LukaszBike Napisano 15 Października 2019 Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Koledzy, temat dotyczy rowerów dziecięcych - oba 16 cali. Mam jeden - Woom 3. Rower ma przełożenie 25x15 z długością korby 80mm, napęd łańcuch. Rower jest super, jednak na prostych ewidentnie córce brakuje przełożeń. Mieszkmy na równym terenie, także podjazdów praktycznie brak. Aby przy dłuższych wycieczkach miała lżej, wypatrzyłem inny rower - Belter 16. Napęd ma na pasie a przełożenie 46x22, długość korby 105mm (https://earlyrider.com/products/belter-16 - specyfikacja na samym dole). I treraz pytanie, jak te przełożenia mają się do siebie? Można porównywać napęd paskiem do łańcucha? Czy ten Belter będzie wyraźnie szybszy? Czy jest możliwe obliczyć, przy np. 90 obrotach, na którym rowerze będzie jaka prędkość? Dzięki serdecznie za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Teraz, LukaszBike napisał: Można porównywać napęd paskiem do łańcucha? Przełożenie to przełożenie bez względu na rodzaj przekładni. Teraz, LukaszBike napisał: Czy ten Belter będzie wyraźnie szybszy? 1,666 do 2,09 więc widać, że będzie wyraźnie szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Dziękuję. To pozostaje kwestia przekonania żony, że córka potrzbuje 2 rowerów (wiem, że to moje widzimisie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Jak już chcesz naruszyć portfel to może coś z przerzutką z tyłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Było by super ale: 1. nie widziałem lekkiego roweru 16 cali z przerzutką - znasz coś? 2. obawiam się, że nie będzie w stanie zmienić przełożenia ze względu na dość duży opór, jaki stawia manetka (córka ma dopiero 4 latka). Skąd wogóle pomysł na 2 rower - do tej pory było tak, że córka jechała a ja biegłem (miala rower 14 cali). Po przejściu na 16 cali zaczęliśmy jeździć razem, mam ku temu dobre warunku, szeroką i bezpieczną ścieżkę rowerową. No i widzę, jak ona chce szybciej jechać, kadencję robi chyba ze 110, ale przełożenie nie pozwala. Aktualnie robimy trasy po 10-15km, także lepsze przełożenie, pozwoliło by jechać efektywaniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Jak nie ogarnie manetki/przerzutki to Ty przed wyjazdem ustawisz to co trzeba. A z biegiem czasu dojdzie sama z czym to się je. Temat w którym miałem podobne wątpliwości ale... poczytaj. Popatrzyłem po ofertach i faktycznie 16" z przerzutkami nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Dziękuję. Jednak tam są rowery 20 cali, dla córki zdecydowanie za duży. Nie znalazłem nigdzie 16 cali z przerzutkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 15 Października 2019 Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Chciałbym tylko przypomnieć, że dzieci do lat 10 nawet na rowerze są traktowane jako piesi i nie mogę poruszać się po drogach rowerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2019 o, nie wiedziałem, dziękuję. No to ja jeżdżę po trasie rowerowej - w sumie oficjalnego znaku, że jest to droga rowerowa tam nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 15 Października 2019 Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Kup korbę z większą ilością zębów https://www.aliexpress.com/item/32808074706.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d8oIedQ i załóż dłuższy łańcuch. Wyjdzie taniej niż Early Rider. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 18 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Korba nie jest zła ale musiałbym zrezygnować z osłony, zostały by zęby korby bez zabezpieczenia, średnio. Wczoraj zamówiłem Early Ridera W sumie i ja i żona mamy po 2 rowery, to czemu córka ma być gorsza. A tak poważnie, to znalazłem go w promocyjnej cenie. Przy aktualnych cenach używek, za rok go sprzedam bez straty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 23 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Early Rider doszedł, wczoraj pierwszy test. Dla potomków: jeśli wybieracie pierwszy rower dla dziecka, na którym chcecie go uczyć jeździć, to polecam Woom. Jeśli dziecko już dobrze jeździ, to bierzcie Early Ridera. Early Rider jest zdecydowanie szybszy, trzeba się dobrze nabiegać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piatpif Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Hej Łukasz, Jakie wrażenia z użytkowania Early Ridera? Sam przymierzam się do zakupu dla wnuka (3.5r) który jeździ już nieźle na Woom 2, ale z myślą żeby ruszył na lokalne leśne ścieżki i pagórki. Dlatego myśle o wersji z tarczówkami (tzn Seeker) i trochę martwi mnie to zdecydowanie twardsze przełożenie w niż w Woom 2. Tu znalazłem ciekawe porównanie i pomysł konwesji https://forums.mtbr.com/families-riding-kids/adding-larger-sprocket-belter-16t-1137179.html#post14737079 Aaa, jaka jest rzeczywista waga Twojego Early Ridera (z pedałami)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo_s Napisano 29 Października 2020 Udostępnij Napisano 29 Października 2020 to ja się dołączę do wskrzeszonego wątku, bo sprawa na pewno zaprząta głowę wielu tatusiów commencal dodawał swego czasu do ramonesów 16 piastę sram automatix i uważam że nie ma lepszego rozwiązania dla dzieciaków 4-5lat nie trzeba kupować commencala bo sama piastę można ustrzelić poniżej 200zł jak się ma szczęście widać że takie rowery są poszukiwane bo sprzedałem ramonesa jak wyrosła w 7 minut od wystawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 1 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 To ciekawe, co piszesz. Mam ramonesa 16, budowanego samodzielnie, ale o tym nie słyszałem. Zastanawiałem się, jak go ubiegowić, teraz mam wskazówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
synkitrzy Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dodawanie automatixa do rowerów 14 czy 16 cali moim zdaniem to nieporozumienie. Koło z piastą automatics dołozy Ci tyle wagi, że to co masz zyskać na wielkości i przełożeniu stracisz na wadze. Lepiej już chyba przedni blat zrobić większy i odpowiedniej długości korbę fajnie rozwiązał to Frog Bikes w 14" i 16" mają taki sam napęd w dwóch rozmiarach roweru dziecięcego dla dziecka, z przodu 32T https://www.bikeovo.pl/rower-frog-44-zielony-p.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 W dniu 15.10.2019 o 10:40, Lawstorant napisał: Chciałbym tylko przypomnieć, że dzieci do lat 10 nawet na rowerze są traktowane jako piesi i nie mogę poruszać się po drogach rowerowych. Ja mam z tym pewny problem ogarnięte dziecko do 10 roku życia czasami lepiej się po nich porusza od większości uczestników. Wiem wiem nie powinno się tak jeździć, ale kurczę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.