Dokumosa Napisano 28 Października 2019 Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Gdyby to było trekingoweq 48x38x28 to miałoby sens bo 99% zasu się jeździ że środka. W stopniowanie mtb będzie jednak sporo wachlowania przodem. Jak pojeździsz może dojdziesz do wniosku że 1x z blatem np. 36T będzie wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 28 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Wszystko możliwe. Oczywiście opiszę swoje spostrzeżenia po przejechaniu dłuższego dystansu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Założyłem łańcuch i nie podoba mi się to jak wygląda w położeniu najmniejszy blat z przodu, największa koronka z tyłu. Łańcuch powinien chyba w linii prostej a u mnie jest idzie po skosie. Mufa suportu ma 68 mm. więc zgodnie z instrukcją od strony napędu założyłem dwie podkładki 2,5 mm. a z przeciwnej strony jedną. Napęd 10 sp. Z przodu korba 24/32/42 z tyłu kaseta 11-34. Zmierzyłem linię łańcucha i wychodzi 50 mm. Załączam zdjęcie jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 29 Października 2019 Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Linię łańcucha sprawdza się na środkowej zębatce z przodu i środkowej z tyłu (jak masz "parzystą" kasetę to na dwóch środkowych). Zauważ, że korba jest sporo węższa od kasety, więc nie jest możliwe, żeby łańcuch był zawsze prosto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2019 @seraph czyli wychodzi na to, że u mnie jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 29 Października 2019 Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Możesz sobie sprawdzić przestawiając łańcuch na środek, ale jak jest złożone po instrukcji to powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Wcześniej miałem rower z napędem 3x9 i tam wyglądało to trochę inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 29 Października 2019 Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Jeśli miałeś łańcuch prosto/równolegle do osi roweru przy najmniejszym przełożeniu to miałeś chyba za krótki suport, albo coś innego źle. Jak wtedy łańcuch musiał być wygięty przy najszybszym przełożeniu, nie mówiąc już o przekosach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Wszystko wyjdzie w praniu. Obecnie czekam na zamówione chwyty. Pozostało jeszcze dociąć pancerze i linki przerzutek oraz wyregulować napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Rower złożony i o dziwo jeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 3 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 na ukrainie da się jeździć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Listopada 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 W Rosji też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 4 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Miałem na myśli to, że nic się nie rozkręciło i się nie połamałem Być może jutro uda mi się wstawić zdjęcia, ile mnie to wszystko wyniosło i jaka jest waga grzmota. Czekam jeszcze na chwyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Oto co mi wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Mógłbyś plz zrobić zdjęcie ile jest miejsca jeszcze w widełkach tylnych na oponę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 @Dokumosa W tej chwili mam założoną oponę o Continental AT Ride 28x1.6 Myślę, że opona o szerokości 1.75 to maks co można włożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Nie ma sprawy. Teraz trochę o osprzęcie z jakiego złożyłem rower. Rama Cube Cross rozmiar 50, na mnie idealna, waga 1930 gram. Postanowiłem na przekór obecnej modzie pozostać przy trzech blatach z przodu. Przerzutka z przodu to XT M780, z tyłu XT M786. Korba XT M780 24/32/42T, wkład suportu BB ES52. Hamulce XTM785 i do tego manetki XT M780 2/3x10 I-Spec. Kaseta HG50 10 rzędowa 11-34T. Amortyzator miał zostać stary, ale udało mi się w dobrej cenie kupić nowy Rock Shox Paragon Gold z taperowaną rurą. Ze starego roweru zostały koła, opony, dętki, tarcze hamulcowe, mostek, kierownica i siodełko. Waga roweru to 11500 gram. Na całość poszło 3200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Bardzo elegancko wszystko wyszło. Szczególnie masa całości (mniejsza 2-3kg niż gdybyś kupował nowy, fabryczny rower w tych pieniądzach). Jak się sprawdza takie stopniowanie na korbie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Fajny rower wyszedł, myślę, że będzie szybki. A malkontenci jak im coś nie pasi, to niech się pałują, to Twój rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 No właśnie, nie za mało zębów na korbie? Też mam w crossie największą 42T ale z racji dwublatowej korby musiałem iść na takie ograniczenia. No i w sumie zabieg był celowy bo rower typowo do rekreacji z rodziną. Bo moda na dwublaty owszem, jakaś jest ale w crossach 3x ma się nadal bardzo dobrze. Co poniekąd mnie nie cieszy bo jednak sporo osób jeździ siłowo na dużych blatach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 7 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 A sztyca to nie za wiele wystaje ? Dżwignia wygląda na za..bistą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Gdybym zdążył kupić ramę na bike-discount.de to całość by wyszła około 2800 zł. Stopniowanie wydaje się ok, dużo łatwiej mogę dobrać przełożenie do prędkości. W poprzednim rowerze miałem standardową korbę dla takich rowerów, czyli 48 zębów na największym blacie. Używałem go może przez 2% czasu. Sztyca ma 350 mm, być może zmienię ją na 400 mm. Może na zdjęciu wygląda na bardzo wysuniętą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lKuba Napisano 8 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Czujesz dużą różnicę w komforcie pomiędzy starym uginaczem a paragonem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Ciężko stwierdzić, ponieważ, w starym rowerze miałem zamontowany amortyzator SR NRX S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.