DemoFV Napisano 11 Listopada 2019 Napisano 11 Listopada 2019 Teraz, Dokumosa napisał: Zostawić na tyle RK na przód możesz XK. Dzięki za komentarz. To w takim razie kiedy miałoby sens mieć przód i tył Cross Kinga lub X-Kinga (to ta sama opona).
Dokumosa Napisano 11 Listopada 2019 Napisano 11 Listopada 2019 Na leśnych singlach RK będzie sprawował się bardzo dobrze na tyle. XK IMHO sprawdza się lepiej na twardym kamienistym podłożu i większych kamieniach (w komplecie z MK na przodzie). Na leśnych ścieżkach poprzeplatanych korzeniami ja tam zalet XK na tyle względem RK nie widzę a opory odczuwalnie większe.
DemoFV Napisano 11 Listopada 2019 Napisano 11 Listopada 2019 49 minut temu, Dokumosa napisał: Na leśnych singlach RK będzie sprawował się bardzo dobrze na tyle. XK IMHO sprawdza się lepiej na twardym kamienistym podłożu i większych kamieniach (w komplecie z MK na przodzie). Na leśnych ścieżkach poprzeplatanych korzeniami ja tam zalet XK na tyle względem RK nie widzę a opory odczuwalnie większe. Spoko, czyli Cross King przód i Race tył. Dzięki
Alsew Napisano 12 Listopada 2019 Napisano 12 Listopada 2019 18 godzin temu, Dokumosa napisał: Na leśnych ścieżkach poprzeplatanych korzeniami ja tam zalet XK na tyle względem RK nie widzę a opory odczuwalnie większe. Wszystko pod warunkiem że jest sucho i nie ma sypkiego piasku.
Dokumosa Napisano 12 Listopada 2019 Napisano 12 Listopada 2019 Tyle, że w luźnym piachu XK wcale lepiej sobie nie poradzi. A i na mokro to też zależy na jakie. Jak płytkie błoto to racja. Jeśli tylko mokra ścieżka leśna to nie ma problemu z RK. No i cały czas rozważamy RK wyłącznie jako napęd.
cervandes Napisano 12 Listopada 2019 Napisano 12 Listopada 2019 Czy XK jest ciut agresywniejszy niż RK? Czy przez to jest o ząbek dzielniejszy w terenie? Czy przez to jest odrobinę wolniejszy w lepszych warunkach? Skoro zmieniają się warunki, to właśnie po to mamy olbrzymie spektrum opon u każdego producenta aby móc wybrać coś dla siebie. Ja potrzebowałem na zimę nowych opon o ciut większej dzielności terenowej, postawiłem właśnie na dwa XKingi i owszem, nie jest to różnica jak między oponą gładką a typowym dzikiem na bagna ale mimo wszystko jestem zdania, że grubsza opona pozwala na ciut więcej. Dodam, że po bardzo szybkich Mezcalach G+ nie jestem w stanie wyczuć różnicy w toczeniu się tych opon po twardym - niby powinno być gorzej co sugeruje logika, ale jest na tyle dobrze, że nie wiem czy to kwestia zimowych ubrań, wiatru czy rzeczywiście opona gorzej się toczy. Znaczy się nie jest z nimi tak źle. A jak się zima skończy, to wtedy albo zostawię XKinga z przodu a na tył dam Race Kinga albo zmienię obie opony na Race Kingi, bo w lecie sprawdzały mi się one znakomicie.
Alsew Napisano 12 Listopada 2019 Napisano 12 Listopada 2019 2 godziny temu, Dokumosa napisał: Tyle, że w luźnym piachu XK wcale lepiej sobie nie poradzi. A i na mokro to też zależy na jakie. Jak płytkie błoto to racja. Jeśli tylko mokra ścieżka leśna to nie ma problemu z RK. No i cały czas rozważamy RK wyłącznie jako napęd. Nie znam XK ale jeździłem na RK Race sport a teraz mam Barzo - włoski klon XK - i mam inne odczucia. Mówię o oponie napędowej.
wkg Napisano 12 Listopada 2019 Napisano 12 Listopada 2019 Barzo włoskim klonem XK ? ? ? Może i podobna, faktycznie. Ja mam Barzo na przód i nie mogę się nadziwić jaka to fajna opona. Chyba taka trochę zbyt terenowa na tył jeżeli ktoś się ściga ale jest niesamowita. Szczególnie teraz gdy jej klocki przecinają liście na mokrych, błotnych ścieżkach. Świetnie się oczyszcza i w piachu idzie jak szalona - nie myszkuje jak Saguaro którą u mnie zastąpiła na przedzie. Gdybym na jesień zmieniał opony wziąłbym tez Barzo na tył a gdybym szukał na zimę wziąłbym Barzo na tył a na przód pewnie Gato.
Dokumosa Napisano 12 Listopada 2019 Napisano 12 Listopada 2019 Z conti mam aktualnie w ciągłym użyciu w osobistych rowerach 2xXK RS 29x2,2 2xXK PT 29x2,2 XK PT + MK2 PT 29x2,4 2xRK RS 29x2,2 2xRK Perf 27,5x2,2 Oraz jeszcze kilka ze stajni schwalbe i maxxis. Miałem też TK ale to już kapeć na jakieś ekstrema i pod moje zastosowania lepszy MK. Często miksuję koła robiąc config pod konkretny teren. I jak dla mnie najbardziej uniwersalny set to RK+XK a w góry XK+MK lub 2xMK chociaż XK szybko robią się szczerbate na ostrych kamulcach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.