Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] jaki u-lock

NowyUser99

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PiotrowskiGD

Myślałem nad ulockiem kryptonite evo i łąńcuchem Evolution Series 4 połączeniu tego. Lub wybrać tylko ulocka granit x plus 54. Co będzie lepszym wyborem ?

Rozwiązanie dobre. ale... gdzie chcesz to wozić. Już sam Abus U-lock Granit X PLUS 54 swoje waży i jest sporych rozmiarów:

Odradzam tego Zefala Lock n'Roll, kilka dni temu przyszła paczka i odesłałem, a dlaczego? Zapadka grawitacyjna działała całkiem sprawnie ale nakrętka kontrująca była identyczna jak w zwykłych szybko-zamykaczach no wiecie taka plastikowa z wypustkami na palce... co z tego, że rower trzeba obrócić do góry kołami aby puściła zapadka, jeśli z drugiej strony mamy śrubę, którą można bez problemu chwycić i rozpracować kombinerkami w 10 sekund.

Początkowo myślałem o czymś lepszym (i droższym) od kryptonite evo, po przebrnięciu przez parę testów myśle, że Brute STD 8001 wystarczy mi w pełni, kosztuje 130zł, a jednocześnie wydaje mi się, że przebija w/w kryptonite evo.

Zastanawiam się tylko nad rozmiarem, czy U-lock o wymiarach 111 x 202 (lub jakiś bardzo podobny) sprawdza Wam się? 

Póki co rzecz jasna nie zostawiam. ;) 

Na pewno nie będę nigdzie zostawiał go na noc, także różne miejsca publiczne w dzień, pod sklepem, pod urzędem. A na jak długo, przewiduje do godziny, ale wolę kupić takie zabezpieczenie jakbym zostawiał rower na 5 godzin- cenie sobie spokój ducha (względny)

@Mati

Wartość roweru nie ma nic do rzeczy bo jest cos takiego jak wartość sentymentalna poza tym dla jednej osoby 1000 PLN to jedno wyjście na zakupy a dla innych cała miesięczna wypłata.

@temen

Kup taki na jaki Cię stać. Najniżej to evo. Jesli mozesz wydać więcej to kup lepsze bo jak nie do tego roweru to wykorzystasz do następnego.

Kieruj sie marka bo nie tylko grubość sie liczy ale najważniejsza jest jakość. Firmy takie jak Abus dbają aby jakość była na stałym, wysokim poziomie.

Sent from my iPhone using Tapatalk

@asked, powiem tak: Mogę przeznaczyć do 400zł na zapięcie (abus extreme za 900zł odpada), ale lubię mieć sensowny stosunek jakości do wydanej kwoty. Z tego co czytałem testy to taki onguard brute std oferuje lepszy poziom zabezpieczeń od kryptonite evo, raczej jest porównywalny z new york. 

Z wad to ma kiepski uchwyt mocujący - ale jeśli za 130zł (onguard brute) mam zabezpieczenie porównywalne z kryptonite new york (ponad 300zł) tylko bez fajnego mocowania... ;)

Oraz nie oferuje ubezpieczenia roweru jeśli do otwarcia użyto narzędzi elektrycznych - ale umówmy się, na ubezpieczenie kryptonite czy innej firmy tez nie liczę, bo jestesmy w Polsce, a poza tym większość firm wymaga przedstawienia otwartego zamka, a złodziej nie zawsze taki zostawia. ;) 

1. Masz coś przeciwko onguard brute? Poziom bezpieczeństwa wg onguard 97/100, w testach też radzi sobie nieźle. 

Np tutaj: http://www.slate.com/articles/life/shopping/2006/04/avoiding_the_bicycle_thief.3.html#

OnGuard Brute STD Security 18, Kryptonite New York Fahgettaboudit security 19. Czyli wychodzi na to, że Kryptonite Evo jest znacznie słabszy od OnGuard Brute. 

2. Masz jakiś konkretny argument za kryptonitem, czy tylko to, że marka jest popularna? Jeśli kryptonite to bym pewnie wziął wersję new york - 10x20cm wystarczy do większości zastosowań?

@temen

Krypto to sprawdzony sprzęt. Onguard to też dobre zabezpieczenia ale czytałem (nie powiem już gdzie bo było to dość dawno temu), że z jakością u nich różnie (w zależności od serii). Aż nie pasuje mi to do produktów z usa...możliwe że to tylko pogłoski.

Trzeba pamiętać, że zabezpieczenie jest tak bezpiecznie jak najsłabszy jego punkt. Ja osobiście wolę nie eksperymentować na swoim rowerze.

Jakiś czas temu stałem przed takim wyborem jak Ty. Dziesiątki osób najmądrzejszych doradzały mi co wybrać. Postawiłem na niemiecką precyzję.

Tak wtedy kupiłem granit plus 54 i służył mi dzielnie przez ponad rok. Teraz korzysta z niego moja dziewczyna. Mieszkamy w Warszawie i w sezonie rowery zapinamy pod centrami handlowymi. Od 4 lat mam ten sam rower a dziewczyna od 2.

Nie korzystam z uchwytu niestety. Wozilem go w plecaku ale te uchwyty sa raczej średnie. Nie wiem jaka sztywność zapewniają.

Jesli chodzi o rozmiar to bierz największy bo łatwiej sie zapniesz do stojaka (tylne koło + rura podsioslowa).

Dlaczego zdecydowałem sie na abusa?

Sąsiad w bloku w piwnicy trzymał stara jawe... Drzwi miał solidne, metalowe, zamykane 2 kłódkami abus. Niestety miał włamanie do piwnicy ale złodzieje nie mogąc ich sforsować wzburzyli ceglana ściankę dzialowa...

Abus jako firma był mi znany. Wolałem wybrać cos droższego ale sprawdzonego.

Sent from my iPhone using Tapatalk

@asked, dzięki

@rowerzysta01, słuszna uwaga, ale w innych testach ten konkretny model 8001 radził sobie tez nieźle, pierwszy z brzegu: http://www.onguardlock.com/news/2013/9/27/onguard-wins-gizmodos-best

Jakby ktoś był zainteresowany, tu jest ciekawy materiał, porównanie, rady, materiały filmowe: http://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=123403

Ja zacząłem skłaniać się ku Abusowi Granit 54, ale z uwagi na mocowanie - jutro (dziś) pojadę przymierzyć kryptonite New York STD - mocowanie znacznie bardziej pewne, dopracowane, więcej możliwości.

Też właśnie przymierzam się do kupna U locka do roweru o wartości +/- 2000zł. Myślę o Kryptonite Evolution 4, ale czy nie przepłacam za markę - jest coś równie dobrego nawet z kanciastym prętem? W Evo 4 pręt jest okryty jakąś gumą; jak sprawuje się dołączany uchwyt?

Do tego potrzebowałbym stalowej linki, aby spiąć przednie koło lub rowery ze sobą. Kryptoflex są w ciekawej (chyba) cenie 120cm i 220cm. Wziąłbym ten drugi, ale waży już te 200g więcej, a taka linka przydałaby się na wyprawach.

Ogółem rower będzie głównie przypinany pod kamerą na parkingu w pracy gdzie co prawda nic nie powinno zniknąć, ale już w zakładzie obok wynieśli rowery przez ogrodzenie, a twarzy nie widać. Dobrze byłoby mieć w razie jakichś nagłych sytuacji zaparkować przed centrum handlowym czy po pracy/przejażdżce wstąpić na szybko do marketu.

Wymazane na Tetce

Wygląda dobrze. Zastanawia mnie jeszcze jak wygląda rozbrajanie takiego U locka po przecięciu pręta - taki pałąk idzie przekręcić czy żeby w ogóle uwolnić rower potrzebne jest przecięcie w dwóch miejscach, aby oddzielić zamek od prętu. Jak to wygląda w przypadku OnGuard i Evolution 4?

@MatiSpeed Odebrałeś już swojego Evo? Znalazłem post PjeseczeQ w którym napisał, że pręt jest na szczęście w gumie.

Gość PiotrowskiGD

Zastanawia mnie jeszcze jak wygląda rozbrajanie takiego U locka po przecięciu pręta - 

(...)

Jak to wygląda w przypadku OnGuard i Evolution 4?

I Abus. Nie zapominaj o tych wyrobach, bo one częstokroć sa lepsze od wymienionych przez Ciebie.

Zasada podwójnego ryglowania, czyli zamek / U-LICK usztywnia obydwa ramiona. Z zastrzeżeniem, że każdy U-Lock ma odrobinę luzu z kabłąku.

Ucięcie jednej nic nie da. Należy uciąć obydwa krućce, a to dwa razy więcej hałasu i roboty....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...