cooxez Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 (edytowane) Cześć, na początku wakacji kupiłem szosę i od samego początku nie mogę dobrze ustawić kierownicy. Mogę ustawić tak, żeby w chwycie dolnym było super i mogę jechać tak w nieskończoność, jednak w górnym jest mi wtedy strasznie niewygodnie. Jeżeli zrobię tak, żeby w górnym i dolnym chwycie było w miarę ok (mam już tak ustawione od 2 miesięcy), to niestety, ale drętwieje mi prawa dłoń co jakiś czas (i tylko prawa). Próbowałem naprawdę różnych ustawień i nie wiem co zrobić żeby pozbyć się tego drętwienia, a występuje ono tylko i wyłącznie podczas jazdy na szosie, na MTB i w życiu codziennym nic. Może krótszy mostek pomógłby? Moja szosa to Sensa Trentino SL 2019 Dzięki za pomoc! Edytowane 21 Października 2019 przez cooxez 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Jeździsz w rękawiczkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooxez Napisano 21 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2019 (edytowane) Teraz, TheJW napisał: Jeździsz w rękawiczkach? Tak, mam takie długie jesienne z żelowymi wkładami, krótkie letnie też amortyzowane i długie bez amortyzacji, chyba w każdych problem występuje, myślałem na początku że może te wkłady mi uciskają, ale drętwieją z nimi i bez nich. Edytowane 21 Października 2019 przez cooxez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derlis Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 U góry, po prostu opieraj się na kierownicy zamiast ją chwytać. To takie pójście po linii najmniejszego oporu, ale powinno pomóc u mnie sprawdza się znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooxez Napisano 21 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Teraz, derlis napisał: U góry, po prostu opieraj się na kierownicy zamiast ją chwytać. To takie pójście po linii najmniejszego oporu, ale powinno pomóc u mnie sprawdza się znakomicie Takie rozwiązanie nie na moje okoliczne drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 (edytowane) Pytam, bo też pomyślałem o tym, że wkładki w rękawiczkach są przyczyną. Miałem ten problem w MTB. Dla pewności możesz spróbować w ogóle bez rękawiczek. Obawiam się, że czeka Cię wymiana elementów kokpitu - zmiana długości mostka lub wymiana samej kierownicy na taką o innym kształcie... Ale specem od fittingu nie jestem. Edytowane 21 Października 2019 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooxez Napisano 21 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2019 (edytowane) Teraz, TheJW napisał: Pytam, bo też pomyślałem o tym, że wkładki w rękawiczkach są przyczyną. Miałem ten problem w MTB. Dla pewności możesz spróbować w ogóle bez rękawiczek. Obawiam się, że czeka Cię wymiana elementów kokpitu - zmiana długości mostka lub wymiana samej kierownicy na taką o innym kształcie... Ale specem od fittingu nie jestem. Dzisiaj sobie wrzucę dla testu mostek 5cm krótszy i zobaczę jak się będę czuł Obecnie mam tam chyba w szosie oryginalny 155mm Edytowane 21 Października 2019 przez cooxez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 5 cm to już radykalna zmiana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooxez Napisano 21 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Teraz, TheJW napisał: 5 cm to już radykalna zmiana... Wiem, ale innego na ten moment nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derlis Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Teraz, cooxez napisał: Takie rozwiązanie nie na moje okoliczne drogi No polemizowałbym, bo na samym oparciu da się bezproblemowo przemierzyć nawet nieco bardziej niekorzystne tereny, trzeba to tylko "wymasterować", co wbrew pozorom nie trwa długo. Sam chwytam kierownicę tylko w sytuacjach wyjątkowych że tak powiem Ja zawsze idę w to rozwiązanie zamiast nadmiernie kombinować i przerabiać pół roweru, bo oprzeć oprzesz się bez kłopotu na niemal każdej kierownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Jeden z fajniejszych filmikow na temat ;-) szkoda ze nie wspomnieli o szerokosci kierownicy, ....ale w sumie za szerka/waska tez przeklada sie na zle ustawienie nadgarstkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 (edytowane) Pracujesz przy komputerze? Problem z prawą dłonią może nie mieć wcale związku z rowerami tylko być objawem jakiegoś "biurowego" zwyrodnienia stawu. Edytowane 21 Października 2019 przez dran2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooxez Napisano 21 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, dran2 napisał: Pracujesz przy komputerze? Problem z prawą dłonią może nie mieć wcale związku z rowerami tylko być objawem jakiegoś "biurowego" zwyrodnienia stawu. No sporo siedzę przy komputerze, jeszcze pare lat temu potrafiłem nawet po 6-8h dziennie i to się ciągnęło z dobre 8 lat wstecz Edytowane 21 Października 2019 przez cooxez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Mi bardzo pomogła podkładka pod myszkę z poduchą, ludzie często używają też ergonomicznych fikuśnych myszek. Jak nie pomoże to najlepiej było by odwiedzić lekarza. Nie chcę cię straszyć ale na pewno rozwiązaniem nie jest nie używanie ręki i "opieranie" jej i udawanie że nie ma problemu zamiast jeździć jak człowiek, kolega w pracy potrzebował interwencji chirurga bo mu się coś z nerwami porobiło od wieloletniego ucisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 21 Października 2019 Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Daj moze fotke roweru z boku tak zeby bylo widac jak to poustawiane jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 22 Października 2019 Udostępnij Napisano 22 Października 2019 13 godzin temu, dran2 napisał: Mi bardzo pomogła podkładka pod myszkę z poduchą, ludzie często używają też ergonomicznych fikuśnych myszek. Jak nie pomoże to najlepiej było by odwiedzić lekarza. Nie chcę cię straszyć ale na pewno rozwiązaniem nie jest nie używanie ręki i "opieranie" jej i udawanie że nie ma problemu zamiast jeździć jak człowiek, kolega w pracy potrzebował interwencji chirurga bo mu się coś z nerwami porobiło od wieloletniego ucisku. Jak najbardziej prawdopodobny scenariusz, mialem to w domu, rowniez skonczylo sie na chirurgu. 21 godzin temu, cooxez napisał: Dzisiaj sobie wrzucę dla testu mostek 5cm krótszy i zobaczę jak się będę czuł Obecnie mam tam chyba w szosie oryginalny 155mm 155mm??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooxez Napisano 22 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2019 17 godzin temu, radziuGD napisał: Daj moze fotke roweru z boku tak zeby bylo widac jak to poustawiane jest To jutro bo dzisiaj mnie złapał jakiś nerwoból w plecach i się ledwo ruszam xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi