 2018 rok w połyskującym czerwono pomarańczowym kolorze i oznajmiła że inny rower nie wchodzi w grę bo to jest miłość od pierwszego :D

udało się go kupić za 3800 zł tym samym wyszło 1100zł drożej ale co zrobić

co gorsza Julieta jest na 1 blacie z przodu hahaha przód ma 32 zęby z tyłu jest 11-50 co daje 0.64...

temat zamknięty Julietta w domu :P

Napisano

Baby... :teehee:

Sytuacja z moją, sprzed miesiąca, półtora - akurat szukaliśmy dla niej roweru, jeździliśmy, przymierzaliśmy; zobaczyła w sklepie Scott'a Scale 940 z kolekcji 2020, od razu powiedziała, że jest cudowny i żaden inny już nie wchodzi w grę. OK, zamawiamy. Wieczorem w domu oznajmia mi, że malowanie jej się strasznie podoba, ale nie kupimy go, bo nie dobierze do tego koloru ramy żadnych ubrań!  :wallbash::D

Gratuluję zakupu. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.