Skocz do zawartości

[sztyca] Problem ze zbyt luźną rurą podsiodłową

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pacjent: rama NS Bikes,Octane One Zircus

Objawy: luźno wpadająca sztyca, po włożeniu można nią delikatnie poruszać na boki

Nawet bardzo mocne zaciśnięcie zacisku nie do końca blokuje sztycę - przy użyciu nieco większej siły można nią poruszać na boki

Zastanawiam się co robić w takim przypadku - czy pasta do karbonu coś pomoże? Gdyby sztyca miała tam wejść raz to jeszcze mały problemy, ale chciałbym mieć możliwość opuszczania jej i podnoszenia, także koniecznie z zaciskiem mimośrodowym.

Redukcja 30.9 na 27.2 - nie kosztuje sporo więc można by spróbować, ale czy trzymanie sztycy jedynie na 80mm długości jest wystarczające? 

Sztycy 31.2 niestety nie wcisnąłem, trzeba by nieco spolerować sztycę/rurę podsiodłową. 

Ktoś przerabiał podobny problemy? 

Napisano

Coś nie trzyma wymiaru . Próbowałeś inną sztycę o tej średnicy ? Może trzeba reklamować sztycę albo ramę .

Miałem kiedyś podobny problem ale to było w ramie CrMo . Trzeba było naprawdę mocno zacisnąć .

Redukcja o dł 80mm mnie nie przekonuje . Standardowo na alu sztycach znaczek jest 100mm od końca , a i to czasem wydaje się mało .   CANE CREEK  robi takie redukcje ( tzn 100 ) do swoich amortyzowanych sztyc . Kiedyś w Centrum Rowerowym mieli .

Napisano

Jak ma luz na boki (nawet delikatny) to będzie komin pracował na boki a tym samym zapewne sobie pęknie. Pasta montażowa do węgla tu nic nie pomoże. Sztyca powinna się pewnie opierać swym końcem w rurze podsiodłowej a jak jest nawet nieznaczny luz to koniec będzie rozbijał w tym miejscu podsiodłówkę na boki stopniowo zwiększając wyginanie się komina. Zmierz sztycę czy masz 30,9 czy jednak 30,8. Jak będzie 30,9 reklamuj ramę.

Napisano

Jeszcze o redukcjach - przypomniało mi się że ktoś opisał jak kupił 2 redukcje 80 , w jednej obciął ,,kołnierz " i wepchnął głębiej do ramy . Druga oczywiście normalnie . Tylko szyca musi być odpowiednio długa , tzn głęboko wchodzić w ramę  żeby to jakoś poskładać .  Tak czy siak druciarstwo .

Napisano

no jest, zależy jak sztyca.....ale da się, czasem na 2 razy trzeba, ale lepiej niż ręcznie szlifować. Choć były takie czasy że papier ścierny i dopasowywało się sztycę do ramy. W latach 90 ze wszystkim był problem. Teraz sztyce co 0,2 i materiał jaki się chce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...